Ga naar inhoud

  Financieel

   Private lease en hypotheek

   Gaat u een huis kopen maar heeft u ook een private leasecontract lopen voor bijvoorbeeld uw auto? Houd er dan rekening mee dat zo’n contract van invloed kan zijn op uw maximale hypotheek. Hoe het precies zit, leggen we hier aan u uit. 

   Wat is private lease? 

   Als u kiest voor private lease bij uw nieuwe auto, dan wordt u zelf geen eigenaar van de auto. U betaalt elke maand een vast bedrag voor alle autokosten zoals het onderhoud, de verzekering en de motorrijtuigenbelasting. Alleen de brandstof moet u zelf betalen. U kiest zelf de looptijd in maanden en geeft aan hoeveel kilometers u per jaar denkt te rijden.  

   Registratie bij BKR 

   Een private leasecontract wordt gezien als een betaalverplichting voor de langere termijn. Sinds 1 april 2022 wordt zo’n leasecontract voor 100% geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Daarvoor was dat nog maar 65%. Toen werd het servicedeel (met daarin de belastingen, onderhoud, reparaties en verzekeringen) namelijk nog niet meegerekend. 

   De code van de registratie is OA, Operational Autolease. Zo’n registratie heeft helaas wel een negatieve invloed op uw maximale hypotheek. U kunt in sommige gevallen zelfs ruim €100.000 minder lenen als u een private leasecontract heeft afgesloten. 

   Kies voor een lager leasebedrag 

   Als u ooit een private lease auto wilt gaan rijden, probeer dan het leasebedrag zo laag mogelijk te houden. Dat kan door een deel van het leasecontract al vooruit te betalen. Houd er wel rekening mee dat dit niet bij elke leasemaatschappij mogelijk is. 

   Afkopen leasecontract 

   Gaat u een huis kopen en blijkt dat de invloed op uw maximale leenbedrag door de private lease te groot is? Dan kunt u er ook voor kiezen om het contract af te kopen. Maar let op: check voor het aangaan van het contract altijd de inhoud van het contract en de bijbehorende voorwaarden. Hier vindt u namelijk wat de gevolgen zijn als u de overeenkomst gedurende de looptijd ontbindt.  

   Meestal moet u een afkoopsom betalen van een paar maanden leasebedrag. Of zelfs een boete van 40% over de nog te betalen leasetermijnen. Pittig natuurlijk, maar als u daardoor uiteindelijk wel veel meer hypotheek kunt krijgen, kan het zeker de moeite waard zijn. 

   Denk dus altijd goed na als u van plan bent om een private leasecontract af te gaan sluiten. Wilt u binnen een paar jaar ook nog gaan verhuizen? Dan kan het soms verstandiger zijn om van de lease af te zien. Of om, nadat u uw droomhuis gekocht heeft, de financiële ruimte voor een private leasecontract te laten beoordelen.