Ga naar inhoud

Wat is recht van overpad?

Recht van overpad betekent dat je het erf van jouw buren mag gebruiken om bij jouw erf te komen. Bijvoorbeeld omdat je woning, tuin of garage alleen via een pad of stuk grond van de buren te bereiken is. Dit geldt ook andersom: je buren mogen met het recht van overpad via jouw erf op hun grondgebied komen als dat de enige manier is.

Wat betekent erfdienstbaarheid bij recht van overpad?

Bij erfdienstbaarheid verleent de eigenaar van een erf een dienst aan een ander door die persoon gebruik te laten maken van (een deel van) het erf. Recht van overpad is daarmee een vorm van erfdienstbaarheid. Lees hier meer over erfdienstbaarheid en welke regels er bij komen kijken

Recht van overpad regels

Bij recht op overpad gelden regels waaraan de erfeigenaar en de gebruiker zich moeten houden. Bijvoorbeeld:

  • De grond blijft in het bezit van de erfeigenaar. 
  • De erfeigenaar moet de gebruiker altijd toegang verlenen tot het pad of stuk grond.
  • De gebruiker mag geen overlast of hinder veroorzaken tijdens het gebruik van het erf.
  • Erfeigenaar en gebruiker maken afspraken over het onderhoud en de onderhoudskosten van het stuk grond.

Recht van overpad achterom

Het recht van overpad achterom betekent dat iemand het recht heeft om via een route achter het huis het eigen erf te bereiken. Dit is vaak het geval bij rijtjeshuizen die geen directe verbinding hebben met de openbare weg. De bewoners kunnen dan alleen via een gedeeld steegje achter het huis bij de straat komen. Bijvoorbeeld om afvalcontainers aan de weg te zetten, zonder ermee door het huis te hoeven gaan.

Recht van overpad voor auto

Er bestaat ook een recht van overpad met een auto. Dit noemen we recht van weg of recht van overweg. Je hebt dan het recht om met de auto over de grond van een ander te rijden om bij je eigen erf te komen. Let op: je mag alleen rijden over het erf van de ander. De auto daar parkeren mag niet.

Recht van overpad via oprit

Je hebt het recht om via de oprit van een ander naar jouw erf te gaan als de oprit de enige route is om jouw grond of woning te bereiken. Doe je dit lopend of met de fiets, dan geldt het recht van overpad. Wil je met je auto over de oprit van de ander naar jouw erf rijden? Dan heb je recht van overweg nodig.

    Wanneer vervalt het recht van overpad?

    Het recht van overpad vervalt niet zomaar. Dit gebeurt meestal alleen door verjaring of als het recht van overpad officieel is opgezegd via een juridische weg. Soms kan het recht van overpad vervallen als er sprake is van een verhuizing. Het recht op overpad geldt dan niet meer als er geen officiële afspraken zijn gemaakt tussen de erfeigenaar en gebruiker. 

    Recht van overpad bij een nieuwe eigenaar

    Komt er een nieuwe eigenaar wonen op het erf waarvoor recht van overpad geldt? Als het recht van overpad door de vorige eigenaren officieel is vastgelegd bij een notaris, blijven de gemaakte afspraken geldig ook al wonen er anderen. Zijn er nooit officieel afspraken voor recht van overpad gemaakt bij de notaris? Dan moeten opnieuw afspraken gemaakt worden met de nieuwe eigenaar over het recht van overpad. Lees meer over verjaring van het recht van overpad en hoe je hiervoor afspraken maakt op de website van Univé Rechtshulp.

    Kan ik zelf het recht van overpad opheffen?

    Recht van overpad kun je als erfeigenaar niet zomaar opheffen. Dit mag alleen in specifieke situaties en hangt af van hoe de afspraken zijn gemaakt.

    • Het recht van overpad is vastgelegd bij een notaris
      In dit geval is er een juridische procedure nodig om het recht op overpad te stoppen. Daar is een goede reden voor nodig.
    • Het recht van overpad is niet officieel vastgelegd
      Als er geen officiële afspraken zijn gemaakt, moet je eerst je buren vragen of ze hun recht van overpad niet meer willen of nodig hebben. Bijvoorbeeld doordat er een nieuw pad is aangelegd waarmee de buren bij de openbare weg kunnen komen.

    Juridische hulp via je verzekering voor rechtsbijstand

    Houden je buren zich niet aan de afgesproken regels van het recht van overpad? Of is er een meningsverschil ontstaan en praten of buurtbemiddeling niet om het probleem op te lossen? Dan kan het fijn zijn als een deskundige jurist je advies geeft of rechtsbijstand geeft als dat nodig is. Met de Univé Rechtsbijstandverzekering kun je je verzekeren voor hulp bij burenruzies met de dekking Consument, Koop & Wonen.

    Is jouw situatie verzekerd? Dan kun je jouw probleem melden bij Univé Rechtshulp. Een ervaren jurist kijkt dan naar de situatie en helpt je bij het zetten van de volgende stap. Zo sta je er niet alleen voor. 

    Direct je rechtsbijstandverzekering afsluiten