Ga naar inhoud

Stankoverlast van de buren

Het maakt niet uit of u in een appartement of vrijstaand huis woont: bepaalde geurtjes van de buren vinden altijd wel een manier om uw woning binnen te dringen. Soms zijn die geuren niet erg, bijvoorbeeld omdat de buur iets lekkers aan het koken is. Maar u kunt ook te maken krijgen met vervelende stankoverlast.

In dit artikel vertellen we u meer over:

Wanneer is er sprake van stankoverlast?

Er zijn allerlei gevallen waarin u stankoverlast van de buren kunt hebben. Maar dat hoeft niet per se te betekenen dat er ook wettelijk gezien sprake is van stankoverlast.

Enige geurhinder

Volgens de wet moeten buren enige geurhinder van elkaar kunnen verdragen. Hapjes frituren op een feestdag of af en toe een sigaretje roken op het balkon, dat moet bijvoorbeeld kunnen. Dit geldt ook voor barbecueën of een vuurtje maken in de tuin, zolang de weersomstandigheden het toestaan en het niet te vaak gebeurt.

Onrechtmatige geurhinder

Ervaart u regelmatig of dagelijks ernstige stankoverlast? Dan heeft dat vaak wél grote gevolgen voor uw leefgenot. Vooral als uw buren weinig rekening met u houden. Overmatige stankoverlast wordt in de wet onrechtmatige geurhinder genoemd. U kunt hier juridische stappen tegen ondernemen.

Of de geurhinder die u ervaart onrechtmatig is, hangt van verschillende dingen af. Zo heeft het onder andere te maken met de ernst en de duur van de stankoverlast. Ook eventuele negatieve gevolgen, bijvoorbeeld voor uw gezondheid of de waarde van uw huis, kunnen een rol spelen.

Voorbeelden van stankoverlast

Er zijn een paar veelvoorkomende situaties waarin u stankoverlast van de buren kunt hebben.

Overlast door houtkachel of pelletkachel van de buren

De houtkachel of pelletkachel van de buren kan u een hoop overlast bezorgen. Vooral als de buren niet alleen bij speciale gelegenheden stoken. Misschien stoort u zich aan de geur of krijgt u gezondheidsklachten door de rook.

Dit kunt u doen
Vraag uw buren om hun pelletkachel of houtkachel niet aan te steken als het mistig of windstil is. De rook blijft dan namelijk langer hangen. Uw buren kunnen de overlast verder beperken door de schoorsteen jaarlijks te vegen en alleen te stoken met hout dat droog en onbehandeld is.

Overlast door buitenkachel van de buren

Ook de buitenkachel kan veel rook en onaangename walmen veroorzaken, vooral als uw buren verkeerd stoken.

Dit kunt u doen
Vraag uw buren om rekening te houden met de weersomstandigheden en om de buitenkachel te verplaatsen als de wind uw kant op waait. Ook hier geldt dat stoken met droog, onbehandeld hout voor minder stank en rookoverlast zorgt.

Overlast door kooklucht van de buren

Zo nu en dan krijgt bijna iedereen wel iets mee van de kookkunsten van de buren. Vooral als u in een appartement woont of een huis met dunne muren heeft. Maar dat betekent niet dat u elke dag in de frituurlucht hoeft te zitten. Of dat de buren elk weekend urenlang mogen barbecueën, zonder rekening met u te houden.

Dit kunt u doen
Laat uw buren vriendelijk weten dat u last hebt van de kooklucht. Het kan zomaar zijn dat ze zich van geen kwaad bewust zijn en graag mee willen denken over een oplossing. Spreek vaste dagen af waarop ze mogen barbecueën of frituren. Of zoek samen naar mogelijkheden om de kooklucht beter af te voeren.

Overlast door sigarettenrook

Hangen uw onderburen elk uur uit het raam om een sigaretje te roken? Of steken ze er geregeld eentje op, nét als u lekker in de tuin of op het balkon zit? Sigarettenrook veroorzaakt vervelende stank en kan makkelijk uw woning binnendringen via een open raam of rooster.

Dit kunt u doen
Bespreek de rookoverlast met uw buren. Zoek daarna samen naar een oplossing, zodat u niet meer hoeft mee te roken. Misschien zijn uw buren wel bereid om op een andere plek te roken wanneer u thuis bent, of om erop te letten dat de rook niet meer uw kant op waait. Het is aan te raden om hier duidelijke schriftelijke afspraken over te maken.

Kan ik bij stankoverlast een klacht indienen?

De meeste buren werken graag mee om u minder stankoverlast te bezorgen. Maar soms is een burenconflict zo ernstig dat een goed gesprek niet (meer) mogelijk is, hoe graag u dat ook wil. In zo’n geval kunt u ervoor kiezen om een klacht in te dienen via de gemeente, of via de Vereniging van Eigenaars (VvE) als u in een appartement woont.

Rechtshulp bij stankoverlast

Wilt u juridische stappen ondernemen tegen uw buren? Dan helpt een van onze juristen u graag verder met gratis advies via uw rechtsbijstandverzekering. Bent u niet verzekerd, dan kunt u voor een vaste prijs rechtshulp inschakelen via Rechtshulp on demand.