Ga naar inhoud

Spijt van aankoop van een huis

Je hebt een huis gekocht, maar hebt achteraf toch spijt van de aankoop. Je hebt het huis bijvoorbeeld in een ongunstige tijd gekocht of er zijn gebreken aan het huis. Je wilt dan natuurlijk weten wat je kunt doen als je spijt hebt van je koophuis. Daarom hebben wij alle mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Spijt van bod op een huis

Wat als je een bod hebt gedaan op een huis, maar nog niets hebt ondertekend? Dan mag je gelukkig gewoon je bod intrekken zonder gevolgen. Een bod op een huis is niet bindend volgens de wet. Je hebt namelijk nog geen afspraken gemaakt met de verkoper en zit dus nergens aan vast. Heb je spijt van je bod op een huis? Vraag je makelaar dan om jouw bod in te trekken.

Spijt van aankoop van een huis

Je bod is geaccepteerd en je hebt het koopcontract ondertekend. Wat als je er op dit punt spijt van krijgt? Je vindt het huis bijvoorbeeld toch niet zo mooi of je ontdekt schade aan de woning. Er is dan een aantal dingen dat je kunt doen:

Gelukkig heb je altijd een bedenktijd bij het kopen van een huis. Maak je gebruik van de bedenktijd? Dan maakt het niet uit wat de reden is dat je je bedenkt. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen. De 3 dagen gaan in vanaf de dag nadat je het koopcontract hebt getekend. Daarnaast moeten 2 van deze 3 dagen werkdagen zijn.

Onderteken je het contract dus op een donderdag? Dan gaan de 3 dagen op vrijdag in. Het weekend telt niet mee, omdat dit geen werkdagen zijn. Je bedenktijd geldt dus nog tot en met dinsdag.

Laat vóór het einde van je bedenktijd schriftelijk aan de makelaar en verkoper weten dat je het koopcontract wilt ontbinden. Zij moeten dit bericht ook daadwerkelijk binnen de bedenktermijn ontvangen. Het is daarom handig om, in plaats van een brief, een e-mail met ontvangstbevestiging te sturen.

Zijn de 3 dagen van de bedenktijd om? Dan heb je in sommige situaties nog het recht om af te zien van de koopwoning. Bijvoorbeeld wanneer er na een bouwinspectie gebreken blijken te zijn, of wanneer je de financiering niet rond krijgt. De voorwaarden voor het afzien van een koopwoning verschillen per koopcontract en de hierin opgenomen ontbindende voorwaarden.

Een optie die er natuurlijk altijd is, is het verkopen van het huis dat je hebt gekocht. Dit kun je bijvoorbeeld overwegen wanneer de bedenktijd om is of je niet voldoet aan de voorwaarden om af te zien van de woning. Bij het verkopen van je huis krijg je vaak niet precies het bedrag terug dat je ervoor betaald hebt. Dit bedrag is namelijk afhankelijk van de markt.

Moet ik de verkoper betalen als ik spijt heb van de aankoop?

Is de bedenktijd om en heb je het koopcontract niet laten ontbinden? Dan ben je verplicht om de verkoper te betalen voor de koopwoning. Het maakt niet uit of je hier spijt van hebt of niet. Betaal je de verkoper niet? Dan kan hij naar de rechter stappen. De rechter ontbindt het contract en legt jou een boete op. De hoogte van de boete staat in het koopcontract, maar is vaak 10% van de koopsom.

Daarnaast kan de verkoper vragen om een schadevergoeding. Bijvoorbeeld omdat hij het huis opnieuw in de verkoop moest doen en hier minder geld voor kreeg. Jij betaalt dan het verschil tussen de oude en nieuwe koopsom.

Rechtshulp van Univé

Het kopen van een woning is een grote investering. Het is daarom goed om op de hoogte te zijn van alle regels en al jouw rechten. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kijken de juristen van Univé Rechtshulp graag samen met jou naar jouw situatie. Je kunt met ze sparren over de beste aanpak en ze vragen om juridisch advies.