Ga naar inhoud

Speeltuin Damwâld

Samen spelen is enorm belangrijk voor kinderen. Maar dan moet dat natuurlijk wel veilig kunnen. Om die reden zette de buurt rondom de Lytse Loane in Damwâld samen de schouders eronder, om de lokale speeltuin eens flink te vernieuwen. Het Buurtfonds droeg hier financieel aan bij.

Wie zijn wij?

Wij zijn het bestuur van de vereniging Klautertún Loane Fertier. Dat is een speeltuin aan de Lytse Loane in Damwâld. Al tientallen jaren is de speeltuin daar gevestigd en in 2008 heeft hij een grote opknapbeurt gehad. Omdat we aan de slag wilden met een hoognodige renovatie, hebben we een nieuw bestuur geformeerd en hebben we een plan gemaakt.

Ons verhaal

De speeltuin was verouderd en kon wel een nieuwe impuls gebruiken. Daar kwam bij dat bepaalde toestellen echt vervangen moesten worden op korte termijn vanwege houtrot. De veiligheid was dus ook in het geding.

Als bestuur hebben we onze wensen samengevoegd in een plan. Vlak voor de coronaperiode kregen we van de leverancier van speeltoestellen een ontwerp. Daar wilden we voor gaan, alleen heeft het toen nog een jaar stilgelegen door corona.

In het voorjaar van 2021 hebben we het plan weer opgepakt. We wisten wat we wilden realiseren, maar dat moest nog wel gebeuren. Als eerste hebben we overlegd met de buurt om te horen wat zij van het plan vonden. Over het algemeen was men heel positief. We konden ook goed uitleggen waarom we bepaalde keuzes hadden gemaakt.

Om geld bij elkaar te krijgen zijn veel lokale acties georganiseerd, ook met de kinderen uit de buurt. Daarnaast hebben we fondsen en bedrijven benaderd om te vragen of zij wilden bijdragen. Er zat behoorlijk veel werk in om alles voor elkaar te krijgen, maar we hebben de klus met zijn allen geklaard.

Wat vindt de buurt van jullie initiatief?

De buurt waarin de speeltuin ligt is heel verschillend qua bewoners, maar iedereen was heel enthousiast over ons plan. De betrokkenheid was groot. Op de vrijwilligersdag om oude tegels te verwijderen kwamen veel mensen uit de buurt af. Ook met het lege flessen inzamelen zag je die betrokkenheid weer.

We zijn heel blij dat lokale bedrijven ook een heel mooi totaalbedrag aan sponsoring hebben gerealiseerd. Ondanks dat zij in coronatijd natuurlijk wel de nodige klappen hebben gehad. Dat geeft wel aan hoe belangrijk de buurt het opknappen van de speeltuin vindt.

Hulp van het Buurtfonds

Het begon met een online aanvraag bij Univé Buurtfonds. Daarvoor hadden we een compleet uitgewerkt plan, inclusief begroting. Vervolgens werden we gebeld door een Univé-medewerker van de winkel in Dokkum om wat meer over onze plannen te vertellen. In dat gesprek hoorden we ook dat Univé een zorgvuldige afweging maakt voor aanvragen voor Univé Buurtfonds, dus dat proces duurt soms wat langer. Daarom duurde het even voordat we hoorden dat we een bedrag zouden krijgen. We waren trouwens blij verrast dat we geselecteerd werden voor Samen Goed Doen, zodat leden van Univé op ons project konden stemmen voor een extra bijdrage.

Via een sponsorloop, flessenacties, een crowdfunding en donaties van bedrijven hebben we in totaal ruim € 16.000 opgehaald. Daarnaast hebben we verschillende fondsen, waaronder Univé Buurtfonds, benaderd voor een bijdrage. Het Buurtfonds droeg € 2.500 bij. Omdat het een maatschappelijk betrokken lokaal project is, dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving, hebben we een donatie toegewezen gekregen. Op zaterdag 24 september 2022 hebben we de hernieuwde speeltuin geopend.

Plannen voor de toekomst

De opening is geweest, maar er moeten nog wel wat puntjes op de i worden gezet. Zo moet het gras en de beplanting nog aangepakt worden. Maar het zal vanaf nu vooral een kwestie van onderhouden zijn. Daarnaast zijn we van plan om in de toekomst activiteiten te ondernemen om de boel levendig te houden.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met johannakommerie@gmail.com. Of kijk op https://www.facebook.com/klautertunloanefertier.