Ga naar inhoud

Erfafscheiding en erfgrens: dit zijn de regels

Een schutting, een hek, een haag. Het zijn allemaal voorbeelden van een erfafscheiding: een constructie waarmee je jouw erf scheidt van het erf van de buren. Maar hoe weet je waar de erfgrens precies ligt? Hoe hoog mag een schutting zijn? En wat kun je doen als de buren geen schutting willen? De belangrijkste regels zetten we voor je op een rij.

Op deze pagina lees je meer over:

Tip: lees ook hoe het precies zit met bouwen op de erfgrens.

Erfgrens controleren

Voordat je een erfafscheiding plaatst, is het verstandig om de erfgrens te controleren. Je kunt deze informatie opvragen bij het Kadaster.

Erfgrens bepalen

Soms is het onduidelijk waar de erfgrens zich precies bevindt, ook nadat je dit hebt nagevraagd bij het Kadaster. In zo’n geval kun je het Kadaster verzoeken om de erfgrens opnieuw vast te stellen. Dit wordt een grensreconstructie genoemd.

Om de reconstructie te kunnen doen, zal het Kadaster nieuwe metingen doen en vervolgens je op de hoogte stellen van de nieuwe erfgrens. Je moet hier wel voor betalen.

Verjaring van de erfgrens

De erfgrens die in het Kadaster aangegeven staat, heet ook wel de kadastrale erfgrens. De erfafscheiding zelf, zoals de schutting of haag, geeft de feitelijke grens aan. De kadastrale erfgrens is bijna altijd de enige grens die voor de wet telt. Alleen als er sprake is van verjaring is dit niet zo.

Door verjaring kan de feitelijke grens over de jaren heen namelijk ook de wettelijke grens worden. Bijvoorbeeld omdat zowel jij als jouw buren een schutting die op jouw erf staat als erfgrens beschouwen. Als dit al 10 of 20 jaar zo is en je er in die tijd geen bezwaar tegen hebt gemaakt, dan kan de schutting de wettelijke erfgrens zijn geworden.

Regels voor de erfafscheiding

Een erfafscheiding moet voldoen aan een aantal wettelijke regels. Zo mag deze meestal niet te hoog zijn en ook niet te dicht bij de erfgrens staan. Het kan zijn dat de regels van jouw gemeente afwijken van de wettelijke regels. Controleer dit voordat je een erfafscheiding plaatst.

Toegestane hoogte

  • Muur, hek of schutting aan de voorkant van je huis: maximaal 1 meter hoog

  • Muur, hek of schutting naast of achter je huis: maximaal 2 meter hoog

  • Muur, hek of schutting naast de oprit: maximaal 1 meter hoog

  • Heggen en bomen: geen maximale hoogte

Afstand tot de erfgrens

  • Schutting: als de schutting op jouw eigen grond staat, mag je deze direct tegen de erfgrens plaatsen. De schutting mag je niet zomaar op de erfgrens neerzetten. Dit mag alleen in overleg met je buren.

  • Bomen: minimaal 2 meter afstand van de erfgrens

  • Heggen en struiken: minimaal 50 centimeter afstand van de erfgrens

Lees meer over bomen, struiken en heggen op de erfgrens.

Plaatsing, onderhoud en kosten

  • De erfafscheiding staat op jouw grond: je hebt geen toestemming van jouw buren nodig voor het plaatsen van de erfafscheiding, zolang deze voldoet aan de wettelijke en gemeentelijke regels. De kosten voor de aanschaf en het onderhoud zijn geheel voor jouw rekening.

  • De erfafscheiding staat op de erfgrens: zowel jij als jouw buren zijn eigenaar van de schutting of scheidsmuur. Je betaalt 50% van de kosten voor de aanschaf en het onderhoud. Maak vooraf schriftelijke afspraken met jouw buren over het materiaal en onderhoud van de erfafscheiding.

Onenigheid over de schutting

Er zijn een paar veelvoorkomende situaties die tot onenigheid over de schutting kunnen leiden.

Situatie 1: De buren willen geen schutting
Als je een schutting op de erfgrens wilt plaatsen, dan zegt de wet dat jouw buren hieraan moeten meewerken. Toch is dit in de praktijk soms lastig. Zo kan het zijn dat jouw buren niet mee willen betalen voor de aanschaf. Of dat jullie het niet eens worden over het materiaal van de erfafscheiding. Vaak is het dan het makkelijkst om de schutting op jouw eigen grond te plaatsen, tegen de erfgrens aan. Je mag dan ook zelf het materiaal bepalen.

Situatie 2: De buren willen de schutting niet vervangen
Het kan ook zijn dat je al een schutting met jouw buren deelt en dat je die wilt vervangen. Als het écht nodig is om de schutting te vervangen, dan zegt de wet dat je dit van jouw buren mag eisen. Maak vooraf afspraken met jouw buren over de kosten en het materiaal.

Situatie 3: Je wilt iets ophangen aan de schutting 
Staat de schutting op de erfgrens? Dan bepaal je zelf wat er met jouw kant van de schutting gebeurt. Aan jouw kant mag je dus gerust een plantenbak ophangen of het hout schilderen. Als de schutting volledig op het erf van de buren staat, mag je er niets mee doen.

Hulp bij een burenruzie

Worden jij en jouw buren het maar niet met elkaar eens over de erfgrens of erfafscheiding? Dan kun je via jouw gemeente of wijkteam een (buurt)bemiddelaar inschakelen. Dit is een onafhankelijke vrijwilliger die samen met jou en je buren op zoek gaat naar een goede oplossing.

Rechtshulp inschakelen

Als buurtbemiddeling ook niet helpt, kun je juridische hulp inschakelen via je rechtsbijstandverzekering. Meld je zaak direct bij Univé Rechtshulp en een gespecialiseerde rechtshulpverlener neemt dan contact met je op om je verder te helpen.

Meer over onze rechtsbijstandverzekering

Of verzeker je direct voor rechtshulp