Ga naar inhoud

Kunststofijsbaan Eemsmond

Hoe krijg je kinderen enthousiast voor schaatsen in een tijd waarin er steeds minder vaak winters met ijs zijn? Daar dachten zeven ijsclubs in de voormalige gemeente Eemsmond samen over na. De oplossing was een kunststofijsbaan die verplaatst kan worden en zo in de verschillende dorpen kan worden gebruikt. Het Buurtfonds droeg hier financieel aan bij.

Wie zijn wij?

Stichting EKVE (Exploitatie Kunststofijsbaan van de Voormalige gemeente Eemsmond) is opgericht in 2021. De stichting bestaat uit afgevaardigden van de zeven ijsclubs uit de omgeving: Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Roodeschool, Zandeweer en Kantens. Het bestuur bestaat uit vijf mensen.

Ons verhaal

In een tijd dat de ledentallen van de ijsclubs terugliepen en er door hogere temperaturen minder ijs was, staken wij de koppen bij elkaar om te bedenken wat we zouden kunnen doen voor onze regio op dit gebied. We wilden onszelf profileren op een nieuwe manier. Zo ontstond het idee om een kunststofijsbaan aan te schaffen, zodat we daarmee een mobiel schaatsinitiatief zouden hebben. Zo kunnen alle ijsclubs er in hun eigen dorp van profiteren en de jeugd weer aan het schaatsen krijgen.

De tweedehands kunststofijsbaan die we hebben gevonden was 10 x 20 meter groot, met een boarding van 60 meter, inclusief een deur. We hebben er ook een slijpmachine en schrobmachine bij, 100 paar schaatsen en schoonmaak/onderhoudsmiddelen. Daarnaast hadden we een aanhangwagen en opbergsysteem nodig, met natuurlijk ook enkele verzekeringen voor de baan en het transport.

Inmiddels hebben we de baan al in verschillende dorpen opgebouwd. Op 4 januari 2023 heeft wethouder Arjen Nolles samen met schaatscoach Alida Pasveer de officiële opening verricht in MFC De Mencke in Uithuizen. Daarna gaven Alida Pasveer en de schaatsploeg van DGS clinics aan de deelnemers.

Wat vindt de buurt van jullie initiatief?

We hebben alleen maar positieve reacties gehad. De leden van de ijsclubs mogen gratis gebruikmaken van de baan, anderen betalen €1, maar iedereen is heel positief.

Hulp van het Buurtfonds

Onze aanvraag bij Univé Buurtfonds hebben we online gedaan. Daarna hebben we nog telefonisch contact gehad. De clinics van de DGS schaatsploeg zijn ook tot stand gekomen door bemiddeling van Erika Broekema van Univé Noord-Nederland en er zijn plannen om dit jaarlijks te organiseren. Kinderen van leden van Univé mochten bovendien een dag vrij komen schaatsen.

Om de kunststofijsbaan te kunnen financieren, vroegen we een bijdrage van € 5.000 aan Univé Buurtfonds. Dat bedrag hebben we ook gekregen. Het resterende bedrag hebben we zelf op andere manieren bij elkaar verzameld, onder andere door andere een bijdrage van de gemeente. Omdat het een maatschappelijk betrokken lokaal project is, dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving, hebben we een donatie toegewezen gekregen.

Plannen voor de toekomst

In alle dorpen van de voormalige gemeente Eemsmond kan de kunststofijsbaan komen te liggen. Mochten andere dorpen of gemeenten ook interesse hebben, dan overwegen we wellicht nog wel verhuur van de baan. Als de kunststofijsbaan in een dorp ligt, kunnen we afspraken maken met de basisscholen in de buurt, zodat kinderen van 6 tot 12 tijdens de gymles kunnen schaatsen. Zo willen we kinderen kennis laten maken met de sport.

Contact

Kijk voor meer informatie op https://www.facebook.com/ijsclubuithuizenenomstreken of mail naar ijsclubuithuizen@hotmail.com.