Ga naar inhoud

Wat je moet weten over zelf ontslag nemen

Je kunt altijd zelf ontslag nemen door een ontslagbrief te sturen naar je werkgever. Maar door onstlag te nemen verlies je vaak wel bepaalde rechten, zoals een ww-uitkering. Dit kan vervelende gevolgen hebben als je nog geen nieuwe baan hebt. Daarom is het goed om te weten waar je op moet letten bij zelf ontslag nemen.

De gevolgen van zelf ontslag nemen

Misschien heb je er lang en goed over nagedacht en besluit je om je ontslag in te dienen bij je werkgever. Toch is het meestal niet verstandig om zelf ontslag te nemen. Je hebt dan namelijk geen recht op een ontslagvergoeding. In de meeste gevallen krijg je ook geen uitkering na je ontslag. Ook kan zelf ontslag nemen nadelige gevolgen hebben voor je mogelijke recht op een bijstandsuitkering. Bovendien moet je je houden aan de opzegtermijn in jouw contract.

Een minder drastische optie is om samen met je werkgever af te spreken om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Zo neem je wel zelf ontslag, maar kun je met elkaar in gesprek over hoe jouw arbeidscontract eindigt. De afspraken hierover leggen jij en je werkgever vast in een vaststellingsovereenkomst. Op deze manier kun je nog wel recht hebben op een uitkering. Hier lees je meer over wat een vaststellingsovereenkomst inhoudt.

Kun je op staande voet ontslag nemen?

Alleen in ernstige situaties mag je ontslag op staande voet nemen. Bijvoorbeeld als je werkgever jou bedreigt of je salaris niet meer betaalt. Als je ontslag op staande voet neemt en dit is terecht, heb je vaak recht op een ontslagvergoeding. Maar voordat je ontslag op staande voet neemt, is het slim om eerst juridisch advies te vragen. Zo ben je zeker van waar je in jouw situatie recht op hebt. 

Voor je werkgever gelden er trouwens ook regels. Die mag jou namelijk ook niet zomaar op staande voet ontslaan en moet daar een geldige reden voor hebben. Hier lees je meer over ontslag op staande voet door je werkgever.

Hoe moet je zelf ontslag nemen?

Informeer je werkgever eerst in een persoonlijk gesprek dat je ontslag wilt nemen. Zo voorkom je dat de werkgever het onverwachts via een collega hoort en dat jullie arbeidsrelatie daardoor verslechtert. De werkgever zal dan bijvoorbeeld niet willen meewerken aan een goede referentie voor je volgende baan.  

Schriftelijk je ontslag indienen

Zodra je persoonlijk een seintje hebt gegeven aan je werkgever dat je ontslag wilt nemen, moet je jouw ontslag nog wel officieel schriftelijk indienen bij je werkgever. Dat mag in een brief, maar ook per e-mail. Je hoeft hier alleen in te zetten dat je ontslag wilt nemen en de datum waarop je uit dienst wilt treden. Let er wel op dat je je aan de opzegtermijn houdt die in je arbeidsovereenkomst staat. Vraag in de brief of mail ook om een ontvangstbevestiging van jouw ontslag.

Rechtshulp via je rechtsbijstandverzekeraar

Denk je na over ontslag nemen, maar wil je eerst juridisch advies? Via je Univé Rechtsbijstandverzekering neem je contact op met Univé Rechtshulp. Een jurist helpt je graag verder met advies of zo mogelijk rechtshulp. Kijk wel altijd eerst in je polisvoorwaarden om te zien of je in jouw situatie voor rechtshulp verzekerd bent. Voor werkgerelateerde situaties heb je de rechtsbijstandsdekking Werk en salaris nodig.

Sluit hier je rechtsbijstandverzekering af