Ga naar inhoud

Plaats de wereld

"Er is veel behoefte om samen aan tafel te gaan"

In Vries is het educatief activiteitencentrum Plaats de Wereld te vinden. Met het project ‘Samen Gezond, koken & eten’ werkt de stichting aan Positieve gezondheid. Dit kan Plaats de Wereld doen, mede dankzij een financiële bijdrage van het Univé Buurtfonds.

Iedere week doen zo’n 120 mensen mee aan de activiteiten van Plaats de Wereld. Met de activiteiten wil het centrum mensen met elkaar verbinden. De stichting noemt zichzelf dan ook een zorgzame gemeenschap met ateliers, een (kruiden)tuin en keuken. Iedereen is welkom en kan bijdragen. Plaats de Wereld is een initiatief van Johan en Yvonne Westerhof. Ze vertellen er graag meer over:

Hoe is het project ontstaan?
“Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen bleek dat we een heel grote impact hebben op de positieve gezondheid wat betreft mentaal welzijn, een sociaal netwerk, betekenisvol bezig zijn enzovoort. Het leek ons mooi om ook een wat grotere impact te hebben op het lichamelijke welzijn, met volwaardige voeding, betere zelfzorg, dat soort dingen. Daarom hebben we dit project bedacht. Ook om mensen die misschien minder te besteden hebben of weinig kennis hebben van volwaardige gezonde voeding, te kunnen helpen. Natuurlijk op een leuke en gezellige manier.

In het voorjaar van 2023 hebben we een keukenteam van vrijwilligers gevormd. Het keukenteam maakt iedere maand een dorpsdiner. Ook zijn we begonnen met maandelijkse dorpslunches, waar mensen samen koken en eten. Op de donderdagochtend hebben we een leerprogramma met workshops waar mensen zich voor kunnen opgeven.”

Wat vindt de buurt van jullie initiatief? 
"Het enthousiasme is heel groot. Zeker de ‘samen koken, samen eten-activiteiten’ zitten altijd vol. Er is veel behoefte om samen aan tafel te gaan. Mensen zeggen ook steeds hoeveel ze geleerd hebben. Hoe ze de dingen die ze normaal eten, nu anders combineren, zodat het een betere maaltijd wordt. Een mooi voorbeeld is een oudere dame die het moeilijk vindt om voor zichzelf te zorgen en allerlei chronische klachten heeft. Zij vertelde dat ze voor het eerst in jaren weer zelf soep gekookt heeft omdat ze dat hier heeft geleerd. Heel gaaf om te zien hoe mensen echt stappen zetten.”

Hoe kijk je terug op de ondersteuning van het Buurtfonds? 
"Om ons project te kunnen financieren vroegen we online een bijdrage aan. Omdat het een maatschappelijk betrokken lokaal project is dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving, hebben we € 10.000 gekregen. Het contact verliep prettig. Het resterende bedrag hebben we via bijvoorbeeld de gemeente Tynaarlo en het Oranjefonds bij elkaar gekregen.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?
"We willen heel graag dat nog meer mensen - structureel - gaan meedoen aan de educatieve ochtenden op de donderdag. Voor mensen met een minimuminkomen is het gratis. Zo houden we de drempel zo laag mogelijk. Ons doel is dat de vrijwilligers en de mensen die meedoen in de trainingsprogramma's door kunnen groeien. Dat ze zich hier verder ontwikkelen en er meer mee gaan doen. Ook zijn we bezig om het hele trainingsprogramma overdraagbaar te maken, zodat ook andere organisaties er hun voordeel mee kunnen doen."

Contact 
Meer weten? Voor meer informatie kun je contact opnemen met info@plaatsdewereld.nl of kijken op https://plaatsdewereld.nl/. Plaats de Wereld is ook te vinden op Facebook en Instagram

Foto's: Plaats de wereld/ Ed Molenaar