Ga naar inhoud

Samen Spelen Park Dwingeland

Een park dat nauwelijks gebruikt wordt, dat is toch zonde? Daarom wilden buurtbewoners in Hoogeveen graag aan de slag hiermee. Toen het Park Dwingeland opnieuw is ingericht met aangelegde groen en paden, maakten zij er samen met onder andere basisscholen en de gemeente een bijzondere speelvoorziening van. Het Buurtfonds droeg hier financieel aan bij.

Wie zijn wij?

De aanvraag bij het Buurtfonds is gedaan door Stichting Samen Spelen Park Dwingeland, opgericht door buurtbewoners om fondsen te werven om het plan te realiseren. Het inclusieve speelplan is het resultaat van de samenwerking die van onderop is ontstaan, vanuit het initiatief van bewoners en instellingen (basisscholen).

De volgende partijen zijn vertegenwoordigd in de werkgroep:

  • Basisscholen Villa Kakelbont en Juliana van Stolberg;
  • Omwonenden /ouders
  • Activiteitencoördinator IVN
  • Rotaryclub Hoogeveen
  • Krajicek Foundation
  • Gemeente Hoogeveen

Ons verhaal

Buiten spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Zeker in deze buurt is maar weinig ruimte voor buitenspelen. Voor veel kinderen in deze buurt is het niet vanzelfsprekend om lid te zijn van een sportvereniging. Wat is er mooier dan spelen en genieten in een mooi groen park, midden in de stad dat hiervoor gelegenheid biedt? Ruimte om te recreëren en te ontspannen en om te spelen en te sporten, te leren van elkaar en over de natuur. Zo wilden we een park laten ontstaan dat goed aansluit bij de wensen van de gebruikers, zodat het ook veel gebruikt kan worden.

Met een open en aantrekkelijk uiterlijk, zodat hangjeugd geweerd wordt en jonge kinderen worden uitgenodigd om te komen spelen. Het is een plan is geworden waarin voor iedereen ruimte is. Met speelvoorzieningen voor validen en mindervaliden, waardoor het park je uitdaagt om samen te gaan spelen. Je kan dit inclusief spelen noemen, maar eigenlijk is het gewoon samen spelen voor iedereen!

Er is een heuvelglijbaan, mandschommel, tenniscourt, pompplatform met waterpomp, stepping stones, speelboom, wilgenhut en een natuurbeleefpad inclusief maatregelen om de biodiversiteit te stimuleren.

Wat vindt de buurt van jullie initiatief?

In een buurt vol met asfalt en tegels is de buurt blij met dit groene park vol met sport- en speelvoorzieningen. Het is voor een breed publiek aantrekkelijk en wordt daardoor veel gebruikt. Ouderen gaan er graag wandelen of op een bankje zitten. Kinderen van de basisscholen en uit de buurt spelen er met veel plezier. Zowel in de reacties van mensen als het fysieke gebruik merken we dat het erg gewaardeerd wordt.

Hulp van het Buurtfonds

De online aanvraag bij Univé Buurtfonds verliep soepel. Daarnaast hebben we op verschillende manieren contact gehad met Univé om te vertellen wat we wilden doen. Je merkt aan alles dat Univé een professionele organisatie is, want er wordt adequaat, snel en goed gereageerd. Bijvoorbeeld dat we aangeboden kregen om gratis Univé sportbidons te gebruiken een sportochtend die we organiseerden. Het contact verliep heel prettig.

Via andere wegen hadden we het grootste deel van de benodigde € 218.410 al opgehaald. Daarnaast hebben we Univé Buurtfonds benaderd voor een bijdrage. Het Buurtfonds droeg € 10.000 bij. In de herfst van 2021 ging het project van start en in de herfst van 2022 was alles klaar. Omdat het een maatschappelijk betrokken lokaal project is, dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving, hebben we een donatie toegewezen gekregen.

Plannen voor de toekomst

Nu de realisatiefase achter de rug is, willen we het gebruik van het park verder stimuleren. Zo willen we een blijvend effect creëren. Het is de bedoeling om heel veel activiteiten te organiseren op het gebied van sport, spel en natuureducatie.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met stichtingdwingeland@gmail.com of 06-53340285. Of kijk op https://parkdwingeland.nl.