Ga naar inhoud

Buurth Akker

Een plaatselijk project waar vrijwilligers een moestuin onderhouden en gezond voedsel toegankelijk maken voor iedereen uit de buurt. Goed voor de gezondheid van de buurtbewoners en goed voor de natuur. Iedereen uit de buurt van Buurth in Heelsum is van harte welkom om een keer langs te komen.

Wie zijn wij?

Wij zijn Elise van de Giessen, Willemieke Versluis en Weruschca Kirkegaard, allemaal nauw betrokken bij Buurth. Buurth is een ontmoetingsplaats in Heelsum. Hier worden activiteiten georganiseerd voor de hele buurt. Ons doel is buurtbewoners met elkaar verbinden en het gewone leven te delen en te vieren met de buurt.

Met Buurth Akker helpen we mensen uit de buurt aan meer mogelijkheden om gezond te leven. De moestuin is bedoeld voor mensen die moeite hebben met participatie in de samenleving, vrijwilligers en buren. De moestuin wordt al intensief gebruikt en we hebben inmiddels al de eerste gewassen kunnen oogsten!

Ons verhaal

Buurth wil een plek zijn waar mensen met verschillende achtergronden, levenssituaties en
-overtuigingen elkaar ontmoeten en zich met elkaar verbinden. We investeren in relaties met onze buurtbewoners.

Met Buurth Akker willen we bijdragen aan een gezonde levensstijl voor iedereen. Zo zijn onze activiteiten, zoals het samen koken en eten, gericht op het maken van gezonde keuzes. We moedigen het gebruik van verse en lokale groenten aan en verleiden zo de buurtbewoners tot goede keuzes. Ook leren deelnemers veel over er wat erbij komt kijken om gewassen duurzaam te laten groeien.

Buurth Akker draagt bij aan het welzijn van de buurt. Het zet onze doelgroep aan tot lichamelijke beweging in de buitenlucht. Door het samenwerken in de tuin bevordert het daarnaast de sociale samenhang in de buurt.

Hulp van het Buurtfonds

Voor het aanleggen van de moestuin was een investering nodig. De begroting hebben we dekkend gekregen door verschillende fondsen te motiveren een donatie te doen, waaronder Buurtfonds.
Door de bijdrage van € 5.000,- van Buurtfonds is het ons gelukt een duurzame maar ook praktische moestuin aan te leggen. Bij het ontwerp hebben we zoveel mogelijk rekening gehouden met de mogelijkheden en beperkingen van de doelgroep. Zo hebben we rolstoeltoegankelijke paden en verhoogde groeibedden aangelegd.

Wat is het plan?

De opbrengst van de moestuin wordt onder andere ingezet bij het koken in het Buurtrestaurant BuurtHeerlijk. Of er worden producten van gemaakt zoals jam en sap. Een deel van de opbrengst wordt meegegeven als gezonde aanvulling op het pakket van de voedselbank.

Je samen met anderen inzetten voor het laten groeien van groente en fruit is voor ons de grootste opbrengst. De sociale contacten, de bewustwording van wie je zelf mag zijn in relatie met je omgeving is voor iedereen heel waardevol. Daar plukt ieder mens de vruchten van!

Vele handen maken licht werk

Buurth en dus ook de Buurth Akker draaien op vrijwilligers en giften. Mocht u hier meer informatie over willen hebben dan kunt u contact opnemen met Elise van de Giessen, Coördinator Buurth, via onderstaande contactgegevens.

Contact

Kijk voor meer informatie op onze website, volg ons op Instagram of Facebook of neem contact op via Elise van de Giessen, Coördinator Buurth, via 06-53643873 of via elise@buurth.nl .