Ga naar inhoud

Rolstoelaanhangers voor de Dirk Kuyt Foundation

Wanneer je sport en in een rolstoel zit, betekent dat bij een uitwedstrijd dat je vaak flink wat kilometers moet maken. Vervoer kan daarmee een drempel worden om structureel te sporten. Daarom helpt de Dirk Kuyt Foundation rolstoelsportverenigingen door aanhangers te leveren. Het Univé Buurtfonds droeg hier financieel aan bij.

De Dirk Kuyt Foundation is opgericht in 2005, toen profvoetballer Dirk Kuyt nog aan het begin van zijn carrière stond. De stichting wil mensen met een beperking de kans bieden om zijn of haar invulling aan sporten te geven. Bij deze aanvraag ging het specifiek om aanhangers voor rolstoelhandbalteams in Schiedam, Gorinchem en Zevenbergen. Saskia Hölscher van de Dirk Kuyt Foundation licht het graag toe:

Hoe is het project ontstaan?
“Voor teams is vervoer vaak een obstakel. Doordat er minder sportfaciliteiten zijn voor mensen met een beperking, is de reisafstand bij met name uitwedstrijden en toernooien vaak groot. De oplossing is een aanhanger waarin sportrolstoelen en running frames kunnen worden vervoerd voor bijvoorbeeld rolstoelbasketbalteams, rolstoelhandbalteams en para-atleten.

De aanschafkosten van zo’n aanhanger zijn gigantisch hoog en dekking vanuit de Wmo-regeling is er niet. De aanhangers vallen overal buiten, omdat ze niet direct het hulpmiddel zelf zijn. Daarnaast is er ook binnen verenigingen over het algemeen geen financiële ruimte en zijn de sporters vaak zelf niet in staat om sponsoring te vinden voor deze investering. En fondsen zijn vaak alleen bereid om nieuwe activiteiten in de opstartfase te ondersteunen.

Zonde, want een aanhanger is noodzakelijk om de rolstoelen of frames te vervoeren. En bij het ontbreken ervan is structureel sporten niet mogelijk en deelname aan het verenigingsleven niet volledig uitvoerbaar. Met als gevolg dat mensen met een beperking meer afstand krijgen tot sporten.”

Wat vindt de buurt van jullie initiatief? 
“De sportverenigingen die worden ondersteund hebben een belangrijke maatschappelijke functie in de omgeving. Ze kunnen zo inclusiviteit verder omarmen. We krijgen dan ook heel enthousiaste reacties, soms zelfs een beetje ontroerend. Onlangs kwam er iemand van de handbalbond naar ons toe, die was wat geëmotioneerd van blijdschap. Ze vindt het project fantastisch omdat we nu in één keer een flinke stap maken in mensen volwaardig kunnen laten sporten.”

Hoe kijk je terug op de ondersteuning van het Buurtfonds? 
“Het contact verliep heel prettig. Wij dienen - zoals veel goede doelen - natuurlijk bij meer fondsen aanvragen in. Dit contact was vooral erg persoonlijk. Nadat we de documenten ingediend hadden, kwam er al snel een vraag voor een telefonische afspraak. Dat maken we eigenlijk niet vaak mee, maar vonden we heel prettig. Ook omdat je dan even met elkaar kunt sparren over de aanvraag. Daardoor voelt het bijna meer als een samenwerking dan als een aanvraag die wordt gehonoreerd. Het voelt echt alsof we dit met elkaar doen. We hebben € 10.000 gekregen omdat het een maatschappelijk betrokken lokaal project is, dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving. Als foundation hebben we ruim € 30.000,- bijgelegd.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?
“De aanhangers gaan gelukkig jaren mee. Het gaat om forse bedragen, maar we merken hoe groot de impact ervan is. We bereiken in één keer zoveel sporters die kunnen blijven sporten. We willen dan ook graag meer verenigingen enthousiasmeren om een aanvraag in te dienen. We zien hoe succesvol het is en breiden daarom het project graag uit.”

Contact 
Meer weten? Voor meer informatie kun je contact opnemen met info@dirkkuytfoundation.nl of kijken op www.dirkkuytfoundation.nl.