Ga naar inhoud

Voedzaam Land

De Stichting Voedzaam Land wil een bijdrage leveren aan gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Aan de rand van Alphen aan den Rijn telen wij in ons voedselpark groenten en fruit en andere eetbare gewassen op een ecologische manier. We verbeteren daarmee de bodemkwaliteit en het bodemleven. We breiden onze activiteiten steeds meer uit en zoeken vrijwilligers om ons te helpen met bijvoorbeeld het plukken van fruit. Wil jij ons een handje helpen?

Wie zijn wij?

Wij zijn Joost Lalau en Joost Mentink. Joost Lalau heeft in zijn jeugd gewoond op een boerderij in het buurtschap Ofwegen en heeft van zijn vader veel geleerd over het telen van groenten en fruit. Joost Mentink is bioloog en is al zijn hele leven geïnteresseerd in gezonde voeding, ecologie en natuur.

Ons verhaal

We zijn allebei in een fase van onze carrière beland waarin het tijd werd voor iets nieuws. Wij hebben het idee dat de landbouw zich op een heilloze weg bevindt: de druk op de natuur, de bodem en het landschap, en daardoor op de ecosystemen en de biodiversiteit, is enorm. Daarnaast vinden wij dat groenten en fruit die op een ecologische manier worden geteeld veel beter smaken dan het meeste voedsel dat je in de supermarkt koopt. Met dit als leidende gedachte zochten wij naar een mogelijkheid om zelf een bijdrage te leveren aan gezonde voeding en een gezonde leefstijl.

Maar hoe realiseer je zoiets?
Daar heb je grond voor nodig. En die is schaars in Nederland. Maar via via leerden we iemand kennen die een boerderij had gekocht, op een prachtige plek aan de buitenkant van Alphen. Daar zat een voormalige schapenwei van 1200 vierkante meter bij, wat voor haar te groot was om te onderhouden. Ze vroeg of wat wij er wat mee konden. En zo ontstond in 2019 ons voedselpark.

Meer over het voedselpark

We telen er meer dan 250 soorten fruit, groenten, noten en andere eetbare gewassen, waaronder artisjokken, hazelnoten, bessen, appels en nog veel en veel meer. Vaak ook bijzondere soorten met specifieke gezondheidsvoordelen. Dat doen we vanuit het idee om zo veel mogelijk verschillende gewassen te verbouwen, want dat trekt veel verschillende soorten insecten aan. Dat zorgt weer voor een gezonde bodem en een gezond ecosysteem. Je ziet op ons terrein de contouren ontstaan van een oase binnen het eenzijdige landschap van weilanden en maïsvelden.

Hoe betrekken jullie de buurt erbij?
De locatie leent zich uitstekend voor kleinschalige projecten voor de buurt. We organiseren onder meer rondleidingen, lezingen en workshops. Zo gaven we vorig jaar een workshop appel persen, waar veel mensen uit de buurt op afkwamen. De groenten en het fruit die we verbouwen gaan we delen met het kinderdagverblijf dat ook op het terrein van de boerderij zit. We werken ook samen me de gemeente en diverse lokale organisaties bij het opzetten van projecten rond gezonde voeding en ecologie. Ik denk dat we het volgend jaar niet meer samen aan kunnen en zullen aan buurtbewoners vragen of ze ons willen helpen met het plukken van onder meer aalbessen, frambozen en cranberry’s.

Hulp van het Buurtfonds

Het Buurtfonds steunde ons met 3552 euro voor de aanschaf van een tunnelkas, houten bakken om gewassen in te kweken, en kraampjes voor de jaarmarkt die we gaan organiseren.

Heeft Voedzaam Land nog meer plannen?
We willen uitbreiden en zoeken meer stukjes grond in de regio. Ik kan me voorstellen dat we dan meer mensen nodig zullen hebben voor onder meer het onderhoud van de gewassen.

Contact

Wij zijn Joost Mentink en Joost Lalau
Bel ons op 06 20 47 52 64
Mail naar voedzaamland@gmail.com
Kijk voor meer informatie op Voedzaam Land.nl