Ga naar inhoud

Wat gebeurt er als je hypotheek is afgelost?

Heb je plannen om je hypotheek volledig af te lossen? Dan wil je vast weten wat er dan gebeurt, vooral op fiscaal gebied. Wij vertellen je graag meer.

Je schuld staat op € 0

De belangrijkste reden voor vrijwel iedereen om een hypotheek af te lossen, is omdat het fijn voelt om geen schuld meer te hebben. Het huis is volledig van jou, zonder dat je nog maandelijkse betalingen aan rente en/of aflossing verschuldigd bent aan de geldverstrekker. Je ontvangt hier dan ook schriftelijke bevestiging van. In de brief van de geldverstrekker staat vermeld dat je restschuld is gedaald naar € 0. Een fijne gedachte.

Aangezien je nu volledig eigenaar bent van de woning, geldt de volledige waarde van de woning als overwaarde. Dit is alleen van belang wanneer je eventueel in een later stadium een nieuwe hypotheek wilt afsluiten op je woning.

Laten staan bij de notaris of niet?

Wanneer je hypotheek volledig afgelost is, kun je in principe je hypotheek officieel laten sluiten bij de notaris. Dit heet royeren. De vraag is echter of dit een meerwaarde is om te doen. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om een hypotheek te laten staan met een waarde van € 0 op je naam.

Laat je de hypotheek zonder restschuld gewoon staan, dan kun je op een later moment ervoor kiezen om opnieuw een bedrag aan hypotheek op te nemen bij dezelfde geldverstrekker. Je bespaart jezelf dan een bezoek aan de notaris en dat scheelt je zo’n € 850. Dit kan dus voordelen bieden als je besluit om bijvoorbeeld een deel van je overwaarde op te nemen in de vorm van een nieuwe hypotheek. Het enige wat je dan doet is het verhogen van je bestaande hypotheek, die op € 0 staat.

Geen hypotheekrenteaftrek meer, wel eigenwoningforfait

Wanneer je hypotheek is afgelost, betaal je geen rente meer. Je hebt dan ook geen fiscaal voordeel meer in de vorm van de hypotheekrenteaftrek. Het eigenwoningforfait blijft nog wel voor jou van toepassing. Dat is een percentage van de WOZ-waarde die de gemeente bepaalt voor je woning. Dit bedrag wordt opgeteld bij je inkomen en hier betaal je inkomstenbelasting over.

Meer weten over het aflossen van je hypotheek?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er mogelijk is. Maak dan een afspraak voor hypotheekadvies met een adviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank