Ga naar inhoud

Boefjes en Barista's

Wie zijn wij

Ik ben Carlijn van den Berge, oprichter van Boefjes en Barista’s. Boefjes en Barista’s is eigenlijk ontstaan vanuit mijn behoefte om andere ouders met jonge kinderen te ontmoeten. Op een plek waar we ook écht welkom zouden zijn, dat je niet weggekeken wordt als je kind aan het huilen is. Ik wist zeker dat meer ouders die behoefte hadden. Ik wist ook dat ouderen in woonzorgcentra behoefte hebben aan bezoek, aan het ontmoeten van mensen. Wat als ik die behoeften bij elkaar zou brengen? En zo ontstond Boefjes en Barista’s.

Ons verhaal

Ik zocht contact met een woonzorgcentrum bij mij de buurt, in Den Bosch. Daar waren ze meteen enthousiast over het project. Met financiering van het centrum en de gemeente kreeg ik de ontmoetingsplek van de grond en via social media informeerde ik ouders uit de buurt over dit initiatief. Het was in het begin spannend, willen ze wel naar een woonzorgcentrum komen? Maar het ging en gaat boven verwachting. Het blijkt heel vanzelfsprekend te voelen, voor iedereen die meedoet.

In het centrum organiseren we één Boefjes en Barista’s-ochtend per week. Met mijn team van Buurtverbinders begeleiden we de deelnemers, maken koffie als volleerde barista’s en brengen mensen bij elkaar. Kinderen, de ‘boefjes’, kunnen er spelen en iedereen loopt lekker door elkaar. Dit levert duurzame contacten op. Afspreken gebeurt dus ook buiten Boefjes en Baristas om. Ouders en kinderen konden bijvoorbeeld op Woensdag Wensdag een wens vervullen van een oudere uit het centrum. Denk aan het aansteken van een kaarsje in de kerk of het bezoeken van de kerstafdeling in een warenhuis. Veel mensen blijven elkaar na zo’n Wensdag opzoeken.  

Boefjes en Barista’s in coronatijd

In de coronaperiode konden we niet terecht in het woonzorgcentrum, wat logisch was. Maar hoe hou je dan toch die verbinding? Veel ouders vroegen ons ook hoe ze toch contact konden houden met elkaar en met ouderen. We kwamen daarom met een alternatief plan. We organiseerden knutselochtenden op andere locaties. Ouders en hun boefjes knutselden daar mooie postpakketjes en brieven in elkaar, die door ons dan werden bezorgd bij het woonzorgcentrum. Zo bleef iedereen met elkaar in contact. Er zijn zelfs hele mooie penvriendschappen ontstaan. Nu is het centrum gelukkig weer gewoon open. Kinderen knutselen nog steeds en geven hun pakketjes nu zelf aan bewoners. En sinds 6 april kan dat ook weer tijdens Boefjes en Barista’s, want we mogen weer!

Hulp Buurtfonds

Voor de knutselochtenden hadden wij totaal ongeveer € 20.000 nodig, voor de huur van de opslagruimte/werkplaats, de organisatie en begeleiding en de aanschaf van materialen. Wij hebben verschillende fondsen gevraagd om een bijdrage, waaronder Buurtfonds. Met de bijdrage van Buurtfonds waren wij extra blij. Veel fondsen wilden namelijk alleen helpen met de aanschaf van knutselspullen. Maar door de bijdrage van Buurtfonds, maar liefst € 8.000, was er budget voor de organisatie van de knutselochtenden, het bij elkaar brengen van ouders en kinderen, de begeleiding, het maken van de postpakketjes en het bezorgen ervan. Dit heeft echt het verschil gemaakt. Want zonder de hulp van Buurtfonds hadden wij alleen een berg knutselspullen en geen manier om ermee aan de slag te gaan.

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Zo na de coronaperiode beginnen we weer voorzichtig. Op 6 april 2022 gingen we eindelijk weer écht open, na meer dan 2 jaar. Iedere woensdagochtend is Boefjes en Barista’s nu weer te vinden in zorgcentrum De Taling. Vanaf mei openen wij ook iedere vrijdagochtend op locatie Van Neynsel – Antoniegaarde. En hopelijk hebben we er in de zomer een 3e locatie bij. Maar wat ons betreft stopt het hier niet. Wij denken dat heel Nederland behoefte heeft aan Boefjes en Barista’s!

Meer weten of wil je Boefjes en Barista’s helpen?

Denkt u dat Boefjes en Barista’s ook iets is voor uw woonzorgcentrum? U kunt zich aanmelden via de website boefjesenbaristas.nl. Wilt u eerst even binnenkijken? Bekijk dan de video Een ochtend bij Boefjes en Barista’s.

Als ouder of verzorger kunt u zich natuurlijk ook aanmelden voor een ochtend Boefjes en Barista’s. Kijk hiervoor bij contact op de website van Boefjes en Barista’s.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met initiatiefnemer Carlijn van den Berge via mailto:carlijn@boefjesenbaristas.nl of 06 – 11 22 87 89.