Ga naar inhoud

Huur opzeggen

Wil je je huur opzeggen? Dan zijn er een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden, zoals de opzegtermijn van jouw huurcontract. We vertellen hoe je de overeenkomst kunt opzeggen en wat je kunt doen als de verhuurder je huurcontract wil ontbinden.

Op deze pagina lees je meer over:

Opzegtermijn van huurcontract

Bekijk eerst welke opzegtermijn er in je huurcontract staat. Meestal ligt de opzegtermijn tussen de 1 en 3 maanden. Als je een opzegtermijn van 3 maanden hebt, dan betekent dit dat je na opzegging nog 3 maanden huur moet betalen. Natuurlijk mag je er in deze periode gewoon nog blijven wonen. Na de opzegtermijn stopt je huurcontract.

De opzegtermijn is bijna altijd gelijk aan de betalingstermijn. Als je maandelijks huur betaalt, dan is je betalingstermijn (en meestal ook je opzegtermijn) 1 maand. Is de opzegtermijn die in het contract staat langer dan de betalingstermijn? Dan ben je niet verplicht om je aan de genoemde opzegtermijn te houden: je kunt de betalingstermijn als opzegtermijn beschouwen.

Huurcontract zonder opzegtermijn

Er zijn 2 situaties waarin je wél tussentijds de huur mag opzeggen en dus geen rekening hoeft te houden met een opzegtermijn:

 • Je hebt een tijdelijk huurcontract: dit is een contract dat een begin- en einddatum heeft en maximaal 2 jaar duurt.

 • Je hebt een huurcontract voor onbepaalde tijd: dit is een contract zonder einddatum en zonder minimale huurperiode.

Huurcontract met minimale huurperiode

Heb je een huurcontract met een minimale huurperiode en zeg je het contract tussentijds op? Dan stopt de huur gelijk nadat de minimale huurperiode voorbij is.

Wil je liever niet wachten en de huur opzeggen voordat de minimale huurperiode voorbij is? Dan kun je aan je verhuurder vragen of je de huur tussentijds mag opzeggen. Als je verhuurder dit goed vindt, dan is het verstandig om samen schriftelijke afspraken te maken. Spreek in ieder geval af wanneer je vertrekt en dat je na je definitieve vertrek geen huur meer hoeft te betalen.

Als je dit niet doet, bestaat de kans dat je bijvoorbeeld een boete moet betalen aan de verhuurder. Of dat je de huur alsnog moet doorbetalen tot het einde van de minimale huurperiode.

Huurcontract opzeggen

Naast rekening houden met de opzegtermijn, moet je de huur ook op de juiste manier stopzetten. Volgens de wet moet dit met een aangetekende brief. Dit is een brief die de postbode persoonlijk bezorgt bij je verhuurder. Zo kun je bewijzen dat de verhuurder jouw brief heeft ontvangen. Je hoeft in de brief niet uit te leggen waarom je de huur opzegt.

Verstuur de brief op tijd

Door je brief op tijd te versturen kun je voorkomen dat je 1 of meer maanden extra huur moet betalen.

Er staat een opzegdatum in je huurcontract
Zorg dat je verhuurder de brief vóór de opzegdatum krijgt. Na de opzegdatum gaat de opzegtermijn in.

Er staat géén opzegdatum in je huurcontract
Zorg dat je brief aankomt vóór de dag waarop je altijd jouw huurt betaalt. Moet je bijvoorbeeld op 1 juli weer huur betalen? En krijgt je verhuurder jouw brief uiterlijk 30 juni binnen? Dan gaat je opzegtermijn op 1 juli in. Krijgt je verhuurder je brief pas op 2 juli, of later die maand? Dan gaat de opzegtermijn op 1 augustus in.

Goed om te weten: een aangetekende brief wordt doordeweeks vaak de volgende dag bezorgd. Doe je de brief zaterdag op de bus, dan wordt deze meestal op dinsdag bezorgd. Houd er dus rekening mee dat het een paar dagen kan duren voordat de verhuurder je brief ontvangt.

Oplevering van je woning of kamer

Nadat je de huur hebt opgezegd, kun je met de verhuurder afspraken maken over hoe je je huurwoning of gehuurde kamer oplevert. Meestal is het zo dat je de ruimte moet opleveren zoals je deze op de eerste dag van je huurcontract vond. Veranderingen die je gemaakt hebt, zoals het verven of behangen van muren, moet je dus mogelijk terugdraaien. Ook is het belangrijk dat je de woning of kamer schoonmaakt voordat je deze oplevert.

Schades herstellen

Als dagelijks onderhoud of kleine reparaties nodig zijn, dan moet je die zelf regelen en betalen. Denk aan het vervangen van een kapotte wc-bril of het ontstoppen van de gootsteen. Heb je de woning normaal gebruikt en is er daardoor een beetje slijtage ontstaan? Bijvoorbeeld aan de keuken of badkamer? Dan kan er sprake zijn van normale slijtage die je niet hoeft te herstellen.

Opnamestaat

Bij de overdracht van de sleutel stellen de huurder en verhuurder vaak samen een opnamestaat op. Hierin staat beschreven hoe de huurwoning er op die dag uitzag. Wanneer je de woning oplevert, moet je zorgen dat de woning eruit ziet zoals in de opnamestaat is beschreven. Het kan zijn dat er geen opnamestaat is. Je kunt dan het beste overleggen met de verhuurder. Mogelijk mag je de woning opleveren zoals die er op het moment uitziet.

Huur opzeggen door verhuurder

Verhuurders mogen een huurcontract niet zomaar beëindigen. Zo moeten zij zich houden aan een opzegtermijn. Ook moet de verhuurder een goede reden hebben voor de opzegging.

Minimale opzegtermijn

De minimale opzegtermijn van de verhuurder is wettelijk bepaald. De verhuurder mag het huurcontract dus niet opzeggen voordat deze termijn voorbij is. Hoe lang de opzegtermijn is, hangt meestal af van hoe lang de huurder er al woont.

 • Huurder woont er korter dan 1 jaar: de minimale opzegtermijn is 3 maanden 

 • Huurder woont er langer dan 1 jaar: de minimale opzegtermijn is 4 maanden

 • Huurder woont er langer dan 2 jaar: de minimale opzegtermijn is 5 maanden 

 • Huurder woont er langer dan 3 jaar: de minimale opzegtermijn is 6 maanden 

Huurcontract ontbinden

Voor verhuurders is het vaak erg lastig om een huurcontract te ontbinden. Huurders hebben namelijk recht op huurbescherming. Toch kan een beëindiging van het contract in sommige situaties mogelijk zijn. Bijvoorbeeld als de huurder:

 • al één of meer maanden geen huur betaalt

 • ernstige overlast veroorzaakt aan andere bewoners, zoals geluids- of stankoverlast

 • het oneens is met wijzigingen in het huurcontract, zoals het betalen van een hogere huurprijs na een grote renovatie

Opzegging kan ook mogelijk zijn als de verhuurder:

 • na de opzegtermijn zelf in de huurwoning wil gaan wonen (dit mag alleen als er een diplomatenclausule in het huurcontract staat en hier dus afspraken over zijn gemaakt)

 • de woning zelf nodig heeft, bijvoorbeeld omdat die zijn eigen woonruimte is kwijtgeraakt door een scheiding

 • iets anders wil gaan bouwen op de plek van de huurwoning en dit is goedgekeurd door de gemeente

Huurder uitzetten

Ben je verhuurder en heb je een goede reden om het huurcontract op te zeggen? Dan kun je je zaak voorleggen aan de rechter. De huur mag je niet zelf opzeggen. Alleen de rechter kan namelijk beslissen of het huurcontract mag worden stopgezet. Houd er rekening mee dat een rechtszaak vaak een lang proces is dat veel geld kost.

Conflict met verhuurder of huurder

Heb je onenigheid met je huurder of verhuurder? Dan is het altijd een goed idee om eerst met elkaar te gaan praten. Leg uit waar je mee zit en geef de ander de kans om hier wat aan te doen. Dit kan ook via een brief, e-mail of WhatsApp, als je dat makkelijker vindt. Soms is een goed gesprek al genoeg om het conflict op te lossen.

Juridische hulp nodig?

Heb je juridisch advies nodig bij een conflict met je (ver)huurder? Of heb je een vraag over de kleine lettertjes in het huurcontract? Dan helpen de juristen van Univé Rechtshulp je graag verder. Rechtshulp schakel je in via je rechtsbijstandverzekering Consument, Koop & Wonen. Ben je bij ons verzekerd, dan kun je direct je zaak melden bij Univé Rechtshulp. Een gespecialiseerde rechtshulpverlener neemt vervolgens contact met je op om je verder te helpen.

Meer over de rechtsbijstandverzekering

Of verzeker je direct voor rechtshulp