Ga naar inhoud

Schaaktafels in Bilthoven

Buiten schaken in een groene omgeving, daar worden veel mensen blij van. Maar dan moet dat wel eerst mogelijk gemaakt worden. Daarom zette een groep buren uit Bilthoven de schouders eronder om vier schaaktafels in hun vergroende speeltuin te realiseren. Het Buurtfonds droeg hier financieel aan bij.

Wie zijn wij? 

Wij zijn een groep van vier buren in de Agaatvlinder in Bilthoven en wij vonden dat de speeltuin in onze straat wel een opknapbeurt kon gebruiken. Eén van de vier buren is hovenier, die heeft de machine ter beschikking gesteld om de 450 kg zware schaaktafels te plaatsen en uiteraard ook meegeholpen met het vergroenen van de speeltuin. 

Ons verhaal 

Ons eerste plan was de speeltuin groener maken door de tegels eruit te halen. Dat hebben we gerealiseerd in driekwart jaar met geld van de Provincie Utrecht. Ook de Gemeente De Bilt heeft bijgedragen aan een deel van het project. Het aanleggen van een kinderdoolhof en een wilgentunnel, alle planten en bomen zijn geplant en herplant. Daarvan is 80% inheems, ter bevordering van insecten. Nu staat er nog een glijbaan, maar er komt een duikelrek in het groen. De vervolgstap was dat we graag schaaktafels wilden neerzetten. Daarvoor klopten we aan bij Univé. 

We hebben vier schaaktafels geplaatst, met als doel meer ontmoetingen tussen jong en oud te stimuleren. Dit vermindert eenzaamheid in de buurt, doordat mensen samen een potje schaak kunnen spelen op uitnodiging. We willen wekelijks het liefst meerdere schaakmomenten gaan promoten, zodat we meer cohesie in de wijk gaan krijgen tussen buurtbewoners. 

Het idee is niet van ons zelf, maar hebben we gezien en gelezen in de krant. We hebben ook contact gehad met initiatiefnemer Jesús Medina Molina  van Urban Chess hierover en hij heeft ons ook al een beetje geholpen. 

Wat vindt de buurt van jullie initiatief? 

Ons doel is om de hele wijk mee te nemen in wat we aan het doen zijn met de speeltuin. Zo hebben we met behulp van buurtbewoners uit de hele wijk 120 m2 tegels eruit getrokken. Dat is anderhalve container vol, dat was een flink weekend werk met zijn allen. Met dezelfde mensen hebben we plantjes geplant, onkruid gewied en de hele zomer alles water gegeven. Dat geeft wel aan dat het project echt leeft in de buurt. 

Toen de eerste fase klaar was, hebben de buurtbewoners dit samen feestelijk gevierd met een gezellige buurtborrel, waarbij live muziek werd gemaakt, er op zelfgebakken koekjes werd getrakteerd en men kon genieten van hapjes en drankjes. 

In de appgroep van de buurtspeeltuin zitten 40 huishoudens, wat de meerderheid is van de huizen rondom de speeltuin. Veel mensen helpen mee als er iets moet gebeuren. 

Hulp van het Buurtfonds 

Onze aanvraag bij Univé Buurtfonds hebben we online gedaan. Vervolgens werden we telefonisch op de hoogte gehouden van de status en konden we per telefoon nog wat uitleg geven over ons plan.  

Om ons schaaktafelproject te kunnen financieren, vroegen we een bijdrage van € 8.600 aan Univé Buurtfonds. Dat bedrag hebben we ook gekregen. De overige werkzaamheden en benodigdheden hebben we zelf gerealiseerd met vrijwilligerswerk. Omdat het een maatschappelijk betrokken lokaal project is, dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving, hebben we een donatie toegewezen gekregen.  

Plannen voor de toekomst 

Er komt nog een hele mooie dakboom (een plataan) naast de schaaktafels te staan. Daarna zullen we het stuk opnieuw gaan bestraten met een nieuwe border voor bij de boom. Als alles klaar is, willen we wekelijkse schaakmomenten organiseren voor de buurt. Via social media en WhatsApp willen we iedereen erbij betrekken. Ook willen we kijken of we workshops kunnen gaan geven. 

Contact 

Neem voor meer informatie contact op met bauke.sangers@gmail.com of 0610897034. Of kijk op https://wijkraaddeleijen.nl/schaaktafels/