Ga naar inhoud

Stankoverlast van de buren

Het maakt niet uit of je in een appartement of vrijstaand huis woont: bepaalde geurtjes van de buren vinden altijd wel een manier om jouw woning binnen te dringen. Soms zijn die geuren niet erg, bijvoorbeeld omdat de buur iets lekkers aan het koken is. Maar je kunt ook te maken krijgen met vervelende stankoverlast.

In dit artikel vertellen we je meer over:

Tip: heb je stankoverlast door de kat van de buren? Lees dan ook ons artikel over kattenoverlast.

Wanneer is er sprake van stankoverlast?

Er zijn allerlei gevallen waarin je stankoverlast van de buren kunt hebben. Maar dat hoeft niet per se te betekenen dat er ook wettelijk gezien sprake is van stankoverlast.

Enige geurhinder

Volgens de wet moeten buren enige geurhinder van elkaar kunnen verdragen. Hapjes frituren op een feestdag of af en toe een sigaretje roken op het balkon, dat moet bijvoorbeeld kunnen. Dit geldt ook voor barbecueën of een vuurtje maken in de tuin, zolang de weersomstandigheden het toelaten en het niet te vaak gebeurt.

Onrechtmatige geurhinder

Ervaar je regelmatig of dagelijks ernstige stankoverlast? Dan heeft dat vaak wél grote gevolgen voor je leefgenot. Vooral als jouw buren weinig rekening met jou houden. Overmatige stankoverlast wordt in de wet onrechtmatige geurhinder genoemd. Je kunt hier juridische stappen tegen ondernemen.

Of de geurhinder die je ervaart onrechtmatig is, hangt van verschillende dingen af. Zo heeft het onder andere te maken met de ernst en de duur van de stankoverlast. Ook eventuele negatieve gevolgen, bijvoorbeeld voor je gezondheid of de waarde van je huis, kunnen een rol spelen.

Voorbeelden van stankoverlast

Er zijn een paar veelvoorkomende situaties waarin je stankoverlast van de buren kunt hebben.

Overlast door houtkachel of pelletkachel van de buren

De houtkachel of pelletkachel van de buren kan je een hoop stank en rookoverlast bezorgen. Vooral als de buren niet alleen bij speciale gelegenheden stoken. Misschien stoor je je aan de geur of krijg je gezondheidsklachten door de rook.

Dit kun je doen
Vraag jouw buren om hun pelletkachel of houtkachel niet aan te steken als het mistig of windstil is. De rook blijft dan namelijk langer hangen. Je buren kunnen de overlast verder beperken door de schoorsteen jaarlijks te vegen en alleen te stoken met hout dat droog en onbehandeld is.

Overlast door buitenkachel van de buren

Ook de buitenkachel kan veel rook en onaangename walmen veroorzaken, vooral als jouw buren verkeerd stoken.

Dit kun je doen
Vraag je buren om rekening te houden met de weersomstandigheden en om de buitenkachel te verplaatsen als de wind jouw kant op waait. Ook hier geldt dat stoken met droog, onbehandeld hout voor minder stank en rookoverlast zorgt.

Overlast door kooklucht van de buren

Zo nu en dan krijgt bijna iedereen wel iets mee van de kookkunsten van de buren. Vooral als je in een appartement woont of een huis met dunne muren hebt. Maar dat betekent niet dat je elke dag in de frituurlucht hoeft te zitten. Of dat de buren elk weekend urenlang mogen barbecueën, zonder rekening met jou te houden.

Dit kun je doen
Laat je buren vriendelijk weten dat je last hebt van de kooklucht. Het kan zomaar zijn dat ze zich van geen kwaad bewust zijn en graag mee willen denken over een oplossing. Spreek vaste dagen af waarop ze mogen barbecueën of frituren. Of zoek samen naar mogelijkheden om de kooklucht beter af te voeren.

Overlast door sigarettenrook

Hangen jouw onderburen elk uur uit het raam om een sigaretje te roken? Of steken ze er geregeld eentje op, nét als je lekker in de tuin of op het balkon zit? Sigarettenrook veroorzaakt vervelende stank en kan makkelijk je woning binnendringen via een open raam of rooster.

Dit kun je doen
Bespreek de rookoverlast met je buren. Zoek daarna samen naar een oplossing, zodat je niet meer hoeft mee te roken. Misschien zijn je buren wel bereid om op een andere plek te roken wanneer je thuis bent, of om erop te letten dat de rook niet meer jouw kant op waait. Het is aan te raden om hier duidelijke schriftelijke afspraken over te maken. Dit kan ook via buurtbemiddeling

Kan ik bij stankoverlast een klacht indienen?

De meeste buren werken graag mee om je minder stankoverlast te bezorgen. Maar soms is een burenruzie zo ernstig dat een goed gesprek niet (meer) mogelijk is, hoe graag je dat ook wilt. In zo’n geval kun je ervoor kiezen om een klacht in te dienen via de gemeente, of via de Vereniging van Eigenaars (VvE) als je in een appartement woont.

Rechtshulp bij stankoverlast

Wanneer praten met de buren niet meer lukt, kun je besluiten om juridische stappen te nemen. Dat kan via je rechtsbijstandverzekering Consument, Koop & Wonen. Meld je zaak bij Univé Rechtshulp en een gespecialiseerde jurist neemt vervolgens contact op om je verder te helpen.
Lees meer over de rechtsbijstandverzekering

Of verzeker je direct van rechtshulp