Ga naar inhoud

  Financieel

   Welke rentevaste periode kiest u?

   De maandlasten van uw hypotheek hangen voor een deel samen met uw rentevaste periode. Wat kiest u op dit gebied? Wij adviseren u er graag over.

   Om te beginnen: wat is de rentevaste periode?

   De naam zegt het al: het is de periode waarin uw hypotheekrente vast staat en dus niet verandert. Wanneer u een hypotheek afsluit, is de looptijd daarvan meestal 30 jaar. Over het bedrag dat u leent, betaalt u een vooraf vastgesteld rentepercentage. Hoelang u dit percentage betaalt, hangt af van de rentevaste periode die u kiest.

   Het verschil tussen een korte en lange rentevaste periode

   Kiest u voor een korte rentevaste periode (1 tot 5 jaar), dan kunt u dat doen voor een rente die meestal lager is dan wanneer u een lange periode kiest. Over het algemeen betaalt u voor de zekerheid van een langere rentevaste periode. Per geldverstrekker verschillen de mogelijkheden van een 1- maands variabele rente tot maximaal 30 jaar rentevast.

   Kiest u voor  een langere rentevaste periode (5 jaar of langer), dan betaalt u hier iets meer rente voor dan voor een kortere periode. Dat komt doordat de geldverstrekker alvast eventuele rentestijgingen (en dus misgelopen inkomsten) verrekent in dit percentage.

   Overwegingen wanneer u moet kiezen

   • Als u nu wilt profiteren van een zo laag mogelijke rentestand en genoeg geld heeft om een volgende rentestijging op te kunnen vangen, past een korte rentevaste periode bij u.
   • Verwacht u dat uw inkomen op korte termijn stijgt, dan is een korte rentevaste periode eveneens het overwegen waard.
   • Wilt u zekerheid op het gebied van de maandlasten die u de komende jaren betaalt, dan is het aan te raden om te kiezen voor een lange rentevaste periode.
   • Is de hypotheekrente laag en wilt u hier zo lang mogelijk van profiteren, kies dan voor een lange rentevaste periode, ook al betaalt u dan net iets meer rente dan bij een korte periode.

   Per leningdeel een rentevaste periode

   Bestaat uw hypotheek uit meerdere delen? Dan kunt u voor elk afzonderlijk deel een rentevaste periode kiezen. Dit kan bijvoorbeeld verstandig zijn als u het risico op een rentestijging wilt spreiden over de verschillende delen. Bij een grote stijging van de rente heeft dat geen gevolgen voor de complete hypotheek, maar slechts voor een deel. Ook maakt het uit welke hypotheekvormen u heeft gekozen.

   Meer weten over de rentevaste periode?

   Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om de rentevaste periode. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken.