Ga naar inhoud

Wat kun je doen bij geluidsoverlast door de warmtepomp of airco van de buren?

Steeds vaker installeren mensen een warmtepomp of airco om hun woning duurzamer te koelen of te verwarmen. Dat is natuurlijk goed, maar helaas kunnen deze apparaten ook geluidsoverlast veroorzaken. En dat wil jij als buur liever niet. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de geluidsoverlast te stoppen.

Wat kun je doen als je geluidsoverlast ervaart?

Het is vervelend als je buren een airco of warmtepomp hebben die veel lawaai maakt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem op te lossen.

1. Ga in gesprek met de buren

Stap niet direct naar de politie of de rechter. Dit verslechtert bijna altijd de relatie met je buren, terwijl je het liefst gezellig naast elkaar wilt blijven wonen. Ga daarom eerst een vriendelijk gesprek aan met de buren.

Geef op een rustige manier aan dat je last hebt van het geluid van de warmtepomp of airco. Bijvoorbeeld doordat je er niet van kunt slapen. Geef je buren ook de tijd om te reageren op het probleem. Misschien hadden ze niet door dat het apparaat geluidsoverlast veroorzaakt en willen ze meewerken aan een oplossing.

Oplossingen voor airco geluidsoverlast

Zo kunnen de buren aanpassingen doen aan de installatie, zoals:

  • Het verplaatsen van het apparaat naar een minder storende locatie
  • Het plaatsen van een geluidswerende kast of trillingsdempers die het geluid via muren en vloeren verminderen
  • De nachtstand gebruiken: sommige apparaten hebben een stille modus voor de nacht

2. Probeer buurtbemiddeling

Komen jullie samen niet tot een oplossing, maar zijn je buren nog wel bereid om mee te werken? Dan is de hulp inschakelen van een buurtbemiddelaar of mediator een goede optie. Die gaat met jou en de buren in gesprek om zo tot een oplossing te komen waar iedereen tevreden mee is. Buurtbemiddeling kun je in de meeste gemeentes aanvragen en is gratis.

Lees hier hoe buurtbemiddeling werkt

3. Dien een klacht in bij de gemeente

Levert een gesprek met de buren of zelfs buurtbemiddeling niets op? En is het duidelijk dat de installatie volgens de wet te veel geluid produceert? Dan kun je een klacht indienen bij je gemeente. De gemeente kan dan een geluidsmeting laten uitvoeren en zorgen dat de buren zich aan de geluidsnormen houden.

4. Schakel rechtshulp in

Als de gemeente geen oplossing geeft, kun je kiezen om rechtshulp in te schakelen. Dit is wel de laatste stap die je wilt nemen. Naar de rechter gaan kost geld en tijd. Bovendien verslechtert het de relatie met je buren, doordat in ieder geval één partij hun zin niet zal krijgen van de rechter.

Wat zijn je rechten?

Op de website van Univé Rechtshulp geven de juristen je gratis advies over wat je kunt doen als je geluidsoverlast ervaart door je buren. Je komt meer te weten over wanneer sprake is van geluidshinder. Ook krijg je tips over hoe je het beste een gesprek met de buren kunt voeren.

Ga naar de juridische tips

Hoe komt een rechtsbijstandverzekering van pas

Is het toch nodig om een jurist in te schakelen? Dat kun je in de meeste gevallen via je rechtsbijstandverzekering doen. De juristen van Univé Rechtshulp hebben veel ervaring in het halen van jouw recht. Bovendien bespaar je geld op juridische kosten. De jaarpremie van een rechtsbijstandverzekering is namelijk vaak lager dan het uurtarief van een advocaat.

Bekijk nu de Univé Rechtsbijstandverzekering