Ga naar inhoud

Aflossingsvrije hypotheek

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben een (gedeeltelijk of volledige) aflossingsvrije hypotheek. Vaak zijn deze hypotheken afgesloten voor 2013 en bereiken zij in de komende jaren hun einddatum. De hypotheek moet op de einddatum eigenlijk in één keer worden afgelost. Onder voorwaarden is het vaak wel mogelijk om de hypotheek dan te verlengen of over te sluiten.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Zoals de naam al zegt is een aflossingsvrije hypotheek een hypotheek waarop u gedurende de looptijd niet aflost. U betaalt maandelijks alleen rente. Tijdens de looptijd blijft de hypotheekschuld dus gelijk. Of u moet ervoor kiezen om tussentijds zelf extra af te lossen. Meestal is de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek 30 jaar.

Aflossingsvrije hypotheek en hypotheekrenteaftrek

Sinds 2013 bestaat er geen hypotheekrenteaftrek meer op (nieuw afgesloten) aflossingsvrije hypotheken. Alleen in speciale gevallen is dit nog mogelijk. Zo geldt er een overgangsregeling voor al bestaande hypotheken. De overgangsregeling geldt voor de eigenwoningschuld die u op 31 december 2012 al  had.

Had u op die datum een aflossingsvrije hypotheek en wilt u nu een nieuwe hypotheek afsluiten? Dan behoudt u het overgangsrecht voor de resterende schuld  als u in hetzelfde jaar van de verkoop van uw oude huis of het jaar daarna een nieuwe hypotheek afsluit. Dit deel van uw aflossingsvrije hypotheek hoeft dan niet aan de nieuwe hypotheekregels te voldoen.  Uw overgangsrecht kan nog wel beperkt worden doordat u meestal niet meer dan 50% van de marktwaarde aflossingsvrij mag financieren.    

Duur van het overgangsrecht

Het overgangsrecht blijft bestaan tot uiterlijk 1 januari 2044. Dan is alleen nog maar een annuïtaire of lineaire hypotheek mogelijk bij het afsluiten van een nieuwe, fiscaal aftrekbare  hypotheek.  

Los van het overgangsrecht, kan de renteaftrek van uw hypotheek wel eerder eindigen dan 2044. Sinds 2001 is de periode van renteaftrek namelijk maximaal 30 jaar.

Starter en aflossingsvrije hypotheek?

Bent u een starter op de woningmarkt? Dan heeft u nog geen bestaande hypotheekschuld en heeft u dus ook geen recht op de overgangsregeling. Met ingang van 2013 geldt namelijk dat alle nieuwe hypotheken volledig annuïtair of lineair moeten zijn om in aanmerking te kunnen komen voor hypotheekrenteaftrek.

Let op: u mág wel een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, maar de rente die u hierover betaalt is dan niet aftrekbaar. Meestal is dit reden genoeg om hier niet voor te kiezen. Maar het kan in sommige gevallen toch interessant zijn, met name bij lagere rentes. Check dit bij uw hypotheekadviseur en bespreek samen de mogelijkheden.

Meer weten over de aflossingsvrije hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.