Ga naar inhoud

Multifunctioneel Calisthenicspark Velden: “De schooljeugd maakt er enthousiast gebruik van”

Van volleybal en badminton tot korfbal, voetbal en zelfs golf: SV Velden is een samenvoeging van allerlei sportverenigingen. Met het project ‘Multifunctioneel Calisthenicspark Velden’ wil de vereniging werken aan positieve gezondheid met beweegtoestellen die 24/7 beschikbaar zijn. Het Buurtfonds droeg hier financieel aan bij.

In Velden – een dorp ten noorden van Venlo – kunnen ze daardoor dag én nacht sporten. SV Velden heeft ongeveer 850 actief spelende leden en nog zo’n 150 ondersteunende leden. Het bestuur telt zes mensen. Nico van Melick  is voorzitter bij SV Velden en vertelt er graag meer over:

Hoe is het project ontstaan?
“We wilden als aanvulling een openbaar, toegankelijk en multifunctioneel calisthenicspark realiseren, bestaande uit verschillende beweegtoestellen op een veilige en valdempende ondergrond. Met verschillende initiatieven willen we het gebruik van de beweegtoestellen extra stimuleren en de drempel om te bewegen en elkaar te ontmoeten zo laag mogelijk maken. Hierbij willen wij ons extra inzetten voor kwetsbare groepen mensen uit Velden en omgeving, zoals ouderen die zich geïsoleerd en eenzaam voelen, jongeren die kampen met overgewicht en mindervaliden.

Het idee voor het project is ontstaan bij de openbare dorpsbijeenkomsten waarin wensen uit het dorp werden besproken en gedeeld. Er bleek een grote behoefte te zijn aan een breder sportaanbod waarbij verschillende doelgroepen tegelijk op een veilige en verantwoorde manier kunnen bewegen en elkaar kunnen ontmoeten. Bestaande verenigingen kunnen met de nieuwe toestellen hun trainingsaanbod uitbreiden. Denk aan kracht-, conditie- of agility-oefeningen. Dat kan zorgen voor minder blessures en zorgt voor een professioneler sportaanbod.”

Wat vindt de buurt van jullie initiatief? 
"We zijn het project natuurlijk gestart vanuit de behoefte van het dorp. Om de buurt erbij te betrekken hebben we bijeenkomsten georganiseerd om ontwikkelingen omtrent het project te delen. Dat doen we ook via sociale media en via lokale en regionale pers. De schooljeugd maakt vanaf de opening al enthousiast gebruik van het park. Sportverenigingen gaan de toestellen gebruiken tijdens hun trainingen.”

Hoe kijk je terug op de ondersteuning van het Buurtfonds? 
"Het contact met het Buurtfonds verliep heel prettig. Duidelijk, open, transparant, snel en adequaat. We hebben € 2.500 gekregen omdat het een maatschappelijk betrokken en lokaal project is, dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving. Het resterende bedrag - ruim € 41.000,- - hebben we op andere manieren bij elkaar verzameld. Bovendien hebben we een groep vrijwilligers die graag helpt, bijvoorbeeld bij de grondwerkzaamheden en het organiseren van de opening.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?
"We willen het klimpark nog meer in de picture zetten, bijvoorbeeld door per toestel en per lichaamsonderdeel op YouTube oefeningen aan te bieden. We willen onze eigen professionele instructeurs of externe specialisten oefeningen laten doen, dat opnemen en publiceren. De video’s kunnen via een QR-code ook in het klimpark afgespeeld worden, zodat iemand via zijn of haar telefoon de instructies kan bekijken. We willen de oefeningen op drie niveaus aanbieden: starter, gemiddeld en gevorderd.”

Contact 
Meer weten? Voor meer informatie kun je contact opnemen met info@sv-velden.nl of kijken op https://sv-velden.nl/.