Ga naar inhoud

Familie, Relatie & Erfenis

Met de aanvullende dekking Familie, Relatie & Erfenis van Univé ben je verzekerd van deskundige juridische hulp als er conflicten ontstaan met je familie. Bijvoorbeeld bij het verdelen van een erfenis. 

Stel zelf je rechtsbijstandverzekering samen

 • Gespecialiseerde juristen helpen je verder
 • Bespaar op hoge advocaatkosten
 • Hulp bij conflicten over o.a. relaties en erfenissen

Waarvoor ben je verzekerd? En waarvoor niet?

In de polisvoorwaarden van je rechtsbijstandverzekering staat precies waarvoor je wel of niet verzekerd bent. Bekijk de voorwaarden in de Univé App of op Mijn Univé.

Sluit de verzekering af of bereken je premie

Klanten geven onze rechtsbijstandverzekering gemiddeld een 8,3

Goed om te weten over de dekking Familie, Relaties & Erfenis

Heb je meerdere schadeverzekeringen van Univé afgesloten als pakket? Dan profiteer je automatisch van onze pakketkorting. Op bijna al onze verzekeringen krijg je 1% korting op je totale premie per verzekering. Je voordeel kan hierdoor oplopen tot wel 10% korting die we automatisch voor je verrekenen. 

Bekijk je pakketkorting

Meer dan 200 ervaren juristen van Univé Rechtshulp (UR) staan voor je klaar om je conflict op te lossen. Nadat je jouw juridische zaak hebt gemeld bij UR, neemt een rechtshulpverlener die over. Deze rechtshulpverlener is gespecialiseerd in het rechtsgebied van jouw conflict. Daardoor ben jij verzekerd van kwalitatieve rechtshulp en weet je dat jouw zaak in deskundige handen is.

Lees meer over Univé Rechtshulp

Als je een jurist van Univé Rechtshulp inschakelt, dan hoef je geen eigen risico te betalen. Wel is er sprake van een zogenaamd minimaal belang. Dit betekent dat de jurist een schade lager dan € 100 niet in behandeling neemt. Je kan in zo’n geval wel advies krijgen van Univé Rechtshulp. 

Er geldt geen minimaal belang voor:

 • schade in het verkeer
 • strafzaken
 • conflicten over je woning
 • arbeidszaken
 • conflicten over sociale voorzieningen
 • belastingzaken

Moet je voor het conflict naar de rechter? En kies je dan zelf een rechtshulpverlener of advocaat? Dan heb je een eigen risico van € 250.

Je kan jezelf als particulier verzekeren voor rechtsbijstand. Daarnaast kun je een of meerdere gezinsleden meeverzekeren. Dit geef je aan bij het afsluiten van je rechtsbijstandverzekering. Daar kun je kiezen uit de opties:

 • Alleen mijzelf
 • Mijzelf en mijn partner
 • Mijzelf en mijn kind(eren)
 • Mijzelf, mijn partner en mijn kind(eren)

Sluit de verzekering af

De kosten van een rechtsbijstandverzekering zijn afhankelijk van de door jou gekozen dekking(en) en gezinssituatie. Ben je alleenstaand? Dan betaal je minder premie dan wanneer je een gezin met vier personen verzekert.  

Maar krijg je te maken met een juridisch conflict? Dan ben je met een rechtsbijstandverzekering goedkoper uit, dan wanneer je zelf een advocaat moet inschakelen. Het uurloon van een advocaat is namelijk in veel gevallen duurder dan de jaarpremie van een rechtsbijstandverzekering.

Meer weten over deze aanvullende dekking?

Daarom kies je voor de dekking Familie, Relatie & Erfenis

Toch fijn om een rechtsbijstandverzekering te hebben

Onterfde klant heeft recht op een deel van de erfenis, maar niet iedereen is het daarmee eens

Door een verschil in geloofsovertuiging is Regina 15 jaar geleden onterfd door haar vader en heeft Regina sindsdien geen contact meer gehad met haar familie. Nu haar beide ouders zijn overleden, heeft ze ondanks haar onterving toch recht op haar wettelijke erfdeel van de erfenis. Die wil Regina ontvangen.  

Het gevolg:  

Regina neemt contact op met haar zus over de verdeling van de erfenis. Maar haar zus is het er niet mee eens dat Regina ook een geldbedrag erft. Zij vindt dat Regina niets van de erfenis mag krijgen, omdat ze al zo lang geen onderdeel meer is van de familie. Het verdelen van de erfenis is daarmee vastgelopen, want een erfenis kan alleen verdeeld worden als alle erfgenamen het gezamenlijk eens zijn met de manier waarop dat wordt gedaan. Regina heeft geen idee hoe ze dit conflict met haar zus zelf kan oplossen.  

Wat doet de rechtsbijstandverzekering? 

Gelukkig heeft Regina een rechtsbijstandverzekering met de dekking Familie, Relaties & Erfenis. Daarmee kan ze hulp inschakelen van een rechtshulpverlener van Univé Rechtshulp die gespecialiseerd is in het erfrecht. Die informeert Regina’s zus over de rechten van Regina in deze situatie. Na wat discussiëren gaat haar zus akkoord, omdat zij ook geen zin heeft om een dure en lange rechtszaak te beginnen. Daarom gaat de zus al snel akkoord met het verdelen van de erfenis en zo krijgt Regina het deel van de erfenis waar ze recht op heeft.  

Ik wil verzekerd zijn voor dit soort situaties

Veelgestelde vragen

Verzeker jezelf van rechtshulp in meer situaties

Naast de dekking Familie, Relatie & Erfenis kun je ook voor andere aanvullende dekkingen kiezen:

Informatie gecontroleerd door een expert

De content op deze pagina is geschreven door Fleur Kiers, contentspecialist verzekeringen. Alle informatie wordt gecontroleerd door onze productspecialist Ferdy ten Cate

Sta er niet alleen voor bij een conflict

Sluit vandaag nog je rechtsbijstandverzekering af bij Univé en krijg rechtshulp van onze juristen. 

Verzeker je direct

Of bereken je premie