Ga naar inhoud

Ontslag op staande voet

Een bekende term, maar wat betekent een ontslag op staande voet nu precies? Wanneer staat de werkgever in zijn recht en wat kun je doen om een ontslag op staande voet aan te vechten? We leggen de belangrijkste zaken rondom dit ontslag voor je uit.

Wat is ontslag op staande voet?

Bij ontslag op staande voet word je per direct ontslagen. Vanaf het moment dat de werkgever dit meedeelt aan je is de arbeidsovereenkomst beëindigd en heb je geen recht meer op loon. De werkgever hoeft dit ontslag niet aan te vragen via de rechter. Wel moet er een dringende reden zijn voor het ontslag. De werkgever moet je bij het melden van het ontslag ook direct de reden vertellen.

Redenen voor ontslag op staande voet

Omdat een ontslag op staande voet vergaande gevolgen heeft, mag dit niet zomaar. Voor zo'n ontslag moet de werkgever dus een dringende reden hebben. Voorbeelden van dringende redenen zijn:

  • diefstal  
  • fraude
  • mishandeling
  • werkweigering
  • grove belediging

Kom je af en toe te laat op het werk? Of volg je niet altijd even goed de werkinstructies op? Dan zijn dit vaak geen dringende redenen voor ontslag op staande voet. Verder moet de werkgever niet te lang wachten met het ontslag na de gebeurtenis die een dringende reden zou opleveren.

Ontslag op staande voet aanvechten

Wanneer je het niet met de reden eens bent, kun je het ontslag op staande voet aanvechten. Dat is ook belangrijk wanneer je na het ontslag niet bij de werkgever wilt blijven werken. Een ontslag op staande voet heeft namelijk grote volgen:

  1. De werkgever hoeft per direct jouw loon niet meer uit te betalen
  2. De werkgever hoeft geen transitievergoeding te betalen
  3. Je hebt geen recht op een WW-uitkering

Na het ontslag op staande voet heb je 2 maanden de tijd om bij de rechter een verzoek in te dienen. Je kunt verzoeken om het ontslag ongedaan te maken. Wil je dit niet, dan kun je een verzoek indienen voor een financiële vergoeding. De hoogte van de vergoeding hangt af van jouw contract en de looptijd ervan. Stelt de kantonrechter je niet in het gelijk? Dan kun je het ontslag op staande voet aanvechten in een hoger beroep.

Juridische hulp bij ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet kan mogelijk grote gevolgen hebben. Het is daarom verstandig om je bij te laten staan door een juridisch adviseur. Via jouw rechtsbijstandverzekering bijvoorbeeld. Ben je bij ons verzekerd voor rechtsbijstand, dan kun je direct je zaak melden via de website van Univé Rechtshulp. Onze juristen staan voor je klaar.

Heb je geen rechtsbijstand? Dan kun je voor een vast bedrag juridische hulp aanvragen via Rechtshulp on demand.

Ik ben klant en wil mijn zaak melden

Ik wil Rechtshulp on demand