Ga naar inhoud

Vaststellingsovereenkomst

Heb je in overleg met jouw werkgever besloten om je arbeidsovereenkomst te beëindigen? Dan zijn er nog een aantal belangrijke zaken om te bespreken en te regelen. Zoals de datum waarop je stopt bijvoorbeeld, of hoe je overgebleven vakantiedagen worden uitbetaald. Deze en andere afspraken leg je vast in een vaststellingsovereenkomst.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een document waarin je met je werkgever afspraken vastlegt over het beëindigen van jouw contract. Het wordt daarom ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd.

Vaak zal de werkgever een overeenkomst opstellen en die aan je voorleggen. Je hoeft hier niet zomaar mee akkoord te gaan. Vaak is er namelijk best ruimte om over bepaalde zaken te onderhandelen.

In een vaststellingsovereenkomst kunnen afspraken staan over:

  • de einddatum van je contract
  • een eventuele ontslagvergoeding
  • vrijstelling van werkzaamheden
  • vakantiedagen (opnemen of uitbetalen)
  • de afwikkeling van pensioenzaken
  • het inleveren van bedrijfseigendommen
  • een concurrentiebeding of relatiebeding

Wanneer een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst wordt gesloten bij een ontslag met wederzijds goedvinden. Je hebt in dat geval samen met jouw werkgever besloten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dat bespaart de werkgever de moeite om het ontslag via een rechter of het UWV te regelen.

Het voordeel voor jou als werknemer is dat je invloed hebt op de voorwaarden van het ontslag. Omdat je akkoord gaat met het ontslag, kun je hier op verschillende manieren voor gecompenseerd worden. Hoe precies, dat leg je vast in de vaststellingsovereenkomst.

Vaststellingsovereenkomst bij ziekte

Ontslag tijdens ziekte kan een lastige kwestie zijn. Jouw werkgever mag je tijdens de eerste 2 jaar van je arbeidsongeschiktheid niet vanwege jouw ziekte ontslaan. Ook is het verstandig om niet zomaar een vaststellingsovereenkomst bij ziekte te tekenen. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor je recht op een WW-uitkering.

Ben je bijvoorbeeld korter dan 2 jaar ziek en ga je akkoord met het ontslag? Dan heb je meestal geen recht op een WW-uitkering . De werkgever moet je namelijk nog tot 2 jaar doorbetalen. Je ontvangt dan vaak ook geen Ziektewetuitkering van het UWV en hebt meestal ook geen recht meer op een WIA-uitkering.

Dat is anders als je arbeidsongeschiktheid met het werk zelf te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out als gevolg van een situatie op het werk. Alleen als het zeker is dat iemand na het ontslag direct weer aan het werk kan, is het mogelijk een vaststellingsovereenkomst te sluiten zonder het recht op een WW-uitkering te verliezen.

Je vaststellingsovereenkomst laten controleren

Het is niet in elke situatie direct duidelijk welke gevolgen een ontslag met wederzijds goedvinden kan hebben. Het is daarom verstandig om je vaststellingsovereenkomst te laten controleren door een jurist. Zo weet je zeker dat je een beslissing neemt die het beste is voor jouw persoonlijke situatie en dat de overeenkomst aan alle voorwaarden voldoet. Als de overeenkomst namelijk niet aan alle vereisten voldoet, heb je bijvoorbeeld geen recht meer op een WW-uitkering. 

Dat kan bijvoorbeeld via jouw rechtsbijstandverzekering, als deze de juiste dekking heeft. Ben je bij ons verzekerd? Dan kun je direct je zaak melden via de website van Univé Rechtshulp. Onze juristen nemen snel contact met je op.

Heb je geen verzekering? Dan kun je via Rechtshulp on demand voor een vaste prijs juridische hulp inschakelen.

Ik ben klant en wil mijn zaak melden

Ik wil hulp on demand