Ga naar inhoud

Buurtfonds & De Nederlandse Uitdaging

Lokaal impact maken op landelijke thema’s als armoede, voedsel en nieuwkomers. Als partner van de Nederlandse Uitdaging werken we samen aan verschillende zogenoemde ‘uitdagingen’, zoals De Laatste Pluk waarbij we ieder jaar fruit plukken voor cliënten van de Voedselbank.

De Nederlandse Uitdaging is dé maatschappelijk makelaar van Nederland. Ze koppelen bedrijven aan goede doelen om zo een enorme maatschappelijke waarde te creëren. De projecten waaraan ze werken, noemen ze uitdagingen.

De Laatste Pluk

Eén van die uitdagingen is De Laatste Pluk. Binnen De Laatste Pluk trekken we veel samen op. Niet alleen ondersteunen we het project met een financiële bijdrage, ook geven we Univé-medewerkers de ruimte om zich in te zetten tijdens de plukdagen.

In veel boomgaarden hangt tegen het einde van het seizoen nog fruit dat niet meer geplukt wordt. Telers kiezen er vaak voor om het fruit op het land te laten liggen omdat plukken, vervoeren, verpakken en opslaan meer kost dan het oplevert. Met De Laatste Pluk krijgt het nog goed eetbare fruit een mooie bestemming: de cliënten van de Voedselbanken in Nederland. Een mooie manier om voedselverspilling tegen te gaan.

De Laatste Pluk begon in 2021 als lokaal project in Flevoland en is in de laatste jaren uitgegroeid tot een landelijk project. In 2023 werd er 200.000 kilo appels en peren opgehaald. Talloze vrijwilligers plukten zoveel mogelijk fruit voor cliënten van de Voedselbanken. Vers fruit is belangrijk, maar lang niet altijd te vinden in de pakketten. Dankzij telers en vrijwilligers kunnen we daar samen met de Nederlandse Uitdaging verandering in brengen!

Aanmelden

Wil jij ook een bijdrage leveren aan De Laatste Pluk? De Nederlandse Uitdaging zoekt nog telers en plukkers. Kijk voor meer informatie op laatstepluk.nl. Fruittelers kunnen contact opnemen met projectleider Bas Husslage via bas@nederlandseuitdaging.nl.