Ga naar inhoud

Hypotheek en Ziektewet

Je wilt er liever niet aan denken, maar het kan zijn dat je langdurig ziek wordt. Kun je eigenlijk een hypotheek afsluiten als je in de Ziektewet zit? Daar vertellen we je graag meer over.

Wat is de Ziektewet precies?

De Ziektewet zorgt ervoor dat zieke werknemers toch een uitkering krijgen als ze langdurig ziek zijn, ook al krijgen ze geen loon. Meestal gaat het om een bedrag van 70% van het maximumdagloon. De uitkering wordt betaald door het UWV en duurt maximaal twee jaar. Ook bij je re-integratie krijg je hulp van het UWV tijdens deze periode.

Mocht je na twee jaar nog steeds ziek zijn, dan kun je een WIA-uitkering aanvragen.

Hypotheek afsluiten vanuit de Ziektewet

Over de vraag wat je mogelijkheden zijn om vanuit de Ziektewet een hypotheek af te sluiten, kunnen we kort zijn: die zijn klein. Mocht je veel eigen geld hebben, dan zijn er misschien geldverstrekkers die wel mogelijkheden zien voor een kleine hypotheek met een uitkering.

Gemiddeld genomen kun je echter geen hypotheek afsluiten op basis van een ziektewetuitkering. Dat komt doordat geldverstrekkers niet kunnen bouwen op een tijdelijke inkomstenbron. Zij willen meer zekerheid hebben over je maandelijkse inkomsten voordat ze met jou een overeenkomst aangaan voor tientallen jaren.

Stabiel inkomen is het belangrijkste

Met sommige uitkeringen kun je wel een hypotheek afsluiten. Dat is afhankelijk van de hoogte van de maandelijkse inkomsten en de duur van de uitkering. Om een hypotheek te kunnen afsluiten, is een stabiel inkomen het allerbelangrijkste voor een geldverstrekker.

Meer weten?

Wil je meer informatie over het afsluiten van een hypotheek in jouw situatie? Daar kan je Univé hypotheekadviseur je antwoord op geven. Maak een afspraak voor een hypotheekadviesgesprek en krijg advies op maat. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.