Ga naar inhoud

Overlast door katten: juridische tips

Katten zijn meestal uitstekend gezelschap, maar je kunt ook last van ze hebben. Bijvoorbeeld wanneer ze in je tuin graven en vogels vangen. Of als ze zorgen voor geluidsoverlast of stankoverlast. Wat staat er in de wet over kattenoverlast? En wat is de beste manier om zulke overlast te verminderen?

In dit artikel lees je over:

Kattenoverlast: wetgeving en regels

Als de kat van de buren regelmatig in jouw tuin loopt, dan kan dat erg storend zijn. Toch betekent het niet altijd dat er ook wettelijk gezien sprake is van overlast.

Enige hinder is toegestaan

In een dichtbevolkt land als Nederland moeten buren enige hinder van elkaar kunnen accepteren, mits deze redelijk is. Enige hinder door dieren valt daar ook onder. In een gemeente zullen er altijd loslopende huiskatten zijn die jouw tuin kunnen gaan verkennen.

Katten zijn territoriale dieren. Je buren vragen om hun kat binnen (of uit de buurt van jouw tuin) te houden, helpt daarom meestal niet. Wellicht lukt het je om deze kat te weren. Maar zodra de kat van de buren uit je tuin verdwijnt, kan deze plek binnen de kortste keren worden opgeëist door een andere buurtkat.

Wanneer is er sprake van overlast?

Als er zich af en toe een kat in jouw tuin bevindt, dan ervaar je daar waarschijnlijk niet onredelijk veel hinder door. Je kunt hier meestal dan ook geen juridische stappen tegen ondernemen.

Dit ligt anders als de kattenoverlast zo ernstig is dat het aanzienlijke gevolgen voor je gezondheid of leefgenot heeft. Stel dat je buren 6 katten hebben die elke nacht zo hard janken dat je nauwelijks kunt slapen. Er kan dan sprake zijn van onredelijk veel hinder, ofwel onrechtmatige hinder. Hier kun je wél juridische actie tegen ondernemen.

Tips om kattenoverlast te beperken

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw tuin minder aantrekkelijk kunt maken voor katten. Met deze deze simpele, diervriendelijke maatregelen kun je kattenoverlast zoveel mogelijk voorkomen of beperken.

1. Gebruik gaas
Via je haag of schutting kunnen katten zich makkelijk naar binnen wurmen. Dit wordt lastiger als je onderin jouw heg of bovenop jouw schutting gaas bevestigt.

2. Bedek de bodem
Katten zijn dol op graven en doen dit het liefst op onbegroeide grond. Door kale grond met cacaodoppen of houtsnippers te bedekken wordt het minder aangenaam voor katten om door je tuin te lopen. Je kunt kale bodem ook bedekken met kippengaas. Span dit op de grond of graaf het ondiep in.

3. Zet kattenwerende planten neer
Ook planten zijn goede bodembedekkers. Kies voor planten waar katten vanwege de geur een hekel aan hebben. Zoals de vuurwerkplant, de citroenverbena en de ooievaarsbek.

4. Gebruik geen gif
Hoe ernstig de overlast ook is: je mag geen gif gebruiken en de katten geen pijn doen.

5. Gebruik geen geluidsverspreiders
Er bestaan speciale apparaten die een ultrasoon geluid afgeven. Dit is een erg hoge pieptoon die alleen dieren kunnen horen. Sommige katten kun je hiermee afschrikken, maar het werkt zeker niet bij alle katten. Bovendien kan het erg vervelend zijn voor andere dieren in de buurt zoals konijnen, vogels en honden.

Overlast door katten: juridische hulp

Bezorgt de kat van de buren je veel overlast? Ga dan eerst in gesprek met jouw buren. Leg uit waarom en wanneer je last hebt van de poes of kater.

Probeer daarna samen naar manieren te zoeken die de kattenoverlast kunnen beperken. Als je bijvoorbeeld jouw tuin moet aanpassen, dan zijn jouw buren misschien wel bereid om de kosten te vergoeden. Maak heldere afspraken en leg deze samen schriftelijk vast.

Buurtbemiddeling

Als een goed gesprek lastig is, kun je via de gemeente vaak kosteloos een buurtbemiddelaar inschakelen. Dit is een onafhankelijke vrijwilliger die met jou en jouw buren op zoek gaat naar een oplossing.

Rechtshulp

Willen je buren niet (meer) meewerken en blijf je overlast ervaren? Schakel dan hulp in via je rechtsbijstandverzekering. Als je bij ons verzekerd bent voor rechtsbijstand, kun je direct je zaak melden via de website van Univé Rechtshulp. Onze juristen kunnen je deskundig advies geven en helpen met verdere stappen.

Ik ben klant en wil mijn zaak melden