Ga naar inhoud

Sociaal Cultureel Wijk Klusteam

Vanuit een eigen Buurtwerkplaats meubels laten maken voor gemeenschappelijk gebruik in de wijk door vrijwilligers en dan ook nog voor een zacht prijsje? Dat kan aan de Sloterplas in Amsterdam. Het Buurtfonds droeg hier financieel aan bij.

Wie zijn wij?

Een team vrijwilligers begeleidt het Wijk Klusteam. De locatie hiervoor is de Buurtwerkplaats Noorderhof aan de Sloterplas in Amsterdam. Overkoepelende organisatie is Stichting Young Designers & Industry. Wat begin 2021 begon als noodzaak, namelijk een stageplek voor jonge Eritrese statushouders, is uitgegroeid tot een mooi initiatief voor het hele stadsdeel.

Ons verhaal

De eigenaar van het Sloterparkbad vond de Buurtwerkplaats een mooi initiatief en bood een strook grond te huur aan voor een symbolisch bedrag. Dat is de start geweest van het project op de huidige locatie. Jarenlang heeft alles toen gedraaid op vrijwillige basis.

Begin 2021, toen een aantal jonge Eritrese statushouders eigenlijk stage zou moeten lopen in de horeca, verzonnen we iets nieuws. Zij konden bij ons terecht als onderdeel van het Sociaal Cultureel Wijk Klusteam. Drie dagen per week leerden zij boren, zagen en bijvoorbeeld een tafeltje maken. Al snel kwamen er opdrachten vanuit de wijk, bijvoorbeeld om een keuken en eettafel voor het buurthuis te maken voor een beperkt budget. Voor het vrouwencentrum maakten we een vitrinekast voor een sociale prijs en ga zo maar door.

Het Klusteam werd steeds beter en het groeide in aantal. Mensen vinden het leuk om nieuwe dingen te leren en ondertussen ook nog mooie objecten te maken voor een schappelijke prijs. Zo blijft het heel laagdrempelig om een meubel aan te vragen, vooral voor buurthuizen, de bibliotheken, lokale festivalletjes, culturele projecten et cetera.

We hebben best veel vrijwilligers die kennis en ervaring hebben, maar dat geldt niet voor iedereen. Daarom willen we graag workshops aanbieden aan onze vrijwilligers, zodat zij zich verder kunnen ontplooien. Daar hebben we budget voor nodig. Daarnaast dekken de opbrengsten van de meubelverkoop niet alle kosten die we maken voor het Klusteam. Om die reden hebben we Univé Buurtfonds benaderd.

Wat vindt de buurt van jullie initiatief?

Heel veel mensen uit de wijk hebben vrijwillig meegeholpen om de Buurtwerkplaats op te bouwen waar het Klusteam werkt. Ondertussen staan er her en der genoeg meubels die door ons gemaakt zijn en mensen weten dat. Denk bijvoorbeeld aan een houder voor prikstokken waarmee mensen afval kunnen opruimen. Ook een tuinhekje maken voor mensen die nog oud hout hebben liggen is een voorbeeld van wat we doen en wat zeer gewaardeerd wordt.

Hulp van het Buurtfonds

We hebben via e-mail een aanvraag gedaan bij Univé Buurtfonds. Daarna werden we gebeld om ons project uit te leggen. Vervolgens ging onze aanvraag de molen in binnen Univé, waardoor er wat tijd overheen ging. Nadat we wat aanvullend papierwerk aangeleverd hadden, kregen we de toezegging binnen, waar we heel blij mee waren.

Om ons project te kunnen financieren, gebruiken we uiteraard de opbrengsten van onze meubelverkoop. Daarnaast hebben we Univé Buurtfonds benaderd voor een bijdrage. Het Buurtfonds droeg € 9.450 bij. Omdat het een maatschappelijk betrokken lokaal project is, dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving, hebben we een donatie toegewezen gekregen.

Plannen voor de toekomst

We hebben verschillende ideeën voor de toekomst, maar het is vooral afhankelijk van waar onze vrijwilligers behoefte aan hebben. Misschien willen ze meer leren over lassen, glassnijden of houtbewerking. Daar gaan we nog over nadenken met zijn allen.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met buurtwerkplaats@gmail.com. Of kijk op https://buurtwerkplaatsnoorderhof.nl/.