Ga naar inhoud

Uitkering na ontslag

Bij een ontslag komt veel kijken. Het zoeken naar een nieuwe baan natuurlijk, maar ook het zorgen voor inkomen totdat je weer aan het werk gaat. Misschien ontvang je een ontslagvergoeding, of heb je recht op een uitkering. Hoe het zit met die uitkering na ontslag lees je op deze pagina.

WW-uitkering

De uitkering bij ontslag is de WW-uitkering: WW staat voor Werkloosheidswet. Bij ontslag heb je in veel gevallen recht op een WW-uitkering. Dit is echter niet altijd vanzelfsprekend. Bovendien moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het is dus verstandig om hierover informatie te zoeken wanneer je weet dat je ontslagen wordt.

Recht op uitkering na ontslag

In welke gevallen heb je nu recht op een uitkering na ontslag? Je hebt recht op een uitkering als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je bent niet door jouw eigen schuld ontslagen
  • je hebt minstens 26 weken gewerkt in de 36 weken voor jouw ontslag
  • je bent direct beschikbaar voor betaald werk
  • je verliest 5 uur van je werk of meer per week (of de helft bij een baan van minder dan 10 uur per week)
  • je hebt nog geen recht op AOW

Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kun je een WW-uitkering aanvragen. Hoe je dat precies doet en waar je rekening mee moet houden lees je op de website van het UWV.

De hoogte van jouw WW-uitkering

De hoogte van jouw uitkering na ontslag wordt bepaald door het salaris dat je in de laatste 12 maanden verdiende. Op basis hiervan berekent het UWV jouw dagloon. Jouw dagloon is het loon dat je gemiddeld per dag verdiende.

Hiervoor wordt jouw sv-loon (dat op je loonstrookje staat) gedeeld door het totale aantal werkdagen van de maanden waarin je loon kreeg. Tijdens de eerste 2 maanden na je ontslag ontvang je 75% van het dagloon. Daarna gaat dit bedrag omlaag naar 70%.

Wil je berekenen hoe hoog je WW-uitkering wordt? Gebruik dan de rekenhulp van het UWV.

Hoe lang recht op WW-uitkering?

Je hoopt natuurlijk zo snel mogelijk weer te kunnen werken. Maar het is wel fijn om te weten hoe lang je recht hebt op een WW-uitkering. Dit hangt af van hoe lang je gewerkt hebt. Je hebt sowieso recht op 3 maanden WW-uitkering als je aan de eerder genoemde voorwaarden voldoet.

Hoe lang je vervolgens precies recht hebt op een uitkering na ontslag, hangt van jouw arbeidsverleden af. Voor ieder jaar dat je gewerkt hebt, heb je recht op 1 maand WW. Heb je meer dan 10 jaar gewerkt? Dan geldt voor het 11e en de volgende arbeidsjaren dat je er een halve maand WW bij krijgt. De maximale duur van een WW-uitkering is 24 maanden.

Belangrijk voor het aanvragen van WW

Je moet uiterlijk binnen 1 week na je eerste werkloosheidsdag een WW-uitkering aanvragen. Ook als je denkt dat je snel weer werk vindt. Vraag je de WW-uitkering later aan? Dan heeft dat gevolgen voor je uitkering. Je krijgt dan bijvoorbeeld tijdelijk minder uitkering.

Ook heb je voor het aanvragen van een WW-uitkering een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Houd er dan rekening mee dat de aanvraag van een DigiD 5 dagen kan duren.

Hulp bij ontslag

Ontslagen worden is natuurlijk geen pretje. Maar ontslagen worden betekent niet dat het ontslag ook altijd terecht is. Het is goed om altijd juridisch advies te vragen wanneer jouw werkgever je wilt ontslaan. Zo weet je precies wat jouw rechten en plichten zijn.

Je kunt hiervoor contact opnemen met een jurist via jouw rechtsbijstandverzekering. Ben je bij ons verzekerd voor rechtsbijstand, dan kun je via de website van Univé Rechtshulp juridisch advies aanvragen.

Heb je geen verzekering? Dan kun je voor een vast bedrag juridisch advies inwinnen via Rechtshulp on demand.

Ik ben klant en wil juridisch advies

Ik wil Rechtshulp on demand