Ga naar inhoud

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een flexibele leenvorm. Je spreekt vooraf de kredietlimiet af, ofwel de bestedingsruimte. Hoeveel en hoe vaak je hier geld uit opneemt is aan jou. Zolang dit maar niet de kredietlimiet te boven gaat. Tegelijkertijd los je maandelijks een vast bedrag af en betaal je rente.

Kenmerken van een doorlopend krediet

Als je een doorlopend krediet hebt, krijg je te maken met de volgende eigenschappen van deze leenvorm.

  • De lening heeft geen vaste looptijd en je kunt afgeloste bedragen gewoon weer opnieuw opnemen.
  • Maandelijks betaal je hetzelfde bedrag aan de geldverstrekker. Dit bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente.
  • De rente is variabel en kan dus tussentijds worden aangepast door de geldverstrekker.
  • Je mag tussentijds kosteloos extra aflossen.

Alternatief voor een doorlopend krediet

Een persoonlijke lening is een goed alternatief voor een doorlopend krediet. Bij deze leenvorm staan de rente en de looptijd vooraf vast. Je weet dus precies waar je aan toe bent en lost gedurende de looptijd de lening volledig af. Tussentijds boetevrij aflossen is hierbij ook mogelijk. Daarmee verkort je de looptijd van de lening.

Doorlopend krediet en hypotheek

Als je een doorlopend krediet hebt, is dit wel van invloed op het afsluiten van een hypotheek. Je maximale hypotheek wordt namelijk lager. De geldverstrekker kijkt bij de bepaling hiervan niet alleen naar je inkomen, maar ook naar je schulden. De kredietlimiet (en dus niet hoeveel je daadwerkelijk hebt opgenomen) hanteert de bank hierbij als maatstaf. Net zoals dat ook het geval is bij een creditcard of een roodstand op je lopende bankrekening.

Meer weten over een doorlopend krediet en wat dit voor invloed kan hebben op je hypotheek? Of wil je hypotheekadvies rondom jouw persoonlijke situatie? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank