Ga naar inhoud

  Financieel

   Rentekorting op hypotheek

   Bij het afsluiten van een hypotheek, wilt u natuurlijk het liefst een hypotheek met zo laag mogelijke maandlasten. Met een van de vormen van rentekorting zorgt u ervoor dat de rente net een paar tiende procentpunten omlaag gaat. Maar wat is rentekorting precies en wanneer komt u ervoor in aanmerking? We leggen het hier graag aan u uit.

   Rentekorting, wat houdt dat in?

   De naam zegt het eigenlijk al meteen: rentekorting is een korting op uw hypotheekrente. Er gelden speciale omstandigheden waardoor de geldverstrekker nog net even iets verder wil zakken. Zoals bij:

   • Het hebben of openen van een betaalrekening bij de geldverstrekker
   • Een hypotheek met NHG 
   • Een lagere risicoklasse
   • Het verduurzamen van uw woning

   Rentekorting via uw betaalrekening

   Sluit u een hypotheek af bij een bank? Dan kunt u soms rentekorting krijgen als u daar ook een betaalrekening heeft lopen. Handig als u toevallig al bij die bank aangesloten bent. Zo niet, dan is het vaak een kwestie van alsnog daar een betaalrekening openen. Een kleine moeite en het levert u een mooi voordeel op.

   NHG en rentekorting

   U krijgt ook rentekorting als u een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) afsluit. De garantie zorgt ervoor dat een geldverstrekker minder risico loopt met uw hypotheek. Dit zorgt voor een lagere risico-opslag waardoor de hypotheekrente gemiddeld met zo’n 0,5 procentpunt verlaagd wordt.

   Lagere risicoklasse 

   Hoe lager de hypotheek is ten opzichte van de waarde van een huis, hoe meer korting mogelijk is op uw hypotheekrente. U valt dan namelijk in een lagere risicoklasse. Als u al een hypotheek heeft, kan het dus slim zijn om de risicoklasse van uw hypotheek goed in de gaten te houden. 

   Misschien bent u door de stijging van de waarde van de woning of het aflossen op uw hypotheek inmiddels wel in een klasse lager terechtgekomen. En is er rentekorting op uw hypotheek mogelijk. U kunt een lagere risicoklasse eventueel ook aanvragen als de WOZ-waarde van uw woning gestegen is.

   Verduurzamen van uw woning

   Er zijn banken en andere geldverstrekkers die ook rentekorting aanbieden als u uw huis gaat verduurzamen. We spreken dan ook wel van een duurzaamheidskorting. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een hypotheek voor de aanschaf van een warmtepomp, zonnepanelen of het isoleren van de gehele woning. Dit kan u een voordeel opleveren van een paar tiende procentpunten. 

   Kortom, er zijn nogal wat mogelijkheden om rentekorting op uw hypotheek te krijgen. Meer weten? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.