Wonen
- Geluidsoverlast voorkomen
- Geschil met aannemer
- Huur opzeggen
- Overhangende takken
- Overlast buren tuin
- Bouwen en verzekering
- Huurovereenkomst
- Huurverhoging
- Schade aan huurwoning
- Oplopende materiaalkosten
- Wie is aansprakelijk
- Verhuurder in gebreke stellen
- Achterstallig onderhoud
- Geluidsoverlast buren
- Overlast katten juridisch
- Stankoverlast buren
- Recht van overpad
- Bezwaar omgevingsvergunning
- Boom erfgrens
- Bouwen op erfgrens
- Erfdienstbaarheid
- Erfafscheiding erfgrens
- Omgevingsvergunning
- Spijt van aankoop huis
- Minderwerk
- Gebreken bij bouwen en verbouwen
- Bestemmingsplan
- Bouwvergunning
- Afzien van koopwoning
- Huurbescherming onderhuurder
- Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?
- Je huis verhuren
Geluidsoverlast van de buren
In een dichtbevolkt land is de kans groot dat je wel eens wat geluid van de buren hoort. Geen probleem als dat af en toe gebeurt, maar erg vervelend als je er elke dag veel last van hebt. Maar wanneer is er nu precies sprake van geluidsoverlast en wat kun je eraan doen?
In dit artikel lees je over:
Lees ook onze tips om zelf geluidsoverlast te voorkomen.
Niet al het geluid is overlast
Wanneer elke nacht de radio van de buren hard aanstaat, is er duidelijk sprake van geluidsoverlast. Maar niet al het geluid van jouw buren kan gezien worden als overlast. Het gaat dan om normale leefgeluiden van de buren. Denk hierbij aan stofzuigen, een deur die dichtslaat, spelende kinderen en iemand die hoest.
Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?
Soms kan het lastig zijn om te bepalen wanneer er precies sprake is van geluidsoverlast door de buren. In de wet wordt deze overlast onrechtmatige hinder genoemd. Maar wat dat nu precies is, is niet altijd even duidelijk en hangt van verschillende dingen af. Zoals het soort overlast, hoe zwaar deze is, hoe lang die duurt en voor welke schade deze eventueel zorgt.
Voorbeelden van geluidsoverlast van de buren
Er zijn een paar situaties die vaak voorkomen wanneer er sprake is van geluidsoverlast door de buren.
Geluidsoverlast van buren die klussen
Bij een verbouwing of verhuizing is het logisch dat je geluid hoort. Buren die klussen zorgen daarmee niet direct voor geluidsoverlast die onredelijk is. Over de tijden waarop dit gebeurt valt wel iets te zeggen. Hierover zijn alleen geen landelijke geldende regels vastgelegd. Meestal is dit opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Harde muziek van de buren
Over muzieksmaak valt niet te twisten, maar over het volume natuurlijk wel. Hier zijn dan ook algemene richtlijnen voor, die per moment van de dag verschillen. Het gaat dan om het geluid gemeten aan de gevel.
Geluidsoverlast en tijden
Strikte tijden voor geluidsoverlast zijn er dus niet voor heel Nederland. Het kan zijn dat het bij jou in de gemeente is vastgelegd in de APV. Over het algemeen gelden de volgende niveaus van geluid als acceptabel per moment van de dag:
Overdag: 50 tot 70 dB (geluid van een normaal gesprek)
Avond: 45 tot 65 dB (geluid van een koelkast)
Nacht: 40 tot 60 dB (geluid van gefluister)
Een buurvrouw die overdag stofzuigt kan dus prima. Maar als ze dit regelmatig urenlang 's nachts doet, is er wel degelijk sprake van overlast.
Hond van de buren
Als je buren een hond hebben, dan zul je deze vast wel eens horen blaffen. Dat hoort er nu eenmaal bij en hoeft ook niet direct geluidsoverlast te zijn. Maar een hond die veel en lang blaft, kan absoluut enorm vervelend zijn. Het is hierbij lastig aan te geven wanneer er sprake is van overlast.
Je kunt in zo’n geval het beste in overleg gaan met de buren. Misschien zijn zij zich niet bewust van het geblaf en kunnen ze het op een eenvoudige manier verhelpen.
Kat van de buren
Katten zijn leuke gezelschapsdieren. Maar ook zij kunnen een hoop lawaai maken, vooral 's nachts. In ons artikel over kattenoverlast van de buren lees je wat de wet hierover zegt. En wat de beste manier is om kattenoverlast te verminderen.
Wat te doen bij geluidsoverlast
Wanneer de buren voor geluidsoverlast zorgen, kun je verschillende stappen ondernemen.
1. Praten met de buren
Deze stap ligt het meest voor de hand, maar wordt toch vaak overgeslagen. Zonde, want in goed overleg kom je vaak tot de beste oplossing. Wanneer dit echt niet mogelijk is, kun je kijken naar andere mogelijkheden.
2. Melden bij de verhuurder of VVE
Wanneer je een woning of huurt of bij een VVE bent aangesloten, kun je ook aankloppen bij de verhuurder of VVE. Die hebben namelijk vaak regels opgesteld voor geluidsoverlast en kunnen op basis hiervan de buren aanspreken.
3. Schakel buurtbemiddeling in
Via de gemeente of een wijkteam kun je vaak een buurtbemiddelaar of mediator inschakelen. Dit is een onafhankelijk persoon die je kan helpen om tot een oplossing te komen. De bemiddelaar is getraind om jou en jouw buren weer in gesprek te brengen en zo samen het probleem op te lossen.
4. Melden bij de gemeente
Voordat je bij geluidsoverlast naar de politie stapt, is het ook nog een optie om dit te melden bij de gemeente. In veel plaatsen is er namelijk een meldpunt voor overlast. Na een melding komt een rapporteur de situatie bekijken en geeft advies over de vervolgstappen.
5. De politie inschakelen
Als geen enkele andere poging heeft geholpen, kun je bij geluidsoverlast van de buren de politie inschakelen. Wanneer een agent vaststelt dat de buren in overtreding zijn, kan die een proces-verbaal opmaken.
Juridische hulp van Univé Rechtshulp
Blijven de geluidsproblemen met je buren aanhouden en werken bovenstaande oplossingen niet? Dan kun je via je rechtsbijstandverzekering Consument, Koop & Wonen hulp vragen bij Univé Rechtshulp. Meld je zaak en een gespecialiseerde rechtshulpverlener neemt contact met je op om je verder te helpen met juridische bijstand.