Ga naar inhoud

Taxatie van huis voor je hypotheek

Een taxatie van je huis is nodig als je een nieuwe woning koopt. En mogelijk ook bij het veranderen of oversluiten van je hypotheek. Bijvoorbeeld omdat je je huis wilt verbouwen en daarom een hogere hypotheek wilt. Lees alles wat je moet weten over het taxeren van je huis.

Wanneer is een taxatie van je huis nodig?

Een taxatie van je huis is in bepaalde situaties verplicht. Of dit zo is, hangt af van verschillende zaken. Zoals de reden voor de taxatie.

Huis kopen

Bij een hypotheek voor een nieuwe woning is een taxatie verplicht. Dat is ook zo als je een huis laat bouwen. In beide gevallen wil de hypotheekaanbieder namelijk weten wat dat nieuwe huis waard is.

Na de taxatie kan de hypotheekaanbieder precies berekenen of je een hypotheek voor de woning kunt krijgen. Het is belangrijk dat de koopprijs hetzelfde of lager is dan de waarde in de taxatie. Je maximale hypotheek is namelijk 100% van de waarde in de taxatie. Of je dat ook echt mag lenen, hangt van je inkomen af.

Is de waarde in de taxatie lager dan de afgesproken koopprijs? Dan moet je het verschil zelf betalen.

Niet verplicht bij nieuwbouwwoning
Bij nieuwbouw is een taxatie niet verplicht. Behalve als de nieuwbouwwoning na de oplevering niet direct van jou is. Soms vraagt de hypotheekaanbieder dan toch nog om een taxatie.

Huis verkopen

Bij de verkoop van je huis is een taxatie niet verplicht, maar wel handig. Je weet dan namelijk wat je woning waard is. Zo kun je beter bepalen voor welke prijs je je huis wilt verkopen.

Hypotheek oversluiten of veranderen

Het oversluiten van je hypotheek betekent dat je de hypotheek die je nu hebt afbetaalt en een nieuwe hypotheek neemt. In veel gevallen moet je je bestaande huis dan opnieuw laten taxeren.

Dit geldt ook als je je hypotheek wilt veranderen. Bijvoorbeeld omdat je een hogere hypotheek wilt voor de verbouwing van je huis. Of omdat de rentevaste periode van je hypotheek bijna voorbij is en je een hypotheek tegen een lagere rente wilt nemen.

Is je nieuwe hypotheek lager dan 60% van de WOZ-waarde?
Dan kan het zijn dat je hypotheekaanbieder genoeg heeft aan de WOZ-beschikking van je woning. Een taxatie is dan dus niet nodig. Of dit kan, verschilt per hypotheekaanbieder. De WOZ-beschikking krijg je elk jaar van je gemeente.

Bezwaar tegen WOZ-waarde

Het kan ook zijn dat je het niet eens bent met de WOZ-waarde van je huis. En dat je daar bezwaar tegen wilt maken. Je kunt er dan voor kiezen om je huis te laten taxeren. Dit is niet verplicht. Maar als de waarde in de taxatie inderdaad hoger ligt, dan maakt dat je bezwaar wel sterker.

Opstalverzekering afsluiten

Als je een opstalverzekering wilt afsluiten, kan het zijn dat de verzekeraar vraagt om een taxatie van je huis. De verzekeraar kan zo de herbouwwaarde van je huis berekenen. Dit zijn de kosten voor het opnieuw bouwen van je woning. Met deze informatie kan de verzekeraar je premie bepalen.

Wat gebeurt er bij een taxatie op locatie?

Bij een taxatie op locatie bezoekt een expert je woning om te kunnen beoordelen wat deze waard is. Deze expert heet een taxateur.

Tijdens de taxatie onderzoekt de taxateur je woning op verschillende punten. Zoals hoe goed het huis onderhouden is. En hoe groot de woning precies is. Maar ook hoe aantrekkelijk de omgeving is. 

Meestal volgt binnen een week het taxatierapport of taxatieverslag. Daarin staat een uitgebreide beoordeling van de taxateur. En de waarde die de taxateur berekend heeft.

Wat verder goed is om te weten:

  • Voor de taxatie zelf hoef je niet thuis te blijven. Het is ook goed als de buren of een vriend(in) de deur opendoet.

  • De taxateur maakt foto's tijdens de taxatie. Deze komen later in het taxatierapport. Wil je niet dat bepaalde spullen te zien zijn op deze foto’s? Ruim deze dan op.

  • Het taxatierapport is vaak zes maanden geldig.

Hoeveel kost een taxatie van je huis?

Voor een taxatie op locatie betaal je meestal tussen de € 550 en € 1.000. De prijzen zijn bij elk taxatiebureau weer anders. De prijs hangt ook af van andere zaken. Zoals hoeveel tijd de taxatie kost.

Je kunt verschillende taxatiebureaus vragen om een offerte. Zo kun je de prijzen goed vergelijken. Soms kun je ook onderhandelen over de prijs.

Wie betaalt de taxatie?

Je betaalt zelf voor de taxatie van je huis. Als je je woning verkoopt, moet de koper jouw huis ook laten taxeren. Hier betaalt de koper voor.

Zijn de kosten aftrekbaar?

De kosten voor de taxatie kun je meestal aftrekken van je belasting. Je doet dit in box 1 van je aangifte inkomstenbelasting. Dat geldt ook als je betaald hebt voor een hypotheekadviseur. 

Let op: de kosten zijn niet aftrekbaar als je de taxatie laat doen om bezwaar te maken tegen je WOZ-beschikking.

Gratis taxatie is soms mogelijk

Een taxatie op locatie is niet altijd nodig. In bepaalde situaties gaan sommige hypotheekaanbieders ook akkoord met een gratis WOZ-taxatie. Of met een goedkopere hybride taxatie. Vraag jouw hypotheekaanbieder of dit mogelijk is.

Gratis WOZ-taxatie

Voor de WOZ-taxatie is geen taxateur nodig. Hierbij kijkt de hypotheekaanbieder namelijk naar je WOZ-beschikking of WOZ-taxatieverslag.

  • De WOZ-beschikking ontvang je elk jaar in januari of februari. Je kunt je aanslag bekijken als je inlogt op je berichteninbox op Mijnoverheid.nl. Hiervoor heb je je DigiD nodig.

  • Het WOZ-taxatieverslag krijg je meestal samen met de WOZ-beschikking. Dit verslag kun je ook bekijken via Mijnoverheid.nl.

Hybride taxatie

Een hybride taxatie gebeurt op afstand. Hierbij gebruikt een computer betrouwbare online informatie om de waarde van je woning te bepalen. Een taxateur checkt daarna of deze waarde klopt.

Er zijn verschillende bedrijven die een hybride taxatie aanbieden. Het kan zijn dat je hypotheekaanbieder alleen een hybride taxatie van het bedrijf Calcasa accepteert. Het gaat dan om de ‘desktop taxatie’. Informeer vooraf bij je hypotheekaanbieder of dit zo is.

Een desktop-taxatie van Calcasa kost € 95 als je deze via hun website aanvraagt. Je kunt de taxatie mogelijk ook aanvragen via je hypotheekaanbieder. Soms krijg je dan korting. Het taxatierapport krijg je meestal binnen een paar uur.

Hypotheekadvies nodig?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kijken dan ook graag naar je mogelijkheden voor een nieuwe hypotheek. Of voor het oversluiten van je bestaande hypotheek.

Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt, of kies voor een (beeld)belafspraak. Eerst meer lezen over hypotheken? Dat kan natuurlijk ook.

We weten alles over de hypotheekmarkt en de lokale subsidies. Je kunt daarom rekenen op goed en betrouwbaar hypotheekadvies. Ook fijn: de kosten van het eerste gesprek zijn altijd voor ons.

Terug naar de Kennisbank