Ga naar inhoud

Mantelzorgwoning of kangoeroewoning?

Na je pensioen wil je natuurlijk zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Als je dagelijks zorg nodig hebt, kan dat op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een kangoeroewoning of mantelzorgwoning. Lees wat deze keuze precies betekent, voor jou én je geldzaken.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een tweede zelfstandige woning op jouw grond. Er zit dus een keuken, toilet en badkamer in. Dit huis is meestal voor de naaste die voor je zorgt. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf in de mantelzorgwoning te gaan wonen.

Staat er al een huisje, schuur of garage in je achtertuin? Dan kun je deze misschien wel verbouwen en veranderen in een mantelzorgwoning.

Staat er nog geen tweede gebouw op je grond waar je mantelzorger in kan wonen? Dan kun je een mantelzorgwoning laten bouwen op je grond. Zo’n woning kun je los kopen. Je kunt ook een luxe blokhut of chalet laten plaatsen.

Wat verder goed is om te weten:

  • In een mantelzorgwoning mag je alleen wonen op de begane grond.

  • Er mag maximaal één huishouden wonen. Dit huishouden mag bestaan uit maximaal twee personen. Minimaal één van die personen moet mantelzorg geven of krijgen.

  • De overheid heeft regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning. Je gemeente kan ook bepaalde regels hebben.

  • Kun je aan de overheid laten zien dat je veel zorg nodig hebt? En heb je genoeg ruimte in je achtertuin voor een tweede woning? Dan heb je geen bouwvergunning nodig voor de mantelzorgwoning.

  • Stopt de mantelzorg? Bijvoorbeeld omdat je deze niet meer nodig hebt of gaat verhuizen? Dan mag je de mantelzorgwoning niet meer gebruiken als woning. Je mag dit huis dus ook niet zomaar verhuren.

Wat is een kangoeroewoning?

Bij een kangoeroewoning wonen jij en je mantelzorger onder hetzelfde dak. Dit kunnen twee zelfstandige woningen onder één dak zijn. Of twee woonunits naast of boven elkaar.

Beide woonruimtes hebben in ieder geval een eigen voordeur. Ook zit er vaak een deur tussen de twee woonruimtes. In een kangoeroewoning mogen maximaal twee huishoudens wonen.

Je kunt een kangoeroewoning op drie manieren voor elkaar krijgen:

  • Een bestaande woning splitsen in twee woonunits.

  • Een nieuwe kangoeroewoning laten bouwen.

  • Een bestaande kangoeroewoning kopen of huren.

Toestemming van de gemeente

Voor een kangoeroewoning heb je altijd toestemming van de gemeente nodig. Ook als je een bestaande kangoeroewoning wilt kopen of huren. Of als je je eigen woning wilt veranderen in een kangoeroewoning.

Het kan namelijk zijn dat dit niet mag volgens het bestemmingsplan van de gemeente. Informeer daarom altijd vooraf bij je gemeente naar de regels en mogelijkheden.

Wat betekent een mantelzorgwoning of kangoeroewoning voor je geldzaken?

Als je kiest voor een mantelzorgwoning of kangoeroewoning, dan heeft dat gevolgen voor je financiële situatie. Het is goed om deze eerst voor jezelf op een rijtje te zetten. Zo weet je precies welke kosten je kunt verwachten. En hoeveel geld je overhoudt om van te leven.

Er zijn vijf zaken om in ieder geval op te letten.

1. Kosten voor bouwen of verbouwen

Kies je voor een kangoeroewoning? Dan moet je je bestaande woning vaak aanpassen. Bijvoorbeeld door een tweede ingang aan je huis toe te voegen.

Kies je voor een mantelzorgwoning, dan komen daar ook kosten bij kijken. Een kant-en-klare mantelzorgwoning kost gemiddeld tussen de € 50.000 en € 150.000.

Verder kan het zijn dat je ook je eigen woonruimte moet aanpassen. Denk aan het plaatsen van een traplift. Of aan het aanpassen van je badkamer, zodat deze veiliger is.

2. Waarde van je woning

Als je een mantelzorgwoning of kangoeroewoning op je grond hebt, kan dat invloed hebben op de waarde van je huis. Of de invloed op je woningwaarde positief of negatief is, hangt af van verschillende zaken. Zoals de plaatselijke huizenmarkt, welke aanpassingen er gemaakt zijn, en wat de kwaliteit daarvan is.

3. Vaste lasten en kosten voor dagelijks leven

Als er een mantelzorger op jouw grond komt wonen, dan gaan je kosten voor gas, water en licht omhoog. Dat geldt ook voor de kosten van je boodschappen. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat je niet hoeft te betalen voor thuiszorg.

Je kunt ook afspreken dat jullie de kosten voor gas, water en licht delen. In dat geval betaal je mogelijk juist minder voor je vaste lasten dan eerst.

Het is in ieder geval verstandig om hier vooraf duidelijke afspraken over te maken. En om deze afspraken op papier te zetten. Zo kunnen er later geen misverstanden ontstaan.

4. Invloed op je hypotheek

Heb je overwaarde op je woning? Dan kun je die overwaarde gebruiken voor de verbouwing van je woning. Je kunt de overwaarde gebruiken door je bestaande hypotheek te verhogen. Of door een opeethypotheek te nemen. Een tweede hypotheek kan ook, maar is in dit geval vaak niet makkelijk.

Als je je hypotheek verandert, hou dan rekening met de kosten die daarbij komen kijken. Zoals de kosten voor het hypotheekadvies, het taxatierapport en de notaris. Vaak kun je deze kosten meefinancieren in je hypotheek.

Voldoet je hypotheek aan de eisen van de Belastingdienst? Dan is de hypotheekrente aftrekbaar.

5. Invloed op je belastingen

Staat je mantelzorger ingeschreven op jouw adres? Dan kan de Belastingdienst je verzorger zien als fiscaal partner. Daardoor betaal je mogelijk meer of juist minder belasting.

Ook kan het zijn dat je verzorger meetelt als toeslagpartner. Dat kan een positieve of negatieve invloed hebben op de toeslagen die je ontvangt.

Meer weten over een mantelzorgwoning of kangoeroewoning en je hypotheek?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) staat Univé voor je klaar. Wil je persoonlijk hypotheekadvies? Dan helpen we je graag verder.

Zo kunnen we je bijvoorbeeld snel vertellen of je je overwaarde kunt gebruiken. Of wat je mogelijkheden zijn voor een opeethypotheek.

Maak een afspraak in een Univé-winkel bij je in de buurt. Of kies voor (beeld)bellen met een van onze hypotheekadviseurs. Het eerste gesprek is altijd gratis. Daarna zit je nergens aan vast.

Onze adviseurs weten alles over de hypotheekmarkt en de lokale subsidies. Daar kun je op rekenen. Liever eerst meer lezen over hypotheken? Dat kan natuurlijk ook.

Bel de Mantelzorglijn

Wil je meer weten over een mantelzorgwoning of kangoeroewoning? Dan kun je de Mantelzorglijn bellen: 030 - 760 60 55.