Ga naar inhoud

Kan ik onderhandelen over mijn ontslag?

Een ontslag is behoorlijk bepalend voor je leven. Toch hoeft het niet per sé altijd negatief uit te vallen voor jou als werknemer. Soms wordt een ontslag in goed overleg overeengekomen. Je kunt hierover in onderhandeling gaan met jouw werkgever. Dit is van toepassing wanneer de werkgever met wederzijds goedvinden wil ontbinden. In zo’n geval doet een werkgever een voorstel, ook wel de vaststellingsovereenkomst genoemd.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

In een vaststellingsovereenkomst wordt bijvoorbeeld opgenomen wanneer het ontslag ingaat en hoe hoog de transitievergoeding wordt (voorheen ontslagvergoeding genoemd). Ook staat er in wat de reden van ontslag is. Het is verstandig om dit voorstel niet direct te tekenen. Je kunt namelijk over de ontslagvoorwaarden in onderhandeling gaan. Zo kan je afspraken maken die voor jou, en voor jouw werkgever, fijn zijn.

Wat moet ik doen als ik ontslagen word?

Een ontslag aanvechten bij de rechter heeft gevolgen voor jou en voor jouw werkgever. Natuurlijk is het belangrijk dat je krijgt waar je recht op hebt. Maar het is ook belangrijk om te bedenken dat wanneer een rechter besluit dat je gewoon in dienst kunt blijven, de werksfeer er niet bepaald beter op zal worden. Kijk dus goed naar alle mogelijkheden voordat je het ontslag aanvecht bij de rechter. In veel gevallen heeft een onderhandeling een positievere uitkomst.

Lees meer over wat je kunt doen als je werkgever je wilt ontslaan.

Wat doe ik bij een dreigend ontslag?

Je wilt voorkomen dat je in een lastige positie terecht komt waarin je moet gaan onderhandelen over je ontslag. Denk je dat je werkgever je wilt ontslaan? Zorg er dan voor dat je goed blijft presteren en probeer negatieve feedback van collega’s te voorkomen. Verzamel bewijs van je positieve prestaties. Blijf proberen een ontslag te voorkomen en teken geen gespreksverslagen. Geef je werkgever niet het idee dat je misschien akkoord gaat met een ontslag.

Hoe pak ik onderhandelen bij een ontslag aan?

Het is verstandig om te onderhandelen over de hoogte van de transitievergoeding in je vaststellingsovereenkomst. Maar vergeet ook niet om te kijken naar de mogelijkheden voor het uitbetalen van bijvoorbeeld je vakantiedagen. Ook kan je soms verzoeken om je zakelijke laptop te houden. Hoe pak je het onderhandelingsproces aan en hoe weet je welke transitievergoeding past bij je situatie?

Zijn je kansen op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld positief? Je kunt dan vaak een sterkere positie innemen dan wanneer je weinig alternatieven hebt.

Wanneer je werkgever merkt dat je nog altijd de motivatie hebt om voor hem of haar te blijven werken, zal de transitievergoeding vaak hoger uitvallen.

Een openingsbod doen is een optie, maar daarmee lijk je wel definitief akkoord te gaan met het ontslag. Wanneer de werkgever een eerste openingsbod doet, kun je dit vaak nog omhoog halen. Als je zelf een openingsbod doet, valt de uiteindelijke transitievergoeding vaak lager uit. De werkgever weet dan dan namelijk met wat voor een bedrag je akkoord zou gaan, terwijl hij misschien zelf een hoger bedrag in gedachten had.

Ontslaat de werkgever je na een procedure bij de kantonrechter of het UWV? Dan is hij wettelijk verplicht om je een transitievergoeding aan te bieden. De transitievergoeding is dus niet verplicht bij een vaststellingsovereenkomst. Deze komt namelijk tot stand zonder een rechter of het UWV. Vaak biedt de werkgever je bij een vaststellingsovereenkomst wel een zogenaamde ‘beëindigingsvergoeding’ aan. Zo wil de werkgever je motiveren om de vaststellingsovereenkomst te tekenen.

De transitievergoeding kent een minimaal bedrag, maar staat verder niet vast. De beëindigingsvergoeding heeft geen minimaal bedrag en staat dus ook niet vast. Het is daarom verstandig om een tegenbod te doen op beide vergoedingen, omdat er in veel situaties meer uit te halen valt.

Een tegenbod moet wel van dusdanige hoogte zijn, dat je werkgever het bod serieus zal gaan overwegen. Wanneer het bod te hoog is, kan dit voor een vervelend gesprek zorgen waarin jullie beide elkaar niet meer serieus nemen.

Ook wanneer de werkgever naar je reactie vraagt op het voorstel, is het goed om nog even te wachten. Wanneer je merkt dat je werkgever zit te wachten op een reactie betekent dit dat de wens groot is om tot een overeenkomst te komen. Daarmee kun je wellicht nog meer uit het bod halen.

Is er eenmaal een transitie- of beëindigingsvergoeding afgesproken waar beide partijen het mee eens zijn? Dan wordt dit in de vaststellingsovereenkomst opgenomen. Teken echter nog steeds de vaststellingsovereenkomst niet direct, maar laat deze eerst door een jurist nakijken. Het tekenen van de vaststellingsovereenkomst kan bepalend zijn voor je recht op een WW-uitkering.

Schakel een jurist in

Een ontslag is niet niks en er valt vaak meer uit te halen dan je denkt. Het is daarom aan te raden om een jurist in te schakelen, die samen met jou kan kijken naar waar je recht op hebt. Dit noemen we ook wel het beoordelen van jouw rechtspositie. Je kan met je rechtsbijstandverzekering direct advies en hulp vragen van de ervaren rechtshulpverleners van Univé Rechtshulp.