Ga naar inhoud

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een flexibele leenvorm. U spreekt vooraf de kredietlimiet af, ofwel de bestedingsruimte. Hoeveel en hoe vaak u hier geld uit opneemt is aan u. Zolang dit maar niet de kredietlimiet te boven gaat. Tegelijkertijd lost u maandelijks een vast bedrag af en betaalt u rente.

Kenmerken van een doorlopend krediet

Als u een doorlopend krediet heeft, krijgt u te maken met de volgende eigenschappen van deze leenvorm.

  • De lening heeft geen vaste looptijd en u kunt afgeloste bedragen gewoon weer opnieuw opnemen.
  • Maandelijks betaalt u hetzelfde bedrag aan de geldverstrekker. Dit bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente.
  • De rente is variabel en kan dus tussentijds worden aangepast door de geldverstrekker.
  • U mag tussentijds kosteloos extra aflossen.

Let op: geen nieuw doorlopend krediet meer

Geldverstrekkers bieden sinds 1 mei 2021  geen doorlopende kredieten meer aan en u kunt zo’n krediet dus ook niet meer afsluiten. Dit heeft te maken met de risicofactor als gevolg van de variabele rente en de looptijd. Een bestaand doorlopend krediet mag u nog gewoon aanhouden. Wel is het zo dat in 2019 is bepaald dat een al bestaand doorlopend krediet in maximaal 15 jaar moet worden afgelost.

Alternatief voor een doorlopend krediet

Een persoonlijke lening is een goed alternatief voor een doorlopend krediet. Bij deze leenvorm staan de rente en de looptijd vooraf vast. U weet dus precies waar u aan toe bent en lost gedurende de looptijd de lening volledig af. Tussentijds boetevrij aflossen is hierbij ook mogelijk. Daarmee verkort u de looptijd van de lening.

Doorlopend krediet en hypotheek

Als u een doorlopend krediet heeft, is dit wel van invloed op het afsluiten van een hypotheek. Uw maximale hypotheek wordt namelijk lager. De geldverstrekker kijkt bij de bepaling hiervan niet alleen naar uw inkomen, maar ook naar uw schulden. De kredietlimiet (en dus niet hoeveel u daadwerkelijk hebt opgenomen) hanteert de bank hierbij als maatstaf. Net zoals dat ook het geval is bij een creditcard of een roodstand op uw lopende bankrekening.

Meer weten over een doorlopend krediet en wat dit voor invloed kan hebben op uw hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.