Ga naar inhoud

Opgelicht op Marktplaats, en nu?

Je hebt hard gespaard en net een dure playstation gekocht via Marktplaats. Je wilt oplichting voorkomen en voorzichtig zijn, dus kies je voor gelijk oversteken of een veilig betaalverzoek met een track en trace zending. En toch word je opgelicht en ben je je geld kwijt. Hoe voorzichtig je ook bent, het kan iedereen wel eens overkomen. Wij vertellen je wat je kunt doen wanneer je opgelicht bent op Marktplaats.

Wat doe ik als ik opgelicht ben via Marktplaats?

Er worden jaarlijks miljoenen artikelen verkocht via Marktplaats. Vaak gaat dit goed, maar af en toe hebben we helaas te maken met oplichters. Heb je lang gewacht op de verkoper en krijg je geen gehoor? Dan heb je wellicht te maken met fraude. Als je vermoedt dat je opgelicht bent, doe dan het volgende:

  1. Verzamel zo veel mogelijk informatie

Verzamel alle gegevens die je hebt van de verkoper. Denk hierbij aan naam, adres, rekeningnummer en naam op Marktplaats. Maak ook screenshots van de advertentie en van alle chatberichten. Je kan deze gegevens gebruiken om aangifte te doen bij de politie.

  1. Doe aangifte van oplichting bij de politie

Met alle verzamelde informatie kan je gemakkelijk aangifte van internetoplichting doen bij de politie. Dit kan online of bij het politiebureau zelf.

  1. Melding van oplichting bij Marktplaats

Meld de oplichting ook altijd bij Marktplaats zelf. Marktplaats kan de gebruiker bijvoorbeeld blokkeren om zo verdere slachtoffers te voorkomen.

Kan ik mijn geld terugkrijgen?

Wanneer je opgelicht bent op Marktplaats, krijg je je geld niet terug na een aangifte bij de politie. De politie kan alleen de gegevens van de oplichter vastleggen in de database, zodat anderen in de toekomst geen slachtoffer worden. Geld terugboeken na een oplichting op Marktplaats lukt ook niet, behalve als je via een betaaldienst zoals PayPal hebt betaald. PayPal biedt namelijk kopersbescherming aan.

Hoe krijg je je geld dan wel terug? Door een civiele procedure te starten bij de rechter. De rechter kan bepalen dat de verkoper strafrechtelijk vervolgd wordt en dat jij een schadevergoeding ontvangt.

Hoe voorkom ik oplichting op Marktplaats?

Voorkomen is beter dan genezen. Maar wat kan je dan doen om oplichting te voorkomen? Je kan oplichting niet altijd gegarandeerd voorkomen, maar je kunt wel de kans op oplichting verkleinen. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Controleer de gegevens van de verkoper

Op de website van de politie kan je de gegevens van een verkoper controleren. Hier vind je een database van oplichters die bekend zijn bij de politie. Staan de gegevens van de verkoper hier niet tussen? Dat betekent niet automatisch dat het geen oplichter is. De gegevens zijn namelijk misschien nog niet bekend bij de politie.

Let op nepadvertenties

Je kunt nooit met 100% zekerheid zeggen dat een advertentie nep is. Toch is je eerste gevoel vaak goed. Zijn de foto’s bijvoorbeeld van het internet en niet zelf gemaakt? Of heel wazig? Is de prijs anders dan de gemiddelde prijs voor hetzelfde product? Heeft de verkoper een aparte reden voor verkoop? Dit zijn allemaal dingen je je kunt afvragen voordat je het artikel koopt.

Houd het contact op Marktplaats

Een verkoper kan je soms vragen om te mailen over een product of te bellen. Probeer om alleen contact te hebben om Marktplaats. Zo kan je, mocht dit nodig zijn, makkelijk een melding doen bij Marktplaats van fraude. Maak je telefonisch afspraken? Dan heb je ook niets zwart op wit om als bewijs te gebruiken.

Probeer niet vooruit te betalen

De meeste mensen die opgelicht worden op Marktplaats, hebben vooruit betaald. Het product wordt vervolgens nooit verzonden. Je doet er daarom goed aan om pas te betalen wanneer je het artikel hebt ontvangen. Bijvoorbeeld met het betaalsysteem van Marktplaats of een betaaldienst zoals PayPal.

Juridische hulp van Univé

Opgelicht worden is niet niks. Het heeft financiële gevolgen, maar vaak ook emotionele gevolgen. Wil je graag praten over de beste aanpak? Of besluit je een rechtszaak te starten en wil je daarin worden begeleid? Met een rechtsbijstandverzekering kun je altijd rekenen op hulp van gespecialiseerde juristen van Univé.

Bekijk de rechtsbijstandverzekering

Of bereken je premie