Ga naar inhoud

Alles over proeftijdbeding

Je krijgt een nieuwe baan of functie aangeboden en leest het arbeidscontract door. Je ziet in het arbeidscontract een proeftijdbeding staan. Je vraagt je dan vast af: wat is de betekenis van een proeftijdbeding? En wat betekent het voor mij? Daarom leggen wij je alles uit over het proeftijdbeding.

Wat is een proeftijdbeding?

In een arbeidsovereenkomst staan veel verschillende afspraken, ook wel bedingen genoemd. Zo kan er een afspraak zijn over werken bij concurrenten: een concurrentiebeding. Of over tegelijkertijd ergens anders aan de slag gaan. Dit heet een nevenwerkzaamhedenbeding. In het arbeidscontract kun je ook een proeftijdbeding tegenkomen.

Een proeftijdbeding is niets meer dan een afspraak over een proeftijd als je begint met een nieuwe baan. Hierin lees je wat de lengte van de proeftijd is en wat de rechten van jou en de werkgever zijn tijdens de proeftijd. Door een proeftijdbeding op te nemen in je contract, krijgen jij en je werkgever de tijd om elkaar te leren kennen. Jullie weten na de proeftijd of jullie bij elkaar passen en of je daar aan het werk blijft.

Ontslag bij proeftijd

Een proeftijd is dus een periode om elkaar te leren kennen. Zo weet de werkgever of jij de juiste persoon bent voor de functie, en weet jij of de werkgever bij jou past. Tijdens de proeftijd mogen beide partijen het arbeidscontract per direct ontbinden. Jij mag dus zonder opzegtermijn het contract beëindigen, en de werkgever mag dit ook.

Hoewel de werkgever jou op ieder moment tijdens de proeftijd mag ontslaan, moet de reden voor ontslag wel redelijk zijn. Het mag bijvoorbeeld niet gaan om aantoonbare discriminatie op basis van geslacht, huidskleur, religie etc. Daarnaast moet de werkgever de reden schriftelijk kunnen uitleggen als je hierom vraagt.

Mag een werkgever een proeftijdbeding opnemen in het contract?

Door een proeftijdbeding toe te voegen, geeft de werkgever jou en zichzelf ruimte. Hij mag daarom ook bijna altijd een proeftijdbeding opnemen in het arbeidscontract. Toch is in sommige gevallen een proeftijdbeding, dus een kennismakingsperiode, niet nodig en ook niet toegestaan. Een werkgever mag in de volgende situaties geen proeftijdbeding toevoegen aan het arbeidscontract:

  • Als je een opeenvolgend contract aangeboden krijgt van dezelfde werkgever. De werkgever kent je al langer, dus is een proeftijdbeding niet nodig. Alleen als het nieuwe contract andere vaardigheden van je vraagt dan de contracten ervoor, mag de werkgever een proeftijdbeding afspreken.
  • Bij een contract van 6 maanden of korter. Pas bij een contract vanaf 6 maanden en één dag mag de werkgever een proeftijdbeding gebruiken.

Hoe lang duurt een proeftijd?

Een proeftijd mag niet eindeloos duren. Daarom heeft de wet bepaald hoe lang een proeftijd maximaal mag duren. Dit hangt af van de tijdsduur van de arbeidsovereenkomst. Gaat het om een contract van 2 jaar of korter? Dan mag de proefperiode maximaal een maand duren. Gaat het om een contract van 2 jaar of langer? Dan mag de proefperiode maximaal 2 maanden duren. Hoe lang jouw proeftijd is vind je in het proeftijdbeding.

Geldt er voor jouw werk een CAO? Dan kan het zijn dat daarin andere afspraken zijn gemaakt over de duur van een proeftijd. Check je CAO om te zien of dit bij jou het geval is.

Rechtshulp van Univé

Het is altijd handig om je arbeidscontract te laten controleren voordat je het tekent. Zo weet je of alles dat erin staat klopt en wat jouw rechten en plichten zijn. Heb je vragen over je arbeidscontract of het proeftijdbeding? Of ben je ontslagen tijdens de proeftijd en heb je hier hulp bij nodig? Met een rechtsbijstandverzekering staan de juristen van Univé Rechtshulp altijd voor je klaar.