Ga naar inhoud

Arbeidsconflict

Er zijn verschillende situaties waarin je op de werkvloer te maken kunt krijgen met een meningsverschil of ruzie. Bijvoorbeeld omdat de werkgever jouw contract of functie wil veranderen, terwijl je dit niet wilt. Wanneer is er sprake van een arbeidsconflict? Hoe kun je dit oplossen? En is het slim om je ziek te melden bij zo’n conflict? Onze juristen geven heldere tips.

Wat is een arbeidsconflict?

Er zijn verschillende situaties die tot een conflict op de werkvloer kunnen leiden. Zo kan er een situatie zijn waarin jij en jouw werkgever (of leidinggevende) niet hetzelfde willen. Als een meningsverschil op werk uit de hand loopt, lang duurt en niet goed wordt opgelost, dan is er sprake van een arbeidsconflict.

Verstoorde arbeidsrelatie

Vaak heeft een arbeidsconflict negatieve gevolgen voor je werkplezier en gezondheid. Ook kan het leiden tot een erg slechte relatie met je werkgever. Dit heet ook wel een verstoorde arbeidsrelatie.

Voorbeelden van een arbeidsconflict

Er zijn een paar veelvoorkomende situaties waarin de kans op een arbeidsconflict groot kan zijn:

 • De werkgever wil jouw contract of arbeidsvoorwaarden aanpassen.

 • De werkgever is ontevreden over jou als werknemer en stelt je zonder reden op non- actief.

 • De werkgever wil je overplaatsen.

 • De werkgever wil jouw salaris verminderen.

 • Je voelt je onveilig op werk, bijvoorbeeld door pesten, discriminatie of ander grensoverschrijdend gedrag van jouw werkgever of collega.

 • Je kunt niet samenwerken met een collega, bijvoorbeeld door botsende karakters of omdat de collega je expres in de weg zit.

 • Je werkgever of collega heeft een liefdesrelatie op de werkvloer en hierdoor kun je jouw werk minder goed doen.

 • Je hebt lange tijd een ernstig conflict met een collega, maar jouw werkgever doet niet zijn best om dit samen met jou op te lossen.

Rechten van werknemer bij een arbeidsconflict

Krijg je als werknemer een arbeidsconflict met jouw leidinggevende of een collega? Dan heb je een paar belangrijke rechten, waaronder deze 4:

1. De werkgever mag je functie niet zomaar veranderen

Als de werkgever jouw functie of werkzaamheden wil aanpassen, dan mag dat in de meeste gevallen alleen als je hier toestemming voor geeft.

2. De werkgever mag je niet zomaar ontslaan

Je mag niet zomaar worden ontslagen: hier moet altijd een goede reden voor zijn. Disfunctioneren is bijvoorbeeld een reden voor ontslag. Hier is sprake van als je als werknemer niet voldoet aan de eisen die bij jouw functie horen. De werkgever moet dan wel naar de rechter.

3. De werkgever biedt je een veilige werkplek

De werkgever moet je een werkplek bieden waar je op een veilige en gezonde manier kunt werken. Ook tijdens een arbeidsconflict met jouw leidinggevende of een collega.

4. De werkgever geeft je een gelijke behandeling

De werkgever moet je net als alle andere werknemers behandelen. Deze mag bijvoorbeeld geen onderscheid maken op basis van jouw gender, leeftijd, afkomst of uiterlijk.

Plichten van werknemer bij een arbeidsconflict

Natuurlijk heb jij ook bepaalde plichten bij een arbeidsconflict met jouw leidinggevende of collega. Zo moet je je volgens de wet als een goede werknemer blijven gedragen. Dit houdt onder andere in dat je blijft doen wat de werkgever van je vraagt en zijn verzoeken niet negeert. Ook moet je gewoon naar jouw werk blijven gaan.

Arbeidsconflict en ziekte

Een arbeidsconflict kan je een hoop stress en spanning bezorgen. Het kan zijn dat je ziek wordt door de problemen op werk. Of dat je je ziek meldt omdat je geen zin hebt om jouw werkgever of collega te zien.

Ziekmelden: wel of niet doen?

Wil je je vanwege het arbeidsconflict ziekmelden, maar ben je niet echt ziek? Dan is het toch verstandig om gewoon naar werk te blijven gaan, hoe vervelend dit misschien ook is. Door thuis te blijven los je het arbeidsconflict niet op.

Sterker nog: als je weigert jouw werk te doen en het uiteindelijk tot een rechtszaak komt, dan sta je minder sterk in jouw recht. Je kunt dan namelijk moeilijker bewijzen dat je een goede werknemer bent geweest en jouw best hebt gedaan om het probleem op te lossen.

Overspannen door arbeidsconflict

Ben je echt ziek of overspannen door het conflict op werk? Dan kun je je natuurlijk gewoon ziekmelden. Zorg er wel voor dat je contact krijgt met een bedrijfsarts of de arbo-arts. Deze arts stelt dan vast of er werkelijk sprake is van ziekte of overspannenheid. 

Ook onderzoekt de arts of jouw klachten ontstaan zijn door het arbeidsconflict. Als dat zo is, dan geeft de arts advies over het verdere vervolg. Soms is een afkoelingstermijn mogelijk, daarin kun je even afstand nemen van werk.

Afkoelingstermijn

Na de afkoelingstermijn kan het zijn dat de bedrijfsarts of arbo-arts je vraagt om in gesprek te gaan met jouw werkgever. In dit gesprek kun je het hebben over hoe je jouw oude werk weer kunt oppakken. Of over hoe je op een andere manier voor jouw werkgever kunt gaan werken.

Meestal is er ook een mediator bij het gesprek aanwezig. Dit is een onafhankelijke bemiddelaar die samen met jou en jouw werkgever op zoek gaat naar een oplossing voor het arbeidsconflict.

Arbeidsconflict: tips voor werknemers

Bij een verstoorde arbeidsrelatie ga je vaak met minder plezier naar je werk. Gelukkig zijn een paar goede gesprekken met je werkgever soms al genoeg om tot een oplossing te komen. Een aantal praktische tips van onze juristen over wat te doen bij een arbeidsconflict.

1. Ga in gesprek

Bij een beginnend arbeidsconflict is het altijd verstandig om dit eerst met jouw werkgever of leidinggevende te bespreken. Leg uit waar je mee zit en wacht hier niet te lang mee. Anders kan het zijn dat het conflict erger wordt.

Vind je het niet prettig om het probleem met jouw werkgever te bespreken? Omdat het bijvoorbeeld gaat over grensoverschrijdend gedrag van de werkgever zelf? Dan kun je het arbeidsconflict bespreken met de vertrouwenspersoon op je werk.

2. Schakel een mediator in

Levert een gesprek met jouw werkgever niets op? Dan kun je via een bedrijfsarts, leidinggevende of personeelsverantwoordelijke om hulp van een mediator vragen. Deze onafhankelijke bemiddelaar gaat samen met jou en jouw werkgever op zoek naar een oplossing voor het conflict.

3. Maak nieuwe afspraken

Tijdens het gesprek met je werkgever (en soms ook een mediator) kun je nieuwe afspraken maken. Zo kan het helpen om je in een ander team te plaatsen, of jouw contract aan te passen. 

Stelt je werkgever iets voor dat je niet wilt en niet bij jouw werk hoort? Zoals een overplaatsing of een aanpassing van je contract of functie? Laat dit dan checken door een jurist.

4. Check wat je hebt afgesproken

Is het gelukt om nieuwe afspraken te maken? Vraag de werkgever of mediator dan om deze op papier te zetten en naar je te mailen. Lees de afspraken bij ontvangst goed door en controleer of alles klopt.

Staat er een foutje in? Of ben je het ergens niet mee eens? Geef dit dan schriftelijk door en vraag de werkgever of mediator om jouw reactie op te nemen in je dossier. Zo kunnen er later geen misverstanden over de afspraken ontstaan. Vergeet niet om een kopie van de afspraken en je reactie te bewaren.

5. Schakel juridische hulp in

Het kan ook zijn dat je er niet uitkomt met jouw werkgever. Als mediation niet helpt, dan kun je een jurist om advies vragen. Er zijn verschillende situaties waarin dit je verder kan helpen. Bijvoorbeeld als:

 • je bang bent voor ontslag, de werkgever je dreigt te ontslaan, of je te maken krijgt met ontslag op staande voet

 • je niet zeker weet of je een voorstel van jouw werkgever moet accepteren

 • je nieuwe afspraken met jouw werkgever wil maken en hier juridisch advies over wil

 • je een beëindigingsovereenkomst hebt gekregen van jouw werkgever (het is altijd verstandig om dit document eerst door een jurist te laten controleren voordat je het ondertekent)

 • de werkgever je een officiële waarschuwing heeft gegeven, bijvoorbeeld omdat die vindt dat je jouw werk niet goed genoeg doet

 • de werkgever juridische stappen tegen je heeft ondernomen

 • je een rechtszaak tegen jouw werkgever wil starten (houd er wel rekening mee dat een rechtszaak vaak veel tijd en geld kost)

Arbeidsconflict met leidinggevende: rechtshulp nodig?

Als je een arbeidsconflict of verstoorde arbeidsrelatie met jouw werkgever hebt, dan kun je daar flink van wakker liggen. Onze juristen helpen je graag verder met deskundig advies op maat. Schakel juridische hulp in via jouw rechtsbijstandverzekering. Of, als je die niet hebt, via Rechtshulp on demand.

Ben je bij ons verzekerd, dan kun je via de website van Univé Rechtshulp direct je zaak melden.

Ik ben klant en wil mijn zaak melden

Ik wil Rechtshulp on demand