Ga naar inhoud

Pannakooi Hoogeveen

Als kind is het heerlijk om buiten te kunnen spelen. Bijvoorbeeld in de pannakooi in Hoogeveen. Maar wat nu als die plek eigenlijk niet veilig genoeg is? Dan wil je hier iets aan doen. Het Buurtfonds droeg hier financieel aan bij.

Wie zijn wij?

Drie jongens van 11 jaar, die veel buiten spelen. Met hulp van een moeder, de gemeente en de buurt hebben we dit project opgepakt.

Ons verhaal

We wonen in een kind-rijke buurt, waar een aantal jaar geleden een pannakooi is geplaatst. Daarbij is er echter geen rekening gehouden met de sloot die aan de overkant van de kooi ligt. Elke dag kwamen er daardoor ballen in de sloot terecht, sommige raakten kwijt en er is zelfs al eens iemand in de sloot gevallen en aan het hek blijven hangen. Deze gevaarlijke situaties wilden we voorkomen.

Vanuit de gemeente was er een initiatief waarmee je geld kon aanvragen om iets aan de wijk te verbeteren. Met zijn drieën stuurde we deze aanvraag in. We hebben een presentatie gehouden voor de commissie en die waren diep onder de indruk. De eerste duizend euro was hiermee binnen. Maar het plaatsen van een veiligheidshek bleek toch wat meer geld te kosten, dus ging de zoektocht door.

Daarom hebben we brieven verspreid in de wijk om te vragen om donaties, we hebben schriften verkocht om geld op te halen en nog wat meer initiatieven. Na contact met Stichting Welzijnswerk Hoogeveen kregen we de tip om een aanvraag te doen bij Univé Buurtfonds. Onze vraag paste hier namelijk goed bij.

Wat vindt de buurt van jullie initiatief?

De pannakooi is voor de kinderen in de wijk hét centrale punt om te spelen en elkaar te ontmoeten. Alle kinderen weten dat ze hier moeten zijn. Inmiddels komen ook kinderen van buiten de wijk hierheen. Je kunt er niet alleen voetballen, maar ook basketballen. ’s Avonds zie je ook de tieners en volwassenen hier basketballen. De oudere mensen in de buurt vinden het fijn om hier te kletsen met anderen. Het is een verbindende plek in de buurt en dankzij onze actie is de kooi veiliger geworden.

Hulp van het Buurtfonds

Van de gemeente hadden we al € 1.000 gekregen en met eigen acties kwam daar nog € 400,- bij. Daarnaast hebben we Univé Buurtfonds benaderd voor een bijdrage. Het Buurtfonds droeg € 1.000 bij. In september 2022 is het hek rond de kooi verhoogd. Omdat het een maatschappelijk betrokken lokaal project is, dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving, hebben we een donatie toegewezen gekregen.

Wat we heel fijn vonden, al tijdens de aanvraag, was het contact met Univé. Het was heel makkelijk om via de website de aanvraag in te dienen. Al een uur later hadden we Univé aan de telefoon, dat was heel snel. De digitale inkt was amper opgedroogd of we kregen al een enthousiaste reactie. Er werd meteen uitgelegd hoe het proces loopt en dat daar wat tijd overheen gaat. Maar zelfs in de tussentijd hielden ze ons op de hoogte van de voortgang. Dat was heel fijn en prettig.

Plannen voor de toekomst

Met dit budget is het hek opgehoogd aan één kant, de kant van de sloot. We willen misschien hierna nog een actie opstarten om ook de andere kant te verhogen. We denken ook aan bankjes of picknicktafels erbij. De plannen gaan vooral om kleine aanpassingen op dezelfde plek.