Ga naar inhoud

Alles over de cao

De betekenis van cao is Collectieve Arbeidsovereenkomst. In deze overeenkomst staan regels en afspraken over de arbeidsvoorwaarden en het werk dat een werknemer doet in een bepaalde bedrijfstak of sector. Werkgeversorganisaties en vakbonden maken samen deze afspraken. Zo zorgen ze er als collectief voor dat er op de werkvloer rekening wordt gehouden met de wensen en behoeften van zowel werkgever als werknemer.

Er zijn twee soorten cao’s

  • De bedrijfstak-cao

In een bedrijfstak-cao staan gezamenlijke afspraken binnen een bepaalde branche, zoals de agrarische sector of de zorg. De cao verschilt per bedrijfstak om zo goed mogelijk te voldoen aan de specifieke behoeften van mensen die in die bepaalde sector werken. Zo werkt een boer in andere omstandigheden dan een arts en zal daardoor andere wensen hebben om het werk goed te kunnen doen.

  • De ondernemings-cao

Dit zijn afspraken die alleen gelden voor een bedrijf en niet voor een volledige sector. Vaak is de werkgever een groot bedrijf dat veel mensen in dienst heeft, denk aan Philips. In dit geval bepalen de werkgever en 1 of meer werknemersorganisaties welke arbeidsafspraken er in de cao staan.

Wat staat er in een cao?

In een cao staan de arbeidsvoorwaarden en rechten van werkgevers en werknemers die te maken hebben met het werk dat ze doen. Bijvoorbeeld het salaris, werktijden, het aantal vakantiedagen en het verlof waar je als werknemer recht op hebt. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals scholing, reiskostenvergoeding en pensioen vind je in een cao.

Gelijkheid voor iedereen

Dat is het doel van een cao. Is er een cao van toepassing op jouw dienstverband? Dan moeten jouw werkgever en jij als werknemer je aan die cao-regels houden. De regels mogen niet in strijd zijn met de wet. Soms wijken de regels er wel wat van af, maar dat kan alleen als de wet hiervoor ruimte geeft.

Mag mijn werkgever afwijken van de cao?

Ja, dat mag. Maar alleen als de cao voldoet aan een bepaald karakter. Een cao kan namelijk twee soorten karakters hebben: minimum of standaard.

Bij een minimum-cao mag de werkgever afwijken van de afspraken van de cao. Maar dit kan alleen in het voordeel van de werknemer. Denk aan het uitkeren van een hoger salaris of meer vakantiedagen dan wat er in de wet staat vastgelegd.

Is er sprake van een standaard-cao? Dan mag de werkgever juist niet afwijken van de afspraken in de cao. Ook niet als dit in het voordeel van de werknemer is.

Welke cao heb ik?

Als jij te maken hebt met een cao, staat dit soms genoemd in je arbeidsovereenkomst. Maar dit is niet altijd zo. Het hangt dan af van de situatie of er een cao van toepassing is. Bijvoorbeeld of de werkgever of jij lid zijn van een vakbond, de cao algemeen verbindend is verklaard en de werkgever onder de werkingssfeer valt.

Wil je weten of en welke cao van toepassing is op jouw dienstverband? Dan kun je dit het beste navragen bij de vakbond, zoals FNV. Zij geven op hun website ook een overzicht van sectoren met een eigen cao. Bij een bedrijfstak-cao kun je kijken op het internet of er een cao voor die branche is. Bij twijfel of je nou wel of niet te maken hebt met een cao kun je altijd terecht bij onze juristen. Die geven je graag informatie en advies.

Rechtshulp van Univé

Niet alleen voor informatie over welke cao je hebt kun je terecht bij onze juristen, ook kun je met de dekking Werk & Salaris van onze Rechtsbijstandverzekering juridische hulp krijgen bij conflicten op het werk. Bijvoorbeeld als je werkgever zich niet aan de cao of de arbeidsvoorwaarden houdt die in jouw contract staan. Onze gespecialiseerde juristen kijken dan voor je wat je rechten zijn en hoe je conflict het beste opgelost kan worden.

Bekijk de rechtsbijstandverzekering

Of bereken direct je premie