Ga naar inhoud

Huis opeten en verhuizen naar verzorgingshuis

Ben je van plan om naar een verpleeghuis of verzorgingshuis te verhuizen? En heb je overwaarde op je woning? Dan kun je je huis opeten. Lees welke gevolgen dit voor je geldzaken heeft. En waar je nog meer op moet letten.

Je huis opeten, hoe werkt dat?

Je huis opeten gebeurt met een speciaal soort hypotheek: de opeethypotheek. Deze hypotheek is er alleen voor mensen die met pensioen zijn.

Met een opeethypotheek kun je de overwaarde van je huis bij de bank lenen. Of een deel daarvan. Die lening kun je dan weer gebruiken voor de kosten van het verzorgingshuis: de eigen bijdrage.

De maandelijkse rente die je voor de hypotheek betaalt, blijft hierbij hetzelfde. De rente wordt namelijk automatisch opgeteld bij je schuld. Met een opeethypotheek heb je dus elke maand meer geld om uit te geven. Zonder dat je maandelijkse kosten omhoog gaan.

Kosten voor verzorgingshuis

Voor het verzorgingshuis of verpleeghuis moet je een eigen bijdrage betalen. Dit kan de hoge bijdrage of de lage bijdrage zijn. De precieze bijdrage is voor iedereen weer anders.

Soms geen kosten

Heb je een bijstandsuitkering? Of een ander heel laag inkomen? Dan hoef je mogelijk geen bijdrage te betalen. Hiervoor moet je wel eerst vrijstelling aanvragen bij het CAK.

Lage of hoge bijdrage

Tijdens de eerste vier maanden in het verzorgingshuis betaal je de lage eigen bijdrage. Zo kom je niet meteen met dubbele lasten te zitten. En heb je tijd om de geldzaken rond je eigen huis goed te regelen.

In deze situaties geldt de lage bijdrage:

  • Je partner blijft thuis wonen. En jij krijgt de AOW-uitkering voor gehuwden.

  • Je verhuist niet naar een zorginstelling, maar krijgt op een andere manier zorg. Bijvoorbeeld thuiszorg.

  • Je hebt een kind dat jonger is dan 27 jaar en betaalt regelmatig voor de opvoeding.

  • Je gaat binnenkort weer op jezelf wonen. Voor de laatste vier maanden in het verzorgingshuis betaal je dan de lage bijdrage.

In alle andere situaties moet je de hoge bijdrage betalen.

Partner gaat ook naar verzorgingshuis

Verhuist je partner ook naar het verzorgingshuis? Dan betalen jullie allebei samen de hoge bijdrage. Bijvoorbeeld door allebei de helft te betalen. Of de partner met het hoogste inkomen betaalt de bijdrage.

Hoeveel is de eigen bijdrage?

Hoeveel de eigen bijdrage voor jou is, hangt af van twee dingen: je inkomen én je vermogen. Met de online rekenhulp van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) bereken je precies hoeveel je straks moet betalen.

De overheid bepaalt hoeveel je maximaal mag betalen voor de eigen bijdrage. Deze bedragen kunnen elk jaar veranderen:

Soort bijdrage

Minimaal bedrag per maand

Maximaal bedrag per maand

Lage bijdrage in 2024

€ 200,40

€ 1.052,20

Hoge bijdrage in 2024

€ 0

€ 2.887,40

Hoe wordt de eigen bijdrage berekend?

Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent je eigen bijdrage. Dit gebeurt door te kijken naar je inkomen en vermogen. Hoe hoger die zijn, hoe hoger je eigen bijdrage.

Peildatum

Het CAK kijkt naar hoe hoog je inkomen en vermogen twee jaar geleden was, op 1 januari. Verhuisde je bijvoorbeeld in 2024 naar het verzorgingshuis? Dan kijkt het CAK naar je inkomen en vermogen op 1 januari 2022.

Eigen bijdrage opnieuw berekenen

Het kan zijn dat je inkomen of vermogen nu veel lager is dan twee jaar geleden. Je kunt het CAK dan vragen om je eigen bijdrage opnieuw te berekenen. En om daarbij je inkomen of vermogen van nu te gebruiken.

Eigen bijdrage verlagen

Bij een hoog inkomen of vermogen, betaal je meer eigen bijdrage. Wil je je eigen bijdrage verlagen? Dan kun je ervoor kiezen om je inkomen of vermogen te verminderen.

Inkomen verminderen

Bij het berekenen van je eigen bijdrage tellen al je inkomsten mee. Denk aan je AOW-uitkering en pensioen. Deze vallen onder box 1 in de aangifte inkomstenbelasting

Maar ook je inkomen uit een aanmerkelijk belang in een onderneming telt mee (box 2). En de rente over je spaargeld en beleggingen (box 3).

Dit is je belastbaar inkomen. Dit inkomen kun je verlagen met aftrekposten. Op de website van de Belastingdienst lees je welke kosten je van je inkomen mag aftrekken. Je betaalt dan ook minder belasting.

Vermogen verminderen

Bij het berekenen van je vermogen, kijkt het CAK naar de waarde van de andere zaken in box 3. Zoals je tweede woning, je beleggingen en je spaargeld.

Spaargeld
Vanaf een bepaald bedrag aan spaargeld moet je een bijdrage over je vermogen gaan betalen. In 2024 is dit de grens:

  • Voor alleenstaanden: vanaf  € 31.747 aan spaargeld.

  • Voor stellen: vanaf € 63.494 aan spaargeld.

Heb je minder spaargeld? Dan heeft het geen zin om je spaargeld te verminderen. Je eigen bijdrage wordt daardoor namelijk niet lager.

Schenking
Je kunt je vermogen op verschillende manieren verminderen. Bijvoorbeeld door een (belastingvrije) schenking te doen.

Erfenis
De eigen bijdrage gaat van je erfenis af. Het is daarom verstandig om je erfenis op tijd te regelen. Het liefst met een testament. Zo kun je voorkomen dat je erfenis naar zorgkosten gaat. Of naar het verzorgingshuis.

Overwaarde van koophuis: inkomen of vermogen?

De Belastingdienst kan je huis, of de overwaarde van je huis, zien als inkomen (box 1). Of als vermogen (box 3). Welke van de twee dit is, hangt af van je situatie.

Situatie

Box

Jij gaat naar een verzorgingshuis, maar je partner blijft in jullie huis wonen.

Box 1

Woning staat te koop, maar is leeg.

  • Jaar waarin woning te koop is gezet + eerste drie jaar: box 1.

  • Vanaf het vierde jaar: box 3.

Woning staat niet te koop en blijft leeg.

  • Vanaf het derde jaar: box 3.

Woning is verkocht met overwaarde.

Box 3

Hou er rekening mee dat de peildatum twee jaar achterloopt. Is je woning onder vermogen (box 3) gaan vallen? Dan betaal je daar pas twee jaar later een eigen bijdrage over.

Meer weten over je huis opeten?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. Wil je meer weten over de opeethypotheek? Of wil je persoonlijk hypotheekadvies? Dan staan we voor je klaar.

Maak een afspraak in een Univé-winkel in de buurt. Of kies voor (beeld)bellen met een van onze hypotheekadviseurs. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

We weten alles over de hypotheekmarkt en de lokale subsidies. Daar kun je op vertrouwen. Eerst meer lezen over hypotheken? Dat kan natuurlijk ook.