Ga naar inhoud

Groen schoolplein voor MET Waalwijk

Hoe laat je leerlingen van een school voor praktijkonderwijs meer bewegen en meer sociale interactie hebben met elkaar? MET Praktijkonderwijs in Waalwijk wilde het schoolplein vergroenen en tegelijkertijd deze problemen tackelen. Een mooi initiatief, dat Het Buurtfonds graag ondersteunde met een financiële bijdrage.

“Het plein ziet er veel mooier uit, ook voor de buurt”

MET Praktijkonderwijs is een middelbare school voor praktijkonderwijs in Waalwijk. De school bereidt leerlingen voor op een passende plek binnen de maatschappij op het gebied van wonen, werken, vrije tijd en goed burgerschap. Op de school zitten zo’n 220 leerlingen. Stijn Vugts is stagebegeleider & mentor/coach bij MET Praktijkonderwijs en vertelt graag meer over het initiatief:

Hoe is dit initiatief ontstaan?

“Ons schoolplein was een beetje een ondergeschoven kindje. Er is weinig aandacht aan besteed bij de aanleg. Het was dan ook één grote betonnen bak. Daarom wilden wij het plein graag vergroenen. Daar komt bij dat we onze leerlingen wilden stimuleren tot meer beweging en sociale interactie. We kozen voor vergroening - met mogelijkheden voor tuinbouw en praktisch natuuronderwijs – en plaatsten toestellen die beweging stimuleren en de sociaalemotionele ontwikkeling ondersteunen. Daarnaast gingen we voor schaduwdoeken en bankjes ter verkoeling en ontspanning.

We hebben onder meer een tafeltennistafel en een basketbalpaal aangeschaft. Zo hebben we plekken gecreëerd waar leerlingen elkaar op een sportieve manier kunnen ontmoeten, maar waar ook ruimte is voor talentontwikkeling, ontspanning en het oefenen met sociale vaardigheden.

Bij het vergroenen van het schoolplein hebben we bepaalde dingen hergebruikt. Zo hebben we geen nieuwe bank aangeschaft, maar van de tegels die we eruit hebben gehaald een nieuwe bank gemaakt. Ook de overkappingen hebben we hergebruikt door daar groen tegenaan te zetten.”

Wat vindt de buurt ervan?

“Vooral de tafelvoetbal- en de tafeltennistafel zijn populair en er wordt meer gesport en gerend. Door de vergroening ziet het schoolplein er veel mooier uit, ook voor de buurt. Doordat de leerlingen zelf hebben meegeholpen met het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van het schoolplein, leeft het veel meer. Ook kinderen uit de buurt maken er gebruik van, dus de impact gaat verder dan alleen onze school.”

Hoe kijken jullie terug op de ondersteuning van het Buurtfonds?

“We hebben onze aanvraag online ingediend. Daarna hebben we nog een aantal keren contact gehad en dat verliep heel prettig. We hebben € 2.500 gekregen omdat het een maatschappelijk betrokken lokaal project is, dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving. Ook de Postcode Loterij en de Rabobank hebben een bijdrage gedaan.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“Intussen is een basketbalveld en een calisthenicsveld op het schoolplein gerealiseerd. Dit is mogelijk dankzij extra bijdrages. Het pad van kleurrijke tegels was nog net voor de opening af. De leerlingen hebben de tegels er zelf ingelegd en zelf ontworpen. Op het pad staat de tekst ‘welkom’, in alle talen van de leerlingen die bij ons op school zitten.”

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op https://www.met-pro.nl/ of neem contact op met info.met-pro@wvoranje.nl.