Ga naar inhoud

Overlast door katten: juridische tips

Katten zijn meestal uitstekend gezelschap, maar u kunt ook last van ze hebben. Bijvoorbeeld wanneer ze in uw tuin graven, er vogels vangen, of ‘s nachts veel lawaai maken. Wat staat er in de wet over kattenoverlast? En wat is de beste manier om zulke overlast te verminderen?

In dit artikel leest u over:

Kattenoverlast: wetgeving en regels

Als de kat van de buren regelmatig in uw tuin loopt, dan kan dat erg storend zijn. Toch betekent het niet altijd dat er ook wettelijk gezien sprake is van overlast.

Enige hinder is toegestaan

In een dichtbevolkt land als Nederland moeten buren enige hinder van elkaar kunnen accepteren, mits deze redelijk is. Enige hinder door dieren valt daar ook onder. In een gemeente zullen er altijd loslopende huiskatten zijn die uw tuin kunnen gaan verkennen.

Katten zijn territoriale dieren. Uw buren vragen om hun kat binnen (of uit de buurt van uw tuin) te houden, helpt daarom meestal niet. Wellicht lukt het u om deze kat te weren. Maar zodra de kat van de buren uit uw tuin verdwijnt, kan deze plek binnen de kortste keren worden opgeëist door een andere buurtkat.

Wanneer is er sprake van overlast?

Als er zich af en toe een kat in uw tuin bevindt, dan ervaart u daar waarschijnlijk niet onredelijk veel hinder door. U kunt hier meestal dan ook geen juridische stappen tegen ondernemen.

Dit ligt anders als de kattenoverlast zo ernstig is dat het aanzienlijke gevolgen voor uw gezondheid of leefgenot heeft. Stel dat uw buren 6 katten hebben die elke nacht zo hard janken dat u nauwelijks kunt slapen. Er kan dan sprake zijn van onredelijk veel hinder, ofwel onrechtmatige hinder. Hier kunt u wél juridische actie tegen ondernemen.

Tips om kattenoverlast te beperken

Er zijn verschillende manieren waarop u uw tuin minder aantrekkelijk kunt maken voor katten. Met deze deze simpele, diervriendelijke maatregelen kunt u kattenoverlast zoveel mogelijk voorkomen of beperken.

1. Gebruik gaas
Via uw haag of schutting kunnen katten zich makkelijk naar binnen wurmen. Dit wordt lastiger als u onderin uw heg of bovenop uw schutting gaas bevestigt.

2. Bedek de bodem
Katten zijn dol op graven en doen dit het liefst op onbegroeide grond. Door kale grond met cacaodoppen of houtsnippers te bedekken wordt het minder aangenaam voor katten om door uw tuin te lopen. U kunt kale bodem ook bedekken met kippengaas. Span dit op de grond of graaf het ondiep in.

3. Zet kattenwerende planten neer
Ook planten zijn goede bodembedekkers. Kies voor planten waar katten vanwege de geur een hekel aan hebben. Zoals de vuurwerkplant, de citroenverbena en de ooievaarsbek.

4. Gebruik geen gif
Hoe ernstig de overlast ook is: u mag geen gif gebruiken en de katten geen pijn doen.

5. Gebruik geen geluidsverspreiders
Er bestaan speciale apparaten die een ultrasoon geluid afgeven. Dit is een erg hoge pieptoon die alleen dieren kunnen horen. Sommige katten kunt u hiermee afschrikken, maar het werkt zeker niet bij alle katten. Bovendien kan het erg vervelend zijn voor andere dieren in de buurt zoals konijnen, vogels en honden.

Overlast door katten: juridische hulp

Bezorgt de kat van de buren u veel overlast? Ga dan eerst in gesprek met uw buren. Leg uit waarom en wanneer u last heeft van de poes of kater.

Probeer daarna samen naar manieren te zoeken die de kattenoverlast kunnen beperken. Als u bijvoorbeeld uw tuin moet aanpassen, dan zijn uw buren misschien wel bereid om de kosten te vergoeden. Maak heldere afspraken en leg deze samen schriftelijk vast.

Buurtbemiddeling

Als een goed gesprek lastig is, kunt u via de gemeente vaak kosteloos een buurtbemiddelaar inschakelen. Dit is een onafhankelijke vrijwilliger die met u en uw buren op zoek gaat naar een oplossing.

Rechtshulp

Willen uw buren niet (meer) meewerken en blijft u overlast ervaren? Schakel dan hulp in via uw rechtsbijstandverzekering. Onze juristen kunnen u deskundig advies geven en helpen met verdere stappen. Heeft u geen rechtsbijstand, dan kunt u voor een vaste prijs rechtshulp aanvragen via Rechtshulp on demand.