Ga naar inhoud

Duofiets Beilen

In het Drentse dorp Beilen is een actieve stichting met ruim 20 maatschappelijk betrokken vrijwilligers die dorpsgenoten meenemen voor een tochtje op een duofiets. Zo kunnen ouderen en mensen met een lichamelijke beperking ook eens een rondje door de natuur maken op de fiets. Inmiddels zijn er zo’n 60 deelnemers.

Wie zijn wij?

Stichting Duofietsproject Beilen bestaat uit vier bestuurders, waarvan één coördinator. We zijn begonnen met het duofietsproject in 2013 op verzoek van het Rode Kruis. Destijds zijn er door het Rode Kruis en een bijdrage van de Rotary twee duofietsen aangeschaft. Omdat dit niet bij het dagelijks werk van het Rode Kruis paste, zijn wij zelfstandig verder gegaan in 2018.

Ons verhaal

Van 1 april tot 1 oktober fietsen wij, wanneer het weer het toelaat, dagelijks met ouderen en mensen met een lichamelijke beperking in de omgeving. Eigenlijk iedereen die niet zelfstandig kan fietsen, waaronder ook blinden. Doordat je op een duofiets naast elkaar zit, kun je onderweg lekker kletsen. We fietsen samen door de natuur en bezorgen de mensen een mooie ochtend of middag.

De duofiets die we in 2018 van het Rode Kruis overnamen, is inmiddels vervangen. Die was al tweedehands en de motor moest vervangen worden. In 2021 hebben we een nieuw exemplaar gekocht met geld dat is opgebracht door de protestantse kerkgemeente in Beilen. Zij hebben allerlei acties georganiseerd voor ons, van een sponsorwandeling tot oliebollenverkoop. In 2022 hebben we een tweede exemplaar aangeschaft, waarvoor Univé Buurtfonds ons een bijdrage heeft geschonken.

Mensen betalen € 3 per ritje voor de deelname. Daarvan betalen wij het onderhoud en de stalling van de duofietsen. Wij huren daarvoor een stalling hier in het dorp, waar de fietsen droog en veilig staan. Daar kunnen ze ook opladen voor de volgende rit.

Wat vindt de buurt van jullie initiatief?

Over het algemeen fietsen wij met mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Zij vinden het fantastisch om dit te doen. Elke dag krijgen we te horen hoe fijn men het vindt om samen te kunnen fietsen. Het is echt een ochtend of middag uit voor ze. Mensen hebben er heel veel plezier aan. Je merkt ook dat het leeft hier in het dorp. Er werden niet voor niets allemaal acties georganiseerd om ons initiatief te steunen.

Hulp van het Buurtfonds

Het Buurtfonds droeg € 7500 bij voor de aanschaf van de nieuwe duofiets. Onze fietsen zijn al jaren verzekerd bij Univé, dus we kregen daar de tip dat we ons project konden aandragen hiervoor. Omdat het een maatschappelijk betrokken lokaal project is, dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving, hebben we een donatie toegewezen gekregen.

Plannen voor de toekomst

Voorlopig zijn twee duofietsen genoeg voor de stichting. Mocht het echt storm gaan lopen qua deelnemers, dan kan er altijd nog nagedacht worden over uitbreiding.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met Welzijn Beilen via 088 165 1200. Of neem contact op met de coördinator via 0593 52 32 24.