Ga naar inhoud

GreenKayak Rotterdam

Afval hoort in de afvalbak, niet op of rond het water. Om de Rotterdamse binnenwateren schoon en veilig te houden, is er een project opgestart. Met het project GreenKayak Rotterdam biedt de Stichting WorldPortCleanUp.com gratis kajaks aan vrijwilligers die plekken in Rotterdam willen schoonmaken waar men met boten niet bij kan komen. Het Buurtfonds droeg hier financieel aan bij.

Wie zijn wij?

Stichting BergsePlassen.org is een initiatief van bewoners en gebruikers van de Bergse Plassen met als doel schone en veilige Bergse Plassen. De Bergse Voorplas en de Bergse Achterplas in Rotterdam-Hillegersberg moeten voor iedereen een veilig gebied zijn om te wonen en te recreëren. Een plek die vrij is van zwerfvuil. Het vervolg op deze succesvolle aanpak is de Stichting WorldPortCleanUp.com, die zich richt op het verminderen van zwerfvuil op de Zevenhuizerplas, Kralingse Plas, Maritiem District en op de Rotte, dus de Rotterdamse binnenwateren.

Ons verhaal

Het begon in 2020 met de Bergse Plassen in Rotterdam-Hillegersberg. Doordat jongeren niet naar school konden door de coronacrisis ontstond er veel overlast en vervuiling in en om het water. Toen is Stichting BergsePlassen.org opgericht, om de plassen schoon en veilig te houden.

In de zomer van 2020 beschikte de stichting over het eerste drijvende milieupark ter wereld. Hierop wordt na een zonnig weekend met veel drukte op het water circa 600 kilo afval verzameld dat anders misschien gedumpt zou zijn. Om in te spelen op het vele wandelen in coronatijd tijdens de lockdowns, organiseerden we Walk&Clean, waarbij wandelaars een gratis grijper, handschoenen en vuilniszakken kregen om zwerfvuil op te ruimen. Daarmee werden honderden kilo’s afval opgeruimd. Senioren mogen met hun rollator of scootmobiel meedoen onder het motto Roll&Clean.

Initiatiefnemer Hans van Weel werd na dit succes ook actief op de Zevenhuizerplas, Kralingse Plas, Maritiem District en op de Rotte, de Rotterdamse binnenwateren. Hij werd door de gemeente Rotterdam eveneens betrokken bij het project Schone Rotterdamse Wateren. Daaruit volgde de oprichting van een nieuwe stichting, WorldPortCleanUp.com. We kunnen niet op alle Rotterdamse wateren met boten komen om zwerfvuil op te ruimen. Maar met kajaks kan dat wel. Zo is het idee van GreenKayak Rotterdam ontstaan.

Deze initiatieven zijn er onder andere ook in Leiden en Delft, maar Rotterdam is een wereldhaven en wilde een internationale samenwerking aangaan. GreenKayak Denemarken is 5 jaar geleden opgericht en is nu actief in diverse Europese havensteden. Het wiel hoefde dus niet opnieuw uitgevonden te worden. Door op verschillende locaties mensen te laten peddelen in opvallende kajaks wordt de bewustwording voor zwerfafval veel groter. Zien = Doen!

Het gebruik van GreenKayak is in groot Rotterdam gratis voor particulieren en bewonersgroepen. Hieraan zitten een aantal voorwaarden:

  • Tijdens het peddelen zwerfafval uit het water halen
  • Het opgehaalde zwerfafval wegen
  • Deze ervaring delen op je eigen sociale media en die van #GreenKayakNedRdam

Wat vindt de buurt van jullie initiatief?

Omwonenden van de Bergse Plassen hebben al kunnen ervaren hoe goed bewustwording en faciliteren werkt. Zij zijn enorm enthousiast. Dat geldt ook voor de gemeente Rotterdam, die dit ook voor andere buurten wil realiseren.

Hulp van het Buurtfonds

Het Buurtfonds droeg € 10.000 bij voor de aanschaf van de kajaks en toebehoren. Op 10 mei 2022 is alles officieel in gebruik genomen. Omdat het een maatschappelijk betrokken lokaal project is, dat bijdraagt aan een schone, veilige en fijne leefomgeving, hebben we een donatie toegewezen gekregen.

Plannen voor de toekomst

Zoveel mogelijk afval uit het water laten halen door enthousiaste kajakkers.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met info@worldportcleanup.com. Of kijk op Worldportcleanup.com.