Ga naar inhoud

De box 3 hypotheek

Koop je een huis en sluit je hiervoor een hypotheek af? Dan valt deze bij de belastingaangifte standaard in box 1. Maar er zijn uitzonderingen. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde van je woning in box 3 valt. We spreken dan ook wel van een box 3 hypotheek.

Wanneer is er sprake van een box 3 hypotheek?

Er is sprake van een box 3 hypotheek als je een hypotheek hebt afgesloten voor een woning waar je niet zelf in woont, bijvoorbeeld een tweede woning of vakantiewoning. In box 3 komt dan als bezitting de waarde van de woning terecht en als schuld de hypotheek voor die tweede woning of vakantiewoning. Je vermogen is dan de waarde van het huis minus de hypotheekschuld. Ook als je hypotheek niet voldoet aan andere fiscale eisen voor renteaftrek, valt deze in box 3.

Wat is box 3 ook alweer?

Allemaal leuk en aardig zo’n box 3 hypotheek, maar misschien is het handig als we eerst ook even uitleggen wat box 3 nu precies inhoudt. In het Nederlandse belastingstelsel voor de inkomstenbelasting hebben we te maken met drie belastingboxen. Voor elke box geldt weer een eigen belastingtarief. In box 3 wordt bijvoorbeeld het voordeel uit sparen en beleggen belast.

Daaronder vallen al je bezittingen en de schulden die niet aftrekbaar zijn als eigenwoningschuld. Qua bezittingen moet je dan denken aan spaartegoeden, beleggingen en onroerend goed (dat niet je hoofdverblijf is). Bij schulden moet je denken aan leningen (zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet) of een hypotheek op een tweede woning.

Wat is nu de waarde van iemands vermogen in box 3? Allereerst wordt gekeken naar de situatie zoals die geldt op 1 januari van het betreffende jaar. Daarbij wordt het saldo bepaald van alle bezittingen in box 3 minus alle schulden in box 3.

Aflossingsvrije hypotheek: in box 1 of box 3?

In principe valt een nieuwe aflossingsvrije hypotheek tegenwoordig in box 3. Dat komt omdat sinds 2013 geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk is op een nieuw afgesloten aflossingsvrije hypotheek. Alleen als het een lineaire of annuïtaire hypotheek betreft die gebruikt is voor de eigen woning, is aftrek mogelijk en valt de hypotheek in box 1.

Had je voor 2013 al een hypotheek voor de eigen woning? Dan zorgt het overgangsrecht ervoor dat voor jou over dit deel de oude regels blijven gelden en de hypotheek gewoon in box 1 thuishoort. Zo profiteer je nog altijd van de maximale renteaftrek. 

Je kunt dus nog wel degelijk een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, bijvoorbeeld om de overwaarde op te eten. Er is dan geen renteaftrek mogelijk, maar je hoeft ook niet af te lossen. Met name voor mensen die al van hun AOW genieten, is de renteaftrek toch al beperkt door het lagere belastingtarief en is het opnemen van overwaarde een interessante optie.

Je huis kan van box 1 naar box 3 gaan

In sommige gevallen kan een woning verhuizen van box 1 naar box 3. Dit kan het geval zijn als jouw woning niet meer je hoofdverblijf is, bijvoorbeeld na een scheiding. Heb je na een scheiding de woning verlaten en zijn er inmiddels twee jaren verstreken? Dan staat de woning niet meer te boek als jouw eigen woning. De waarde en de schuld van het huis gaan dan over van box 1 naar box 3.

Wil je meer weten over of een woning of hypotheek wel of niet in box 3 valt? Maak dan een afspraak voor hypotheekadvies met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.