Ga naar inhoud

Compostbrigade

Hoe krijg je de inwoners van Raalte mee met het idee dat zelf composteren heel gemakkelijk en duurzaam lokaal kan? Daar werkt de Compostbrigade elke dag keihard aan, met uitsluitend vrijwilligers. Ze vinden het vooral belangrijk om de volgende generatie bewust te maken van lokale compostering. Vandaar dat ze een nieuw project opzetten met lokale scholen. Het Buurtfonds droeg hier financieel aan bij.

Wie zijn wij?

Stichting de Compostbrigade is ontstaan toen initiatiefnemer Jeroen Biesterbos lokaal composteren in de gemeente Raalte begon te promoten. Vervolgens haakten meerdere compostbrigadiers aan die hier enthousiast over waren: Jeroen Biesterbos, Ralph Mulders, Barbara Jansen, Luck Haerlman en Marten Nijboer. Inmiddels bestaat de stichting uit deze vijf bestuurders en een brigade van vrijwilligers. De stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling.

Ons verhaal

Ons doel is om mensen lokaal te inspireren tot het composteren van composteerbaar materiaal. Het doel hiervan is om restafval te verminderen en het milieu te ontlasten. Iedereen kan composteren, gemakkelijk en goedkoop. Of je nu een tuin hebt of op een appartement woont. Een bokashi-emmer of een wormenhotel kan overal staan. Daar hoef je geen landgoed of massa’s groenafval voor te hebben. We laten graag zien wat er wél mogelijk is. Positief inspireren is onze aanpak.

Door thuis compost te maken, kan iedereen bijdragen aan een duurzamere wereld en tegelijkertijd hun eigen tuin verrijken. We zetten ons in voor bewustwording en stimuleren mensen om zelf aan de slag te gaan met compost.

Het project waarvoor we een bijdrage hebben aangevraagd richt zich op het vergroenen van schoolpleinen van de basisscholen in de gemeente Raalte. We willen graag elke lokale basisschool voorzien van een compostbak. Met acht basisscholen zijn we in gesprek. Daarvan hebben er al vier toegezegd en bij twee andere verwachten we ook nog groen licht. Zij gaan dan hun schoolplein vergroenen en plaatsen daarbij een compostbak. De eerste is eind februari 2023 geplaatst. Zo inspireren we de jongste generatie om te composteren. Dat doen we in samenwerking met het Carmelcollege Salland. Leerlingen van vmbo-groen leren zo met de compostbakken werken.

Wat vindt de buurt van jullie initiatief?

Heel Raalte is onze buurt, maar we krijgen veel positieve reacties. Er komen leuke verhalen naar ons terug, iedereen heeft het erover. En als een kind thuis vraagt waarom zij eigenlijk al hun groenafval weggooien en niet composteren, dan is ons initiatief al geslaagd.

Hulp van het Buurtfonds

Onze aanvraag bij Univé Buurtfonds hebben we online gedaan. Oorspronkelijk via Fiks je buurt, maar we werden doorgestuurd naar Univé Buurtfonds. Het contact verliep prima.

Om ons project te kunnen financieren, vroegen we een bijdrage van € 7.500 aan Univé Buurtfonds. Dat bedrag hebben we ook gekregen. Het resterende bedrag hebben we zelf op andere manieren bij elkaar verzameld, onder andere door toezeggingen van andere partijen en omdat alle vrijwilligersuren gratis zijn. Omdat het een maatschappelijk betrokken lokaal project is, dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving, hebben we een donatie toegewezen gekregen.

Plannen voor de toekomst

Op korte termijn willen we onze website verder uitbouwen met goede informatie. Daarnaast zien we het wel zitten om een soort festival op te zetten. Verder zijn we bezig met het idee om de helft van het groen voor het paasvuur door de shredder heen te halen en lokaal te composteren. Volkstuintjes in de buurt willen we ook graag aanhaken. Er is nog genoeg te doen in de toekomst.

Contact

Kijk voor meer informatie op https://compostbrigade.nl/, https://www.instagram.com/compostbrigaderaalte/ en https://www.linkedin.com/company/compostbrigade/ of mail naar info@compostbrigade.nl.