Ga naar inhoud

Park van Pomona

De bewoners van Het Park in Blauwestad hebben in 2014 een hoogstamboomgaard aangeplant en beheren deze zelf. Voor het beheer van de boomgaard is in 2015 een aparte vereniging opgericht genaamd Park van Pomona. De naam is afgeleid van het appelras Oranje Reinette van Pomona. Door de nieuwe instroom van leden ontstaan er ook steeds meer ideeën voor de inrichting en de aanleg van nieuwe voorzieningen. Het Buurtfonds droeg hier financieel aan bij.

Wie zijn wij? 

Vereniging Park van Pomona beheert de boomgaard met ongeveer 200 hoogstam fruitbomen van oude rassen. Er zijn allerlei soorten fruit; appels, peren, pruimen, krieken (zure kers), mispels, kweeperen en walnoten. Ook het bosplantsoen is in 2014 door bewoners zelf aangeplant en ook daarin staan vruchtdragende struiken zoals vlier, hazelaar, rozen en sleedoorn. Bij het beheer wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. 

Lidmaatschap van Park van Pomona is gratis en er zijn inmiddels meer dan 100 leden. Het enige dat we van leden vragen is dat ze tenminste één keer per jaar en liefst vaker, meewerken bij activiteiten van de vereniging. De vereniging heeft een bestuur dat bestaat uit vijf mensen. 

Ons verhaal 

De vereniging is de afgelopen jaren flink gegroeid. Daardoor ontstaat er ook meer interesse bij buurtbewoners en vragen zij zich bijvoorbeeld af welke fruitsoorten er allemaal te vinden zijn. Om die reden wilden we op een centrale plek een plattegrond van de boomgaard maken met bij elke boom een bordje met informatie. Welke boom is dit, wanneer kan ik plukken en waar kan ik het fruit dat er vanaf komt voor gebruiken? 

Elk jaar organiseren we in september of oktober een fruitpersdag. Dan plukken we zelf het fruit en laten het persen, maar buurtbewoners kunnen ook fruit uit eigen tuin te laten persen. Van de fruitperser krijgen wij een percentage van de opbrengst. Van dat geld en de opbrengst van onze eigen verkoop onderhouden wij onze boomgaard.  

Omdat we nu steeds meer mensen moeten faciliteren, wilden we ook stromend water aanleggen en ledverlichting langs de paden aanbrengen, zodat mensen wanneer het donker is veilig over de boomgaard kunnen lopen. 

Wat vindt de buurt van jullie initiatief? 

De buurt is heel enthousiast. Er staan ongeveer 65 woningen in de wijk en daarvan zijn er 52 lid van de vereniging. Zij zijn dan ook blij met de nieuwe faciliteiten die we gaan realiseren. 

Hulp van het Buurtfonds 

Onze aanvraag bij Univé Buurtfonds hebben we online gedaan. We kenden de weg al, omdat we in 2016 al eens meegedaan hebben aan een wedstrijd bij Univé waar je een bedrag kon winnen voor je project. Destijds moest er online gestemd worden op het project, maar tegenwoordig werkt het op een andere manier. Daarom hebben we een aanvraag ingediend met ons projectplan erbij.  

Om ons project te kunnen financieren, vroegen we een bijdrage van € 7.000 aan Univé Buurtfonds. Dat bedrag hebben we ook gekregen. Het resterende bedrag hebben we zelf op andere manieren bij elkaar verzameld, onder andere door andere een bijdrage van de gemeente. Omdat het een maatschappelijk betrokken lokaal project is, dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving, hebben we een donatie toegewezen gekregen.  

Plannen voor de toekomst 

De speelvoorzieningen op het park worden steeds verder uitgebreid en er zijn plannen om hier bijen te gaan houden. Verder gaan we af op de wensen van onze leden. 

Contact 

Kijk voor meer informatie op https://www.parkvanpomona.nl/ of mail naar info@parkvanpomona.nl.