Ga naar inhoud

Ontslag bij een reorganisatie, wat nu?

Een reorganisatie binnen een bedrijf is vaak erg spannend voor de werknemers. Wat wordt er allemaal veranderd, waar komt iedereen terecht en wordt er iemand ontslagen? En wat als jijzelf wordt ontslagen? Dat is een vervelende situatie, maar gelukkig heb je hierin als werknemer ook rechten. Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Het sociaal plan

Wilt jouw werkgever reorganiseren? Dan doet hij dit volgens het sociaal plan. Het sociaal plan is een overeenkomst tussen de werkgever en werknemers waarin alle afspraken rondom een reorganisatie worden opgenomen. De werkgever moet zich aan deze afspraken houden als hij jou wilt ontslaan bij een reorganisatie. Dit zijn afspraken over bijvoorbeeld een ontslagvergoeding, hulp om een nieuwe baan te vinden of je plicht om te blijven werken tijdens de reorganisatie.

Wanneer mag mijn werkgever mij ontslaan bij een reorganisatie?

Een werkgever mag je niet zomaar ontslaan, ook niet bij een reorganisatie. Er gelden meerdere regels die jou tegen onterecht ontslag beschermen. Hier moet je werkgever zich aan houden. Voorwaarden voor ontslag bij een reorganisatie zijn bijvoorbeeld:

Reden voor reorganisatie

Je werkgever mag niet zomaar reorganiseren en je ontslaan. De reorganisatie moet een goede reden hebben en de werkgever moet dit kunnen aantonen. Een goede reden is bijvoorbeeld een slechte financiële situatie of een bedrijfsverhuizing.

Volgorde van ontslag

Bij een reorganisatie geldt een officiële volgorde van ontslag. Zo moet de werkgever eerst beginnen bij de tijdelijke werknemers of uitzendkrachten. Daarna mag hij pas vaste werknemers ontslaan. Houdt de werkgever zich niet aan de juiste volgorde? Dan is het ontslag onterecht en mag je in bezwaar gaan..

Vervanger voor dezelfde functie

Word je ontslagen en komt jouw functie binnen 26 weken na je ontslag weer vrij? Dan heb jij het recht om je baan weer terug te krijgen. Dit heet de ‘wederindiensttredingsvoorwaarde’. Je werkgever mag in die periode niet iemand anders aannemen.

Ik ben het niet eens met het ontslag

Voldoet jouw werkgever aan de voorwaarden om je te ontslaan bij een reorganisatie? Dat betekent alsnog niet dat jij het eens moet zijn met het ontslag. Geef dit schriftelijk aan bij je werkgever en vermeld dat je beschikbaar bent voor werk. Je werkgever moet dan een ontslagaanvraag indienen bij het UWV. Het UWV beoordeelt of je werkgever je mag ontslaan volgens de gestelde voorwaarden. Je werkgever mag je alleen ontslaan wanneer het UWV hier toestemming voor geeft.

Juridische hulp van Univé

Er komt veel kijken bij ontslagen worden. Wil je graag hulp bij de juiste aanpak van de situatie? Bijvoorbeeld iemand die de documenten met je doorneemt of helpt bij het schrijven van een bezwaarschrift? Met een rechtsbijstandverzekering kun je altijd rekenen op hulp van onze gespecialiseerde juristen van Univé Rechtshulp.

Bekijk de rechtsbijstandverzekering

Of bereken direct je premie